15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

Άνδρες: Με τα δάκρυα των γυναικών γίνονται λιγότερο επιθετικοί


Υπάρχει η κοινή πεποίθηση πως οι άνδρες είναι πιο σκληροί από τις γυναίκες. Και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να ισχύει. Φαίνεται όμως πως οι άνδρες χάνουν την επιθετικότητα τους μπροστά σε μια γυναίκα που δακρύζει.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann στο Ισραήλ βρήκαν πως τα δάκρυα από τις γυναίκες επιρεάζουν τους άνδρες και τους κάνουν λιγότερο επιθετικούς.

Οι άνδρες και τα γυναικεία δάκρυα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PLOS Biology και με βάση την New York Post, οι ερευνητές έβαλαν μια ομάδα γυναικών να παρακολουθήσει ταινίες και να κλάψει, ενώ στη συνέχεια συνέλλεξαν τα δάκρυα τους. Έπειτα, πήραν άνδρες και τους έβαλαν να παίξουν ένα video game στον υπολογιστή, στο οποίο είχαν πέσει θύματα κλοπής και μπορούσαν να πάρουν εκδίκηση με οποιοδήποτε βίαιο τρόπο επιθυμούσαν. Ωστόσο, τους χώρισαν σε δύο ομάδες και οι μισοί μύρισαν πρώτα αλατούχο υγρό, ενώ οι άλλοι γυναικεία δάκρυα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επιθετικότητα μειώθηκε κατά 43,7% σε εκείνους που μύρισαν γυναικεία δάκρυα, ενώ οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την επιθετικότητα -ο προμετωπιαίος φλοιός και η πρόσθια νησίδα- ήταν λιγότερο ενεργές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό φέρεται να προέρχεται από τα μωρά και να αποτελεί μηχανισμό προστασίας που εξελίχθηκε με τα χρόνια. Ανέφεραν δηλαδή, ότι τα δάκρυα που χύνουν κάθε φορά τα βρέφη που αισθάνονται απειλή, φέρεται να μειώνουν ασυναίσθητα την επιθετικότητα.

Όμως τόνισαν ότι δεν λειτουργεί πάντα η μείωση της επιθετικότητας στους άνδρες όταν μυρίζουν γυναίκα δάκρυα και ως παράδειγμα έφεραν τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Εκεί έχει παρατηρηθεί ότι απελευθερώνονται ορμόνες και χημικές.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks