15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

Πανελλήνιο Συνέδριο ΙΜΒΕ: Σημαντικά ερευνητικά δεδομένα και ελπιδοφόρες προοπτικές στην αντιμετώπιση των κακοηθών νεοπλασμάτων


Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από πολλές χώρες ολοκληρώθηκε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην πράξη – Προκλήσεις και Ερωτήματα VII», το οποίο διεξήχθη υβριδικά 22-24 Ιουνίου 2023 στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza.

Παρουσιάστηκαν σημαντικά ερευνητικά δεδομένα από Ελληνικές Ερευνητικές Ομάδες με στόχους την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών ανάπτυξης των κακοήθων νεοπλασμάτων και την ανεύρεση νέων φαρμακευτικών παραγόντων, τα οποία παράχθηκαν μέσα από συνεργασίες στα πλαίσια Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων. Παράλληλα, φοιτητές από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας παρουσίασαν έξυπνες και καινοτόμες ερευνητικές προτάσεις. Τα παραπάνω, υπογραμμίζουν, ακόμη μία φορά, το ιδιαίτερα υψηλό επιστημονικό επίπεδο στη χώρα μας που αντικατοπτρίζεται στις δημοσιεύσεις σε μεγάλα ξενόγλωσσα περιοδικά και φέροντας πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη στήριξης των νέων Ελλήνων Επιστημόνων, έτσι ώστε να ανακοπεί το φαινόμενο του “brain drain”.

Τονίστηκε η αξία της πραγματοποίησης αξιόπιστων Κλινικών Μελετών, οι οποίες προσφέρουν πρώϊμη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, ενώ παράλληλα μειώνουν το συνολικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα. Στον τομέα αυτό υπάρχει σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κος Δημήτριος Φιλίππου, αν και ο καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων σίγουρα θα αποδώσει ακόμη περισσότερα.

Παράλληλα, στο φετινό Συνέδριο υπήρχαν σημαντικοί προσκεκλημένοι ομιλητές από την Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και άλλες χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν τις ελπιδοφόρες προοπτικές από την εφαρμογή της ανοσοθεραπείας στην κλινική πράξη. Με συντονιστή τον Καθηγητή Ογκολογίας στις Η.Π.Α. κο Πέτρο Γρίβα τονίσθηκε η σημασία της εξατομικευμένης θεραπείας των ογκολογικών ασθενών αλλά και οι ελπίδες που έχουν δημιουργηθεί από τους συνδυασμούς νέων ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΙΜΒΕ Παθολόγος-Ογκολόγος Μιχάλης Καραμούζης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ανέφερε ότι πλέον και στη χώρα μας υπάρχουν εξειδικευμένα μοριακά τεστ που γίνονται στους όγκους αλλά και στο αίμα των ασθενών για να αποκαλύψουν εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και να συμβάλλουν στην εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε ασθενή ξεχωριστά, αν και δεν καλύπτονται πάντοτε από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Τέλος, ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η παρουσία στην χώρα μας, για πρώτη φορά, της Chief Medical Officer (Ιατρική Διευθύντρια) της Αμερικανικής Ογκολογικής Εταιρείας (ASCO), Dr. Julie Gralow, η οποία παρουσίασε το έργο της ASCO διεθνώς και τέθηκαν γερές βάσεις για μελλοντική συνεργασία με τους Έλληνες Επιστήμονες, με κύριο άξονα τη βέλτιστη και ισότιμη φροντίδα των Ογκολογικών ασθενών σε όλα τα στάδια της νόσου τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το email [email protected]. Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του – www.imibe.org.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks