27 Απριλίου 2024
14.9 C
Athens

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Μπορείτε να κολλήσετε ένα από το κάθισμα τουαλέτας;


Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε δημόσιες τουαλέτες, πιθανότατα να έχετε την σκέψη, ή σας έχουν ενθαρρύνει, να καλύψετε το κάθισμα της τουαλέτας με χαρτί ή να σταθείτε όρθιοι πάνω από την τουαλέτα καθώς υπάρχει πιθανότητα να έχει πολλά μικρόβια—ειδικά εάν είναι δημόσιες και δεν καθαρίζονται όπως χρειάζεται, διαπιστώθηκε σύμφωνα με μια επισκόπηση του Science of The Total Environment τον Ιανουάριο του 2022.

Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να οτι θα κολλήσετε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ) όταν κάθεστε σε ένα κάθισμα τουαλέτας. Ωστόσο, η μετάδοση ενός ΣΜΝ δεν χρειάζεται να σας αγχώνει τόσο έντονα για τους λόγους που θα αναφέρουμε στο παρακάτω άρθρο.

Πώς μεταδίδονται τα Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Τα Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μπορεί να μεταδοθούν από  άτομο σε άτομο μέσω της σωματικής επαφής, όπως το στόμα, τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, το δέρμα και τα σωματικά υγρά σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG).

Ο κύριος τρόπος που μπορούν να μεταδοθούν είναι η απροστάτευτη (δηλαδή χωρίς προφυλακτικό) σεξουαλική επαφή είτε με κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό σεξ με κάποιον που έχει ΣΜΝ. Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούν να μεταδοθούν τα Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι από εγκύους εξαιτίας του θηλασμού ή μέσω της στενής σωματικής επαφής, σύμφωνα με το Γραφείο για την Υγεία των Γυναικών (OWH).

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα από ένα κάθισμα τουαλέτας;

Υπάρχουν ελάχιστες έως καθόλου πιθανότητες να κολλήσετε σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα από ένα κάθισμα τουαλέτας: Αυτή η πιθανότητα μπορεί να συμβεί υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Για  παράδειγμα, για την ηπατίτιδα Β ή HIV (που μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος), η μετάδοση θα απαιτούσε γρήγορη και στενή επαφή με σωματικά υγρά (για παράδειγμα, αίμα σε κάθισμα τουαλέτας που έρχεται σε επαφή με ανοιχτή πληγή στο πόδι ενός ατόμου).

Ωστόσο, «Τα Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα συνήθως δεν επιβιώνουν όταν πέφτουν από το ανθρώπινο σώμα», δήλωσε η Christine Greves, MD, μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου υγείας. «Ένα κάθισμα τουαλέτας δεν προσφέρει ένα περιβάλλον για να ευδοκιμήσει ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, επομένως δεν μπορεί να ζήσει εκεί για περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα». Με άλλα λόγια, τα Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ευδοκιμούν σε περιβάλλον θερμό όπως ο ανθρώπινος ιστός και υγρά, και όχι στα κρύα και σκληρά καθίσματα της τουαλέτας.

Τι πρέπει να ανησυχείτε όταν χρησιμοποιείτε μια δημόσια τουαλέτα

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι τουαλέτες είναι απαλλαγμένες από βακτήρια, ιούς ή άλλα πράγματα που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Στην ανασκόπηση του Science of The Total Environment του Ιανουαρίου 2022, 17 μελέτες ανέφεραν την παρουσία μικροοργανισμών μέσα και γύρω από τις τουαλέτες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μικρόβια όπως η γρίπη Α, ο νοροϊός (προκαλεί εμετό και διάρροια) και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (που προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος ή των μαλακών ιστών) υπάρχουν στις τουαλέτες.

Όσον αφορά τη μετάδοση ασθενειών στις τουαλέτες συνολικά, η μελέτη του Ιανουαρίου 2022 εντόπισε ότι «όταν τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας με ανοιχτό καπάκι, ο λάθος τρόπος στο πλύσιμο των χεριών ή το μηχάνημα στεγνώματος των χεριών, ο μη σωστός καθαρισμός του χώρου της τουαλέτας, οι φραγμένες αποχετεύσεις και οι ακάλυπτοι κάδοι απορριμμάτων» είναι ένοχοι για τα βακτήρια που κάνουν βάση στην τουαλέτα..

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σαπούνι και ζεστό νερό και να προσπαθείτε να μην αγγίζετε τα πόμολα της πόρτας. Γιατί είναι πιθανό να συλλέξετε μικρόβια από τα πόμολα της πόρτας, τους στεγνωτήρες χεριών με αέρα ή άλλες επιφάνειες, και μετά να αγγίξετε τα μάτια ή το στόμα σας χωρίς να το καταλάβετε—και έτσι να μεταφέρετε αυτά τα μικρόβια απευθείας στο σύστημά σας.

Οπότε, το στέκεστε όρθιοι στην χρήση της τουαλέτας ή να βάζετε χαρτί υγείας στο κάθισμα, είναι μια φυσιολογική σκέψη. «Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα ψυχικά», είπε ο Δρ Γκρέβες. «Μπορεί να μην μας προστατεύει τελείως από μια λοίμωξη, αλλά μπορεί να μας προστατεύσει από το να ανησυχούμε για τα μικρόβια στα οποία μπορεί να έχουμε καθίσει».

ΑΡΘΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΗΓΗ




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks