21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Kορωνοϊός: Αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα


Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλωθούν ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτό έδειξε έρευνα που έκαναν επιστήμονες από την Κορέα που ανέλυσαν στοιχεία από εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές. Μαλιστα, συμπέραναν πως ο κίνδυνος εμφάνισης του αυτοάνοσου σχετίζεται και με τη βαρύτητα της COVID.

Οι ερευνητές σπεύδουν να διευκρινίσουν πως ο απόλυτος κίνδυνος να εκδηλωθούν αυτοάνοσα μετά την COVID είναι πολύ μικρός. Οι πιθανότητες είναι πολύ κάτω από μία στις εκατό. Ωστόσο γιατροί και ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτή η συσχέτιση.
Κορωνοϊός και αυτοάνοσα

Στα αυτοάνοσα που, σύμφωνα με τη μελέτη, συσχετίζονται με τον κορωνοϊό ή/και τη βαρύτητα της COVID συμπεριλαμβάνονται:

Η αλωπεκία (τριχόπτωση)
Η ψωρίαση
Η λεύκη
Η αγγειΐτιδα (φλεγμονή στα αγγεία)
Η νόσος του Crohn (πάθηση των εντέρων)
Η ελκώδης κολίτιδα (πάθηση των εντέρων)
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η νόσος Still των ενηλίκων (είναι επώδυνο δερματικό εξάνθημα)
Το σύνδρομο Sjogren’s
Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ένα είδος αρθρίτιδας στην σπονδυλική στήλη)
Η σαρκοείδωση (χαρακτηρίζεται από οζίδια στους πνεύμονες ή τους λεμφαδένες)

the coronavirus or covid vaccine researched by pha 2021 12 09 22 08 34 utc scaled

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως γράφουν οι ερευνητές, αρκετές προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τον κορωνοϊό με τα αυτοάνοσα νοσήματα. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί της συσχέτισης δεν είναι γνωστοί, εικάζεται ότι παίζει ρόλο η έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού όταν έρθει αντιμέτωπο με τον επικίνδυνο ιό.
Για να διερευνήσουν καλύτερα το θέμα, οι ερευνητές της παρούσας μελέτης ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους 354.527 ασθενών. Ο κορωνοϊός τους είχε νοσήσει μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021.
Οι ερευνητές εξέτασαν την πορεία της υγείας τους κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 52 έτη. Οι μισοί ήταν γυναίκες.
Το ιστορικό τους συγκρίθηκε με εκείνο 6,13 εκατομμυρίων συνομηλίκων τους που δεν είχε νοσήσει ο κορωνοϊός. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι ασθενείς είχαν εκδηλώσει COVID είχαν:

12-74% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διάφορους τύπους αλωπεκίας
Τριπλάσιο κίνδυνο αγγειΐτιδας
68% περισσότερες πιθανότητες νόσου Crohn
59% περισσότερες πιθανότητες σαρκοείδωσης

Αναλόγως με την βαρύτητα της COVID, εξ άλλου, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν και τα άλλα αυτοάνοσα που προαναφέρθηκαν.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημαντική συσχέτιση μεταξύ της COVID και της ανάπτυξης αυτοάνοσων και αυτοφλεγμονωδών διαταραχών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sung Ha Lim, από το Τμήμα Δερματολογίας του Κολλεγίου Ιατρικής Wonju στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Κορέας. «Υπάρχει ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης τόσων των οξέων εκδηλώσεων που προκαλεί ο κορωνοϊός, όσο και των όψιμων».
Επειδή, δε, είναι εκατοντάδες εκατομμύρια οι άνθρωποι που έχει νοσήσει ο κορωνοϊός, απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση για αυτοάνοσα νοσήματα, πρόσθεσε.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks