21 Μαΐου 2024
25.1 C
Athens

Εγκυμοσύνη: Μπορεί να προκύψει από προσπερματικά υγρά;


Ένα από τα ερωτήματα που έχουν αρκετοί σχετικά με την εγκυμοσύνη είναι αν αυτή μπορεί να προκύψει ακόμα και με τα προσπερματικά υγρά. Τώρα, η επιστήμη δίνει την απάντηση.

Εγκυμοσύνη από προσπερματικά υγρά

Τι είναι τα προσπερματικά υγρά;

Κατά τη διάρκεια της διέγερσης προκαλούνται κάποιες εκκρίσεις. Πρόκειται για προσπερματικά υγρά, τα οποία υπό συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ο συγχρονισμός αρκετών παραγόντων, αλλά είναι μια πιθανότητα που δεν μπορεί να αποκλειστεί και καλό είναι να μην «ποντάρετε» στο αντίθετο.
Η ποσότητα των προσπερματικών υγρών εξαρτάται από τον οργανισμό. Οι εκκρίσεις προκαλούνται για να εξουδετερωθεί το φυσιολογικά όξινο pH της ουρήθρας για να δημιουργηθεί ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον για το σπέρμα, σημειώνει ο David Kaufman, διευθυντής του Central Park Urology της Maiden Lane Medical.

Πόσο πιθανό είναι να μείνετε έγκυος από προσπερματικά υγρά;

«Σπερματοζωάρια εντοπίζονται περιστασιακά στα προσπερματικά υγρά, οπότε θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα», αναφέρει ο David Kaufman. Η Mary Jane Minkin, κλινική καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας και αναπαραγωγικών επιστημών στο Yale School of Medicine, συμφωνεί: «Το προσπερματικά υγρά μπορεί κάλλιστα να έχουν σπέρμα. Και όποτε απελευθερώνεται σπέρμα, υπάρχει πάντα πιθανότητα εγκυμοσύνης».

H εγκυμοσύνη είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί την απελευθέρωση ενός ωαρίου (μέσω της ωορρηξίας), το οποίο στη συνέχεια υποδέχεται το σπέρμα. Ενώ η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει στα μισά του εμμηνορροϊκού κύκλου -που είναι συνήθως 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου- αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πιθανότητα να μείνετε έγκυος αμέσως μετά την περίοδό σας.

Η εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανή κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. «Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε την ακριβή πιθανότητα να μείνετε έγκυος κατά την ωορρηξία από τα προσπερματικά υγρά, αλλά σίγουρα υπάρχει», υπογραμμίζει η Mary Jane Minkin.

Τεχνικά, δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος χωρίς να απελευθερωθεί σπέρμα. Αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν και πότε απελευθερώνεται σπέρμα. «Η μόνη φορά που μπορείτε να κάνετε σεξ με έναν άνδρα και να είστε βέβαιη ότι δεν θα μείνετε έγκυος είναι εάν έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις ότι έχει μηδενικό αριθμό σπερματοζωαρίων», σημειώνει Δρ Mary Jane Minkin. Κάθε φορά που το πέος -και το σπέρμα- βρίσκονται στον κολπικό σωλήνα, υπάρχει πιθανότητα να μείνετε έγκυος. «Και θυμηθείτε, η τυπική εκσπερμάτιση περιέχει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο — και το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα για να συλλάβετε».

Πρέπει να λάβετε το χάπι της επόμενης ημέρας λόγω προσπερματικών υγρών;

Εάν κάνατε σεξ χωρίς προστασία και δεν θέλετε να μείνετε έγκυος, η Mary Jane Minkin συνιστά να λάβετε το χάπι επείγουσας αντισύλληψης, γνωστό και ως χάπι της επόμενης ημέρας. Για να αποφύγετε τη χρήση χαπιών, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κατά την πράξη τα προφυλακτικά ή τα αντισυλληπτικά τζελ και τους αφρούς που παραμένουν αξιόπιστες λύσεις.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks