15 Απριλίου 2024
27.6 C
Athens

Ναι, ο σκύλος σας ξέρει πότε έχετε άγχος – και το νιώθει και αυτός


 

Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι τριχωτοί μας φίλοι αισθάνονται το άγχος μας, και προσπαθώντας να βελτιώσουν την δική μας διάθεση- επηρεάζουν τη δική τους. Εδώ θα βρείτε τι πρέπει να κάνετε.

Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας αγχώνεται, μέρος του προβλήματος ίσως είστε εσείς.

Σε μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα άγχους των σκύλων επηρεάζονταν σε μεγάλο βαθμό από τους ιδιοκτήτες τους και όχι το αντίστροφο.

Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι “οι σκύλοι, σε μεγάλο βαθμό, αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα άγχους των ιδιοκτητών τους”.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, περιελάμβανε 58 σκύλους, 25 Border Collies και 33 Shetland Sheepdogs, και τις αποκλειστικά γυναίκες ιδιοκτήτριές τους.

Ναι, ο σκύλος σας ξέρει πότε έχετε άγχος – και το νιώθει και αυτός

Οι ιδιοκτήτριες των σκύλων απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, συμπεριλαμβανομένου του νευρωτισμού και το πόσο εύκολα ανοίγονται συναισθηματικά. Επίσης, πραγματοποίησαν μια παρόμοια διαδικασία για τους σκύλους τους, απαντώντας σε ένα ερωτηματολόγιο προσωπικότητας σκύλου όπου βαθμολόγησαν τα χαρακτηριστικά που έχει ο κάθε σκύλος όπως η ενθουσιώδης φύση, η φοβία και η επιθετικότητα τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συγκεντρώσεις της ορμόνης του άγχους και κορτιζόλης  στο τρίχωμα τόσο των σκύλων όσο και στους ιδιοκτήτες τους ως δείκτη του στρες.

Οι συγκεντρώσεις κορτιζόλης στα μαλλιά λήφθηκαν δύο φορές από δείγματα που ήταν κομμένα κοντά στο δέρμα, μία φορά το καλοκαίρι και μία φορά το χειμώνα. Και στα δύο δείγματα, τα επίπεδα κορτιζόλης των σκύλων ήταν “συγχρονισμένα” με αυτά των ιδιοκτητών τους.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει μακροπρόθεσμο συγχρονισμό στα επίπεδα άγχους μεταξύ οργανισμών από δύο διαφορετικά είδη.

“Φαίνεται σχεδόν φανερά ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ του ανθρώπινου άγχους και των συναισθημάτων των κατοικιδίων τους. Πιστεύω ότι πολλοί από εμάς υποψιαζόμασταν αυτήν τη σχέση. Σαφώς, μετρώντας τα επίπεδα κορτιζόλης, οι ερευνητές μπόρεσαν να το αποδείξουν χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα,” δήλωσε ο Γκρεγκ Νέλσον, DVM, κτηνίατρος στην Central Veterinary Associates στο Valley Stream, Νέα Υόρκη.

Ο Νέλσον δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Ο σκύλος και η συμπεριφορά του μπορεί να είναι ένδειξη τη κατάσταση της υγείας σας

Η μελέτη δίνει επίσης καλύτερη εικόνα στην κατανόηση των επιπέδων άγχους σκύλου/ιδιοκτήτη που σχετίζονται με τη συμπεριφορά, την άσκηση και άλλες πτυχές του τρόπου ζωής τους.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η κορτιζόλη επηρεάζεται από τη σωματική δραστηριότητα. Για να το ελέγξουν αυτό, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τόσο σκύλους που ήταν κυρίως κατοικίδια και σύντροφοι, όσο και σκύλους που ήταν εκπαιδευμένοι και τα έβαλαν να ανταγωνιστούν ενεργά σε δραστηριότητες όπως μαθήματα ευκινησίας.

Και οι δύο ομάδες σκύλων έδειξαν συγχρονισμό κορτιζόλης, αλλά η συσχέτιση ήταν ακόμη πιο ισχυρή μεταξύ των σκύλων και ιδιοκτητών που διαγωνίζονταν.

Ο λόγος, θεωρούν οι ερευνητές, μπορεί να είναι ότι τα σκυλιά και οι ιδιοκτήτες που εκπαιδεύονται μαζί μπορεί να είναι πιο συναισθηματικά δεμένοι περνώντας επιπλέον χρόνο μαζί και συμμετέχοντας σε κοινές εργασίες.

Άλλες αξιοσημείωτες επιδράσεις στα επίπεδα κορτιζόλης φαίνονται να έχουν επηρεαστεί από την εποχή (κατά τον χειμώνα υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα) και το φύλο (οι θηλυκοί σκύλοι έδειξαν υψηλότερες συγκεντρώσεις κορτιζόλης από τους αρσενικούς σκύλους).

Η μελέτη αναλύει επίσης τον όρο “συναισθηματική μετάδοση”, δηλαδή τα ζώα που ζουν σε μια ομάδα μοιράζονται ή μιμούνται την συναισθηματική κατάσταση των υπολοίπων.

Ενώ συνήθως η  «συναισθηματική μετάδοση» φαίνεται ανάμεσα στα ίδια είδη, παρατηρήθηκε σε αυτήν την περίπτωση και σε διαφορετικά,δηλαδή των σκύλων και των ιδιοκτητών τους.

Ναι, ο σκύλος σας ξέρει πότε έχετε άγχος – και το νιώθει και αυτός

Η Λίνα Ροθ, Διδάκτορας Φιλοσοφίας είπε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας στα σκυλιά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολλούς διαφορετικούς τομείς έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης κατανόησης του άγχους των σκύλων με βάση τη ράτσα τους αλλά και τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν αν μελετούσαν και σκύλους με άνδρες ιδιοκτήτες.

Οι πρακτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εργασίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερη αντιστοίχιση διαφορετικών ρατσών σκύλων με ανθρώπους βασισμένη στα δικά τους χαρακτηριστικά προσωπικότητας.
Τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στον τομέα των ζώων εξυπηρέτησης ή των ζώων συναισθηματικής υποστήριξης.

Η μελέτη επίσης λειτουργεί ως υπενθύμιση στους ιδιοκτήτες σκύλων ότι, ναι, ο σκύλος σας μπορεί και θα αισθάνεται άγχος που και που, ειδικά αν εσείς αισθάνεστε άγχος.

Με βάση αυτήν την πληροφορία, είναι σημαντικό να παρατηρείτε τη συμπεριφορά σας επειδή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική υγεία του κατοικίδιου σας.

Σύμφωνα με το American Kennel Club, το άγχος και το στρες στα σκυλιά μπορεί να προκύψουν από πολλά διαφορετικά πράγματα, όπως ο χωρισμός, ο φόβος και η γήρανση.

Τα συμπτώματα που μπορεί να δείξουν ότι ο σκύλος σας έχει άγχος:

  • την επιθετικότητα
  • τον έντονο θόρυβο λαχανιάσματος 
  • υπερβολικό γαύγισμα
  • ανησυχία
  • με το να πηγαίνουν τουαλέτα μέσα στο σπίτι

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για σκύλους με στρες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης εκπαίδευσης και ακόμη και ορισμένων ειδών φαρμακευτικής αγωγής.

Όμως, όπως υποδηλώνει αυτή η μελέτη, οι αλλαγές συμπεριφοράς μπορούν επίσης να ξεκινήσουν από τους ιδιοκτήτες.

Επομένως, αν αισθάνεστε άγχος, σκεφτείτε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο σκύλο σας και λάβετε μέτρα για να διορθώσετε την κατάσταση αυτή.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα εμφανές σε μέρη με υψηλή πίεση, όπως το κτηνιατρείο.

“Οι πελάτες που είναι ανέμελοι ο σκύλος τους ευχαρίστως θα ανέβει στο τραπέζι εξέτασης του κτηνίατρου ή γενικά έχει υποτακτική συμπεριφορά. Οι πελάτες που έχουν άγχος και πανικοβάλονται εύκολα, το κατοικίδιό τους ή τρέχει να αποφύγει το γιατρό ή θα κρύβεται πίσω από τον ιδιοκτήτη ή από την καρέκλα του,” είπε ο Νέλσον.

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

ΠΗΓΗ
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks