22 Μαΐου 2024
26.9 C
Athens

Pet Therapy: Η θεραπεία από τα ζωάκια


Τι είναι η θεραπεία με κατοικίδια;

Η θεραπεία με κατοικίδια είναι μια καθοδηγούμενη αλληλεπίδραση μεταξύ ενός ατόμου και ενός εκπαιδευμένου ζώου. Περιλαμβάνει επίσης τον χειριστή του ζώου. Ο σκοπός της ιατρικής αγωγής με κατοικίδια είναι να βοηθήσει κάποιον να αναρρώσει ή να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας ή ψυχική διαταραχή.

Οι σκύλοι και οι γάτες χρησιμοποιούνται συχνότερα στη θεραπεία κατοικίδιων ζώων. Ωστόσο, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ψάρια, ινδικά χοιρίδια, άλογα και άλλα ζώα που πληρούν τα κριτήρια διαλογής. Ο τύπος του ζώου που επιλέγεται εξαρτάται από τους θεραπευτικούς στόχους του σχεδίου αγωγής ενός ατόμου.

Ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας με κατοικίδια;

Pet Therapy: Η θεραπεία από τα ζωάκια

Η θεραπεία με κατοικίδια βασίζεται στο υπάρχον δέσιμο ανθρώπου-ζώου. Η αλληλεπίδραση με ένα φιλικό κατοικίδιο μπορεί να βοηθήσει σε πολλά φυσικά και ψυχικά προβλήματα. Μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας. Επίσης, μπορεί να απελευθερώσει ενδορφίνες που παράγουν έναν καταπραϋντικό αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της συνολικής ψυχολογικής σας κατάστασης.

Η ιατρική αγωγή με κατοικίδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι καθορισμένοι στόχοι αποτελούν σημαντικό μέρος της θεραπείας και η πρόοδός σας θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται σε δομημένες συνεδρίες.

Οι στόχοι ενός προγράμματος θεραπείας κατοικίδιων ζώων μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων και της κίνησης των αρθρώσεων
 • βελτίωση της υποβοηθούμενης ή ανεξάρτητης κίνησης
 • αύξηση της αυτοεκτίμησης
 • αύξηση της λεκτικής επικοινωνίας
 • ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων
 • αυξανόμενη της επιθυμίας για συμμετοχή σε δραστηριότητες
 • βελτίωση των αλληλεπιδράσεων με τους άλλους
 • κίνητρο για άσκηση

Άλλα οφέλη της θεραπείας με κατοικίδια περιλαμβάνουν να:

 • σας κάνει πιο ευτυχισμένους, μειώνοντας την κατάθλιψη και βελτιώνοντας την οπτική σας για τη ζωή
 • μειώσει τη μοναξιά και την απομόνωση δίνοντάς σας έναν σύντροφο
 • μειώσει την πλήξης
 • μειώσει  το άγχος λόγω της ηρεμιστικής του επίδρασης
 • βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν δεξιότητες ενσυναίσθησης και φροντίδας
 • βελτιώσει τη σχέσης ανάμεσα σε εσάς και τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης

Ποιος θεωρείται ότι πρέπει να εξεταστεί με τη θεραπεία κατοικιδίων;

Η θεραπεία με κατοικίδια μπορεί να είναι χρήσιμη για:

 • άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία
 • διαμένοντες σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας
 • άτομα που νοσηλεύονται με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια
 • βετεράνων με διαταραχή μετατραυματικού στρες
 • παιδιά που κάνουν σωματικές ή οδοντιατρικές επεμβάσεις
 • θύματα εγκεφαλικού και άτομα που υποβάλλονται σε φυσικοθεραπεία για να ανακτήσουν τις κινητικές τους δεξιότητες
 • άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας

Κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής διαδικασίας, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν λιγότερο άγχος εάν υπάρχει ένα κατοικίδιο ζώο. Στην αποκατάσταση, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν περισσότερα κίνητρα να αναρρώσουν και να κάνουν τη θεραπεία τους όταν εργάζονται με ένα κατοικίδιο. Τα άτομα που έχουν αισθητηριακές αναπηρίες μπορούν μερικές φορές να επικοινωνούν πιο εύκολα με ένα ζώο. Αυτό ενθαρρύνει περισσότερη αλληλεπίδραση με τους γιατρούς και άλλους ανθρώπους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της θεραπείας με κατοικίδια;

Μερικοί από τους μεγαλύτερους κινδύνους της ιατρικής αγωγής με κατοικίδια περιλαμβάνουν την ασφάλεια και την υγιεινή. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στο τρίχωμα των ζώων μπορεί να παρουσιάσουν αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Τα ζώα σε προγράμματα θεραπείας με κατοικίδια συνήθως ελέγχονται για συμπεριφορά και υγεία. Ο ιδιοκτήτης και ο χειριστής ενός ζώου πρέπει επίσης να υποβληθούν σε εκπαίδευση και αξιολόγηση για να εξασφαλίσουν μια θετική εμπειρία.

Αν και είναι ασυνήθιστο, μπορεί να συμβεί ανθρώπινος τραυματισμός όταν χρησιμοποιούνται ακατάλληλα ζώα. Τα ζώα μπορεί επίσης να υποστούν τραυματισμό ή κακοποίηση όταν τα χειρίζονται ανάρμοστα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν κτητικοί με τα ζώα που τα βοηθούν και να είναι απρόθυμοι να τα εγκαταλείψουν μετά από μια συνεδρία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.

Πώς χορηγείται η θεραπεία με κατοικίδια;

Pet Therapy: Η θεραπεία από τα ζωάκια

Η θεραπεία με κατοικίδια διοργανώνεται από τον γιατρό ή το θεραπευτή που διαχειρίζεται τη θεραπεία σας. Ένας εκπαιδευμένος χειριστής, συνήθως ο ιδιοκτήτης του κατοικιδίου, θα πάει το ζώο σε κάθε συνάντηση και θα εργαστεί υπό την καθοδήγηση του γιατρού ή του θεραπευτή σας για να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χειριστές εργάζονται ως εθελοντές. Η συζήτηση για τον σωστό χειρισμό του κατοικιδίου είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο του ατόμου που λαμβάνει τη θεραπεία όσο και του κατοικιδίου.

Το πρώτο βήμα στην ιατρική αγωγή με κατοικίδια είναι η επιλογή του κατάλληλου ζώου. Πολλές ομάδες και οργανισμοί εκπαιδεύουν και συνδέουν εθελοντές ιδιοκτήτες κατοικιδίων με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Προτού ένα ζώο και ο χειριστής του μπορέσουν να συμμετάσχουν στη θεραπεία με κατοικίδια, η ομάδα πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις. Αυτή η διαδικασία συνήθως περιλαμβάνει:

 • μια φυσική εξέταση του ζώου για να επιβεβαιωθεί ότι έχει εμβολιαστεί και είναι απαλλαγμένο από ασθένειες
 • ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο υπακοής για να διασφαλιστεί ο σωστός έλεγχος των ζώων
 • ένα εκπαιδευτικό μάθημα για να διδάξει τον εκπαιδευτή σχετικά με την αλληλεπίδραση με άλλα άτομα
 • αξιολόγηση της ιδιοσυγκρασίας και της συμπεριφοράς του ζώου με τον χειριστή
 • μια πιστοποίηση από τον αρμόδιο οργανισμό

Μόλις εγκριθεί μια ομάδα ενός ζώου και ενός χειριστή, τα ζώα ανατίθενται για ιατρική αγωγή με βάση τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου ατόμου. Ο τύπος, η ράτσα, το μέγεθος, η ηλικία και η φυσική συμπεριφορά του ζώου θα καθορίσουν πού θα είναι πιο χρήσιμο.

Συμπέρασμα

Η επιτυχία της θεραπείας με κατοικίδια εξαρτάται από την θέσπιση ρεαλιστικών στόχων και προσδοκιών για την επίτευξη αυτών των στόχων. Εσείς και ο γιατρός σας θα θέσετε αυτούς τους στόχους στην αρχή της ιατρικής αγωγής σας. Θα συζητήσετε επίσης πώς να επιτύχετε αυτούς τους στόχους και πόσο χρόνο θα χρειαστεί.

Ο θεραπευτής σας θα παρακολουθεί την πρόοδό σας και θα σας βοηθά να παραμείνετε στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων σας. Εάν η πρόοδός σας είναι πιο αργή ή ταχύτερη από την αναμενόμενη, μπορεί να τροποποιήσουν το σχέδιο ιατρικής αγωγής σας .Η θεραπεία με κατοικίδια μπορεί να βοηθήσει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες με ποικίλα σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Μπορεί να μειώσει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη και να αυξήσει τη θετικότητα και την κοινωνικοποίηση. Μιλήστε με το γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία με κατοικίδια και εάν είναι κατάλληλη για εσάς.

Pet Therapy: Η θεραπεία από τα ζωάκια

Άρθρα για τα Κατοικίδια

Πηγή 

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks