30 Σεπτεμβρίου 2023

Μοναξιά: Η επιδημία που σκοτώνει σαν το τσιγάροΗ μοναξιά μπορεί να είναι μια ψυχική κατάσταση. Μπορεί να επηρεάσει όμως και την σωματική μας υγεία. Μάλιστα, οι μισοί Αμερικανοί από όλα τα κοινωνικά στρώματα πιστεύεται ότι έχουν επηρεαστεί από μια επιδημία μοναξιάς που πλήττει την χώρα.

Όπως λέει ο  γενικός χειρουργός των ΗΠΑ, ναύαρχος Vivek Murthy, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «επιδημία» μοναξιάς που είναι τόσο επικίνδυνη για την υγεία όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Στην συμβουλευτική «The U.S. Surgeon General’s Advisory on the Healing Effects of Social Connection and Community» που δημοσίευσε ο Vivek Murthy, από τους ανώτατους θεσμούς στον τομέα της Υγείας στις ΗΠΑ, ζητά να αντιμετωπίζεται η κοινωνική απομόνωση τόσο σοβαρά όσο η παχυσαρκία ή η χρήση ουσιών.

Δεδομένου ότι στις ΗΠΑ ο Μάιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία, στη έκδοση τονίζεται ότι η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν 30%, μέσω παθήσεων όπως διαβήτη, καρδιακά επεισόδια, αϋπνία και άνοια.

Προειδοποιεί ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί από όλα τα κοινωνικά στρώματα πιστεύεται ότι έχουν επηρεαστεί. Ο κ. Murthy αποκάλυψε επίσης ένα εθνικό πλαίσιο για την ανοικοδόμηση της κοινωνικής σύνδεσης.

Η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης συνδέεται επίσης με χαμηλότερα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και χειρότερες επιδόσεις στην εργασία, σύμφωνα με τη συμβουλευτική.

Το ζήτημα έχει επιδεινωθεί από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία οδήγησε πολλούς ανθρώπους να μειώσουν το μέγεθος των κοινωνικών τους κύκλων.

Μια μελέτη που αναφέρεται στην έκθεση διαπίστωσε μείωση κατά 16% κατά μέσο όρο στο μέγεθος των κοινωνικών δικτύων των συμμετεχόντων από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020.

Τι προτείνει ο Murthy

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό, ο κ. Murthy ζήτησε μια συλλογική προσπάθεια «για τη βελτίωση του κοινωνικού ιστού του έθνους μας» προκειμένου να «στιγματιστεί η μοναξιά και να αλλάξει η πολιτιστική και πολιτική μας απάντηση σε αυτήν».

Η στρατηγική του έχει έξι πυλώνες που περιλαμβάνουν προσπάθειες για την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών στις κοινότητες, εν μέρει με τη χρήση συστημάτων δημόσιας υγείας.

Ζητά περισσότερες «δημόσιες πολιτικές υπέρ της σύνδεσης» που αναπτύσσονται με τη βοήθεια μιας ερευνητικής ατζέντας για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κενών στα δεδομένα που αφορούν τις επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης.

Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια δεδομένων από τις εταιρείες τεχνολογίας και τη μεταρρύθμιση των ψηφιακών περιβαλλόντων.

Πάντως, παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ευαισθητοποίηση των Αμερικανών, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής νέες υποσχέσεις ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για την καταπολέμηση του ζητήματος.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας