12 Σεπτεμβρίου 2024
30.5 C
Athens

Ντους: Πρωί ή βράδυ; Να τι συστήνουν οι γιατροί


 

Το ντους είναι βασικό μέρος της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Μπορεί όμως η ώρα που προτιμάτε —πρωί ή βράδυ— να έχει επίδραση στην υγεία σας;

Αυτή η συζήτηση μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν ντους το πρωί και εκείνων που κάνουν το βράδυ μαίνεται εδώ και χρόνια. Διαδικτυακά, οι δημιουργοί κάνουν τολμηρούς ισχυρισμούς σχετικά με το γιατί η συνήθεια του ντους που επιλέγουν είναι η καλύτερη, με ορισμένους μάλιστα να υποστηρίζουν ότι η επιστήμη υποστηρίζει την προτίμησή τους.

Αν και οι δύο αυτές ομάδες είναι ανεπίσημα χωρισμένες, είτε λούζεστε το πρωί είτε το βράδυ μπορεί να μην έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Μετά από επικοινωνία με πολλούς ειδικούς έχουν καταλήξει ότι μπορείτε να κάνετε ντούζ όποτε θέλετε.

“Δεν υπάρχει επιστημονική βιβλιογραφία που να λέει ότι πρέπει να λούζεστε το πρωί ή το βράδυ”, δήλωσε ο Thomas Russo, MD, καθηγητής και αρχηγός της μονάδας λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, στο Health.

Παρόλο που δεν υπάρχει μια γενικευμένη σύσταση, οι γιατροί αναφέρουν ότι υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να προτιμήσει το ένα χρονικό διάστημα έναντι του άλλου για το ντους του – και τελικά, εξαρτάται από τις υπάρχουσες καταστάσεις υγείας και προτιμήσεις του καθενός. 

Δείτε τι είπαν οι ειδικοί σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία του πρωινού και του νυχτερινού ντους και πώς να επιλέξετε ποιο είναι κατάλληλο για εσάς.

Το ντους το πρωί μπορεί να είναι ευεργετικό. 

Βασικά, με το να κάνεις μπάνιο αμέσως μόλις ξυπνήσεις “ξεπλένεις” τη νύχτα.

Ντους: Πρωί ή βράδυ; Να τι συστήνουν οι γιατροί

Ενώ κοιμάστε, τα βακτήρια και τα κύτταρα του δέρματος μπορούν να συσσωρευτούν και να επικαθίσουν στα σεντόνια ή στο δέρμα σας, είπε η Cindy Wassef, MD, βοηθός καθηγητή δερματολογίας. Και αν έχετε την τάση να ιδρώνετε ενώ κοιμάστε, τα αυτά βακτήρια στεγνώνουν μαζί με τον ιδρωτα πάνω σας. Το ντους το πρωί μπορεί να βοηθήσειι να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, είπε.

Επίσης, το πρωινό ντουζ μπορεί να κάνει τη διαδικασία ξυπνήματος πιο εύκολη. Το σώμα βασίζεται σε ορισμένες ενδείξεις για να ξυπνήσει και ένα ντους μπορεί να είναι ένα από αυτά, είπε ο W. Christopher Winter, MD, νευρολόγος και ιατρός ύπνου.

«Αν αυτό συμβαίνει κάθε μέρα την ίδια ώρα, μπορεί να χρησιμεύσει ως κιρκάδιος δείκτης για να νιώθουμε πιο ξύπνιοι», είπε στο Health.

Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο εάν ένα άτομο κάνει ντους με κρύο νερό, είπε ο Winter. Αυτό ωθεί το σώμα να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές όπως η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη, ξυπνώντας σας στη διαδικασία..

Πέρα από την εγρήγορση και την καθαριότητα, το πρωινό ντους μπορεί απλώς να είναι η πιο λογική ή βολική επιλογή, ιδιαίτερα για εκείνους που ασκούνται αφού ξυπνήσουν.

Οι μισοί από τους Αμερικανούς που γυμνάζονται, ασκούνται το πρωί, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2018. Οπότε αν είσαι ένας από αυτούς, είναι πιο υγιές να κάνεις ντους πρωινές ώρες.

Υπάρχουν όμως λόγοι για να κάνετε ντους το βράδυ

Το λούσιμο το πρωί μπορεί να είναι υγιεινό για εσάς· ωστόσο, υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα που σχετίζονται και με το νυχτερινό μπάνιο.

Πρώτον, το να κάνεις ντους πριν κοιμηθείς καθαρίζει το δέρμα μετά από μια ημερήσια έκθεση σε βρωμιά και παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτό διασφαλίζει να κοιμάστε χωρίς να μολύνετε τα σεντόνια σας,” είπε ο Zeichner.

Ντους: Πρωί ή βράδυ; Να τι συστήνουν οι γιατροί

Αυτό δεν θα αποτρέψει απαραίτητα την ασθένεια, είπε ο Russo. Αλλά αν εσείς ή κάποιος με τον οποίο ζείτε είναι ανοσοκατεσταλμένος, μπορεί να θέλετε να ξεπλύνετε τυχόν μικρόβια που μπορεί να είχατε μαζέψει ενώ ήσασταν έξω, εξήγησε.

Αυτό ισχύει επίσης για όσους έχουν εποχιακές αλλεργίες – το ντους πριν τον ύπνο μπορεί να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι έχουν απαλλαγεί από οποιαδήποτε παρατεταμένη γύρη που διαφορετικά θα μπορούσε να προκαλέσει συμπτώματα νυχτερινής αλλεργίας.

Επιπλέον, για άτομα με ξηρό δέρμα ή δέρμα με τάση για έκζεμα, η ενυδατική ρουτίνα τους μπορεί να είναι λίγο πιο κουραστική – οπότε το νυχτερινό ντους μπορεί να είναι πιο βολικό.

Τα άτομα με αυτές τις δερματικές παθήσεις μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν πρώτα μια λοσιόν με βάση το νερό, ακολουθούμενη από μια λεπτή στρώση ενυδατικής κρέμας με βάση το λάδι, όπως η βαζελίνη, είπε η Ife J. Rodney, MD, ιδρυτική διευθύντρια του Eternal Dermatology.

«Αυτό πραγματικά σφραγίζει την υγρασία στο δέρμα σας», είπε στο Health.

Ένας τελευταίος λόγος που οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να κάνουν ντους το βράδυ είναι για να διευκολύνουν τη μετάβασή τους στον ύπνο. Ακριβώς όπως το να κάνετε ένα ντους το πρωί μπορεί να είναι ένα σύνθημα ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε, μπορεί επίσης να είναι μια χρήσιμη πληροφορία για το σώμα σας το βράδυ ότι είναι ώρα να χαλαρώσετε, είπε ο Winter.

Η αύξηση της θερμοκρασίας πριν τον ύπνο -και η ψύξη που ακολουθεί- μπορεί να είναι ένα φυσικό έναυσμα για ύπνο, είπε.

Επιλέξτε το ένα ή το άλλο – όχι και τα δύο

Αν και υπάρχουν οφέλη που σχετίζονται τόσο με το νυχτερινό όσο και με το πρωινό ντους, η προσπάθεια να κάνετε και τα δύο είναι πιθανότατα περιττή ή ακόμη και επιβλαβής, είπαν οι δερματολόγοι.

«Το πολύ συχνό ντους μπορεί να αφήσει το δέρμα και τα μαλλιά ξηρά και χωρίς λάμψη», είπε ο Wassef.

Εάν πρέπει να κάνετε ντους δύο φορές την ημέρα – γιατί ίσως ιδρώσατε ή είχατε μια αυτοσχέδια απογευματινή προπόνηση- σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λάδι καθαρισμού ή ένα ενυδατικό καθαριστικό αντί για παραδοσιακό σαπούνι, συνέστησε ο Rodney.

“Η χρήση σαπουνιού δύο φορές την ημέρα μπορεί να αφαιρέσει το δέρμα σας από την υγρασία και να το ξηράνει,” είπε.

Όταν πρόκειται να αποφασίσετε το ιδανικό σας πρόγραμμα ντους, λάβετε υπόψη τη συνήθη ρουτίνα άσκησης, τις δερματικές παθήσεις ή τις αλλεργίες και τυχόν ανησυχίες για τον ύπνο.. Αλλά γενικά, η καλύτερη στιγμή για μπάνιο “είναι ότι πραγματικά ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας,” είπε η Rodney.”

Ντους: Πρωί ή βράδυ; Να τι συστήνουν οι γιατροί

ΑΡΘΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΗΓΗ

 




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks