21 Μαΐου 2024
25.1 C
Athens

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο


Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που χαρακτηρίζεται από πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και πρήξιμο. Η ΡΑ μπορεί επίσης να μειώσει την κινητικότητα και την ευλυγισία στις προσβεβλημένες αρθρώσεις. Συνήθως ξεκινά στις μικρές αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια.

Καθώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα προχωρά, αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές, όπως τους:

 • γοφούς
 • ώμους
 • τους αστραγάλους
 • αγκώνες
 • τους καρπούς
 • τους αστραγάλους

Όσο πιο προχωρημένη είναι η ασθένεια, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσετε χρόνιο πόνο και σε διάφορες περιοχές του σώματός σας εκτός των αρθρώσεων σας.

Για παράδειγμα, οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από αρθρίτιδα που επηρεάζει τους τρεις πρώτους σπονδύλους στη σπονδυλική στήλη. Σε κατεστραμμένες αρθρώσεις μπορεί να σχηματιστούν οστεόφυτα (οστικά σπιρούνια), οδηγώντας σε επιπλέον τριβή και πόνο.

Ως εκ τούτου, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από μία στρατηγικές για τη διαχείριση του πόνου RA.

Αντιμετώπιση χρόνιου πόνου στη ΡΑ

Υπάρχει ποικιλία θεραπειών που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο. Ένας γιατρός ή επαγγελματίας υγείας μπορεί να συνταγογραφήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες θεραπείες.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Το πρώτο βήμα για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου από τη ΡΑ είναι η ανακούφιση από τη φλεγμονή που τον προκαλεί. Η έναρξη λήψης ενός αντιρευματικού φαρμάκου που τροποποιεί τη νόσο (DMARD) το συντομότερο δυνατό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης των αρθρώσεων, στη διατήρηση της λειτουργίας των αρθρώσεων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 • παραδοσιακά DMARD
 • βιολογικά
 • Αναστολείς κινάσης Janus

Όταν αντιμετωπίζετε έξαρση ΡΑ, ένας γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή για να μειώσει γρήγορα τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις.

Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC).

Για τον οξύ πόνο, τα OTC αναλγητικά, συμπεριλαμβανομένων των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, μπορούν να βοηθήσουν.

Αυτά τα φάρμακα ανακουφίζουν την φλεγμονή και όλων των τύπων πόνου, από πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις μέχρι τα οστικά άκανθα.

Εναλλακτικές θεραπείες

Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε εναλλακτικές θεραπείες για τον χρόνιο πόνο, μιλήστε με έναν γιατρό ή φυσιοθεραπευτή σχετικά με αυτές τις επιλογές:

Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS): Το TENS χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό χαμηλής τάσης για να παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο τα νεύρα σας επεξεργάζονται τον πόνο.

Βελονισμός: Αυτή η μορφή εναλλακτικής ιατρικής περιλαμβάνει την εισαγωγή μικροσκοπικών βελόνων στο δέρμα κοντά στις νευρικές απολήξεις. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη διαχείριση όλων των τύπων πόνου.

Μασάζ: Το μασάζ μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει το εύρος της κίνησής σας. Μπορείτε ακόμη και να μάθετε τεχνικές αυτο-μασάζ για να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.

Διαλογισμός: Η χρήση αυτού του τύπου εξάσκησης μυαλού-σώματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στη μείωση του πόνου.

Αυτές οι εναλλακτικές θεραπείες δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν το συνταγογραφημένο σχέδιο θεραπείας για ΡΑ, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Προσαρμογές τρόπου ζωής που μπορούν να βοηθήσουν

Η ενσωμάτωση των αλλαγών στον τρόπο ζωής στο συνολικό σας σχέδιο θεραπείας RA μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον χρόνιο πόνο.

Ασκηση

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο

Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι ο πόνος και η δυσκαμψία είναι χειρότερα όταν είστε αδρανείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η ήπια, χαμηλής έντασης άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των δύσκαμπτων αρθρώσεων, στην ενίσχυση των γύρω μυών και στην καταπολέμηση του πόνου με φυσικό τρόπο. Οι φιλικές προς την RA δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

 • το περπάτημα
 • κολύμπι
 • ποδηλασία

Διατάσεις

Οι καθημερινές διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία και την ευλυγισία, καθώς και να μειώσουν τον πόνο. Εξετάστε επιλογές όπως το τάι τσι και η γιόγκα. Πολλές στάσεις γιόγκα μπορούν ακόμη και να τροποποιηθούν ανάλογα με τις ικανότητες και τους περιορισμούς σας.

Άλλες ήπιες διατάσεις, όπως οι κάμψεις του καρπού και οι ασκήσεις των δακτύλων, μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μικρών αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί από ΡΑ.

Απλά φροντίστε να τεντώνεστε απαλά και όχι σε σημείο που να πονάτε.

Διατηρήστε ένα μέτριο βάρος

Ακόμη και το να είστε λίγο υπέρβαροι μπορεί να προσθέσει επιπλέον πίεση στις ήδη καταπονημένες αρθρώσεις. Η απώλεια βάρους όχι μόνο θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις σας, αλλά θα μειώσει επίσης την κόπωση. Μπορεί ακόμη και να σας παρακινήσει ή να σας ενθαρρύνει να ασκηθείτε.

Εφαρμόστε ζεστό νερό

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο

Η χαλάρωση σε ένα ζεστό μπάνιο ή το μούσκεμα των χεριών και των ποδιών σε ζεστό νερό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου ΡΑ.

Τα υγρά μαξιλάρια θέρμανσης παρέχουν άμεση, διεισδυτική θερμότητα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά φαρμακεία. Επίσης, μια θεραπεία με παραφίνη από ένα τοπικό σαλόνι ή σπα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε μερικούς ανθρώπους.

 Να δω Βγάλε ένα φορτίο

Εάν πονάτε όταν περπατάτε, ένα μπαστούνι ή ένας περιπατητής μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Αυτές οι συσκευές μπορούν να αντισταθμίσουν ένα σημαντικό μέρος του σωματικού σας βάρους, διατηρώντας αυτή την καταπόνηση των προσβεβλημένων αρθρώσεων.

Καθημερινές τροποποιήσεις που μπορείτε να κάνετε

Εάν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα πονάει, τότε είναι μάλλον καλύτερο να την αποφύγετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάλετε όλη σας τη ζωή σε αναμονή. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε μικρές, καθημερινές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη ρουτίνα σας για να είστε πιο ευγενικοί με τις επώδυνες αρθρώσεις σας.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε τα εξής:

 • Έχετε τοποθετήσει στο σπίτι σας χειρολαβές θυρών σε στυλ μοχλού για να αντικαταστήσετε τα παραδοσιακά πόμολα πόρτας.
 • Σύρετε ένα βαρύ αντικείμενο αντί να το σηκώνετε.
 • Κρατήστε αντικείμενα στις παλάμες των χεριών σας, αντί να τα πιάνετε με τα δάχτυλά σας.

Αυτές και άλλες μικρές προσαρμογές μπορούν να προσθέσουν λιγότερο πόνο για εσάς.

Εάν ο χρόνιος πόνος παρεμβαίνει στη ζωή σας, δεν είστε μόνοι. Φροντίστε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τους διάφορους ιατρικούς και μη ιατρικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον πόνο σας και να επιστρέψετε στη ζωή.

Συχνές ερωτήσεις

Εδώ θα δούμε τις απαντήσεις σε μερικές συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τον χρόνιο πόνο ΡΑ.

Γιατί πονάω τόσο πολύ με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Με τη ΡΑ, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στις υγιείς αρθρώσεις. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα όπως πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο χρόνιος πόνος μπορεί να επηρεάσει άλλες περιοχές του σώματος. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βλάβη των αρθρώσεων.

Πώς διαχειρίζεστε τον χρόνιο πόνο από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Η κατάλληλη θεραπεία ΡΑ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υποκείμενης ανοσοποιητικής δραστηριότητας που συμβάλλει στον χρόνιο πόνο. Πολλά σχέδια θεραπείας ΡΑ περιλαμβάνουν μια συνδυαστική προσέγγιση που περιλαμβάνει:

 • διαμεσολάβηση τροποποίησης της νόσου
 • προσαρμογές του τρόπου ζωής
 • συμπληρωματικές θεραπείες
 • καθημερινές τροποποιήσεις

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα πονάει καθημερινά;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι απρόβλεπτη και επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά. Μερικές μέρες, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανεκτά ή ανύπαρκτα. Άλλες μέρες, τα συμπτώματα μπορεί να ξεσπάσουν και να επηρεάσουν την ικανότητά σας να λειτουργήσετε.

Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε ανακούφιση. Εάν αντιμετωπίζετε συνεχή, χρόνιο πόνο ΡΑ, μιλήστε με το γιατρό σας. Συζητήστε πόσο καλά λειτουργεί το τρέχον σχέδιο θεραπείας σας και εάν θα επωφεληθείτε ή όχι από μια αλλαγή θεραπείας.

Ποιο είναι το καλύτερο παυσίπονο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου στις αρθρώσεις. Αυτό περιλαμβάνει επιλογές όπως:

 • celecoxib
 • δικλοφενάκη
 • ετορικοξίμπη
 • ιβουπροφαίνη
 • ναπροξένη

Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν το υποκείμενο υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με φάρμακα που τροποποιούν την ασθένεια για να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης των αρθρώσεων

Συμπέρασμα

Ο χρόνιος πόνος είναι ένα κοινό σύμπτωμα ΡΑ. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας που ενσωματώνει ένα μείγμα φαρμάκων, προσαρμογών στον τρόπο ζωής και καθημερινές τροποποιήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ανακούφιση. Συνεργαστείτε με έναν γιατρό για να προσδιορίσετε ποιες επιλογές ταιριάζουν καλύτερα στην εξατομικευμένη προσέγγιση θεραπείας της ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο

Άρθρα Υγείας

Πηγή

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks