21 Μαΐου 2024
25.1 C
Athens

Περπάτημα: Πόσα βήματα την ημέρα χαρίζει χρόνια ζωής


Όλοι οι ειδικοί λένε πως πρέπει να βάλουμε το περπάτημα στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Πως σε πολλές περιπτώσεις αυτή είναι η καλύτερη άσκηση. Πόσα βήματα όμως πρέπει να κάνουμε καθημερινά για να χαρούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του περπατήματος; Νέα έρευνα λέει πως τα 10 χιλιάδες βήματα την ημέρα δεν είναι απαραίτητα.

young woman walking outdoors

Όπως έδειξε, ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία αρχίζει να μειώνεται και με λιγότερα από τα μισά. Ειδικά, δε, από καρδιαγγειακά αίτια μειώνεται και με το ένα πέμπτο από αυτά.

Στον αντίποδα, όμως, όσο περισσότερα βήματα κάνει κάποιος, τόσο περισσότερο ωφελείται. Ποιος είναι ο μέγιστος ωφέλιμος αριθμός; Ίσως και διπλάσιος από τα 10.000, λένε οι ερευνητές!

Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο πως η καθιστική ζωή σχετίζεται με φτωχή υγεία. Έως τώρα, όμως, δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσο δραστήριοι πρέπει να είμαστε για να την διαφυλάξουμε. Ειδικότερα, παραμένει ασαφές πόσα βήματα χρειαζόμαστε καθημερινά ή αν υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο, πέρα από το οποίο είναι μηδαμινά τα πρόσθετα οφέλη στην υγεία.

Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες την Πολωνία και τις ΗΠΑ εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 17 προγενέστερες κλινικές μελέτες. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει συνολικώς 226.889 εθελοντές.

Περπάτημα και μακροζωία

mother and daughter walking on street with dog

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας (EJPC). Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο κίνδυνος θανάτου άρχισε να μειώνεται:

  • Από τα 2.337 βήματα, όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Από τα 3.967, όσον αφορά όλες τις αιτίες

Όσο περισσότερο περπάτημα έκαναν οι εθελοντές, όμως, τόσο μεγαλύτερο όφελος αποκόμιζαν. Στην πραγματικότητα, με κάθε 1.000 πρόσθετα βήματα την ημέρα, ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία μειωνόταν κατά επιπλέον 15%. Αντίστοιχα, με κάθε 500 επιπλέον την ημέρα ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια μειωνόταν κατά 7%.

Ακόμα και όταν οι εθελοντές έφταναν τα 20.000 βήματα την ημέρα, αποκόμιζαν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους. Οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμα κάποιο ανώτατο όριο, πέρα από το οποίο δεν υπάρχει πρόσθετο όφελος.

Περπάτημα ανά ηλικία

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως στις νεότερες ηλικίες, τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρούνται σε όσους κάνουν μεταξύ 7.000 και 13.000 βήματα ημερησίως. Στις ηλικίες άνω των 60 ετών, η υγεία ως φαίνεται ωφελείται περισσότερο με 6.000 έως 10.000 την ημέρα.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν πως «όσο περισσότερο περπάτημα κάνει κανείς, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Maciej Banach, καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Lodz στην Πολωνία και πρόσεδρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στις ΗΠΑ.

«Αυτό ισχύει για άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, τόπου διαμονής και καιρικών συνθηκών. Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι με μόλις 4.000 βήματα την ημέρα παρατηρείται σημαντική μείωση στη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Με ακόμα λιγότερα μειώνονται οι θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια», πρόσθεσε.

business woman walking talking by mobile phone

Fitness

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks