16 Ιουλίου 2024
29.5 C
Athens

Σχέσεις: 2 στοιχεία που μαρτυρούν αφοσίωση


Ένα από τα συστατικά που πρέπει να έχουν οι σχέσεις για να στεριώσουν είναι η αφοσίωση. Και έρευνα του 2023 έδειξε πως αυτή φαίνεται με συγκεκριμένους τρόπους.

Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να έχουμε απόλυτη πίστη ότι η σχέση στην οποία βρισκόμαστε θα διαρκέσει. Είτε μας στοιχειώνουν σχέσεις του παρελθόντος είτε προβάλλουμε τον φόβο μας να δεσμευτούμε και να είμαστε ευάλωτοι σε μια σχέση, το να γνωρίζουμε ότι ο σύντροφός μας είναι πιστός, μπορούμε να βασιστούμε πάνω του και μας είναι αφοσιωμένος μπορεί να καταπνίξει αυτούς τους φόβους.

Μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο δέσμευσης στις σχέσεις συμπεριφέρονται με τρόπους που λειτουργούν υπέρ της σχέσης και δείχνουν την αταλάντευτη αφοσίωσή τους σε ένα κοινό μέλλον.

Εδώ είναι δύο σημάδια, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι ο σύντροφός σας είναι πολύ αφοσιωμένος σε εσάς.

Η αφοσίωση στις σχέσεις

1. Σας καθησυχάζει ανοιχτά για τις προθέσεις του

Η επικοινωνία είναι το σωσίβιο σωτηρίας κάθε σχέσης. Ένας σύντροφος που είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένος στη σχέση σας θα δώσει προτεραιότητα στην ανοιχτή, ειλικρινή και συνεπή επικοινωνία. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πολύ αφοσιωμένοι σύντροφοι θα καταστήσουν σαφή την πρόθεσή τους να χτίσουν ένα μέλλον μαζί σας.

Σχέσεις: 2 στοιχεία που μαρτυρούν αφοσίωση

Τα άτομα αυτά δεν αρκούνται στο να δηλώνουν τη δέσμευσή τους μια στις τόσες, αλλά προτιμούν να εκφράζουν τακτικά τον ενθουσιασμό και την αφοσίωσή τους σε μια μακροχρόνια σχέση, επιβεβαιώνοντας καθημερινά τον δεσμό με τον σύντροφό τους.
Καθημερινές διαβεβαιώσεις δέσμευσης μπορεί να είναι το να κάνετε σχέδια μαζί, όπως το να συζητάτε για ένα ταξίδι που μπορεί να κάνετε τον επόμενο χρόνο, ή το να χρησιμοποιείτε εκφράσεις και δηλώσεις που αντανακλούν την επιθυμία να μοιραστείτε ένα «για πάντα» και να γεράσετε μαζί.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σύντροφοι ατόμων με υψηλή αφοσίωση τείνουν να αντιλαμβάνονται αυτές τις επιβεβαιωτικές συμπεριφορές πιο έντονα, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο την ιδέα ότι οι διαβεβαιώσεις αποτελούν μια απτή απόδειξη δέσμευσης στην καθημερινή ζωή που μπορεί να κάνει μια σχέση ν’ ανθίσει.

Η έρευνα δείχνει ότι όταν ένας σύντροφος επενδύει πολύ σε μια σχέση, ενισχύει το αίσθημα ευγνωμοσύνης του άλλου συντρόφου και τη δική του δέσμευση στη σχέση, δημιουργώντας έναν κύκλο θετικής ανατροφοδότησης.

Οι πολύ αφοσιωμένοι σύντροφοι δίνουν έμφαση στο μέλλον, συζητώντας τους μακροπρόθεσμους στόχους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Ταυτόχρονα, μέσα σε όλα αυτά, δίνουν προτεραιότητα στη σχέση, δείχνοντας προθυμία να προσαρμοστούν, να συμβιβαστούν και να αναπτυχθούν μαζί ως μονάδα.

2. Του αρέσει να περνά χρόνο μαζί σας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να περνά κανείς τακτικά ποιοτικό χρόνο με έναν σύντροφο είναι μια ισχυρή απόδειξη της δέσμευσής του στη σχέση μαζί του.

Τα πολύ αφοσιωμένα άτομα έχουν περισσότερους λόγους να ενισχύσουν την αλληλεξάρτηση με τον σύντροφό τους και το κάνουν αφιερώνοντάς του σημαντικό χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με μια πραγματική επένδυση στο μέλλον της σχέσης, καθώς οι σύντροφοι δίνουν ενεργά προτεραιότητα στην παρουσία και τη συντροφιά του άλλου, κάτι που προσφέρει και στους ίδιους ικανοποίηση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι είναι πολύ σημαντικό, ως δείκτης αφοσίωσης, να βλέπει κανείς πόσο χρόνο μέσα στην ημέρα επιλέγει να περνά κάποιος με τον σύντροφό του. Ένα ζευγάρι μπορεί να είναι μαζί για πολλούς μήνες (διάρκεια) αλλά να επιλέγει να βλέπει ο ένας τον άλλον μόνο λίγες ώρες την εβδομάδα (χρόνος που μοιράζονται από κοινού).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο χρόνος που μοιράζεται ένα ζευγάρι περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, από τη συνεργασία για κάτι και την ενασχόληση με χαλαρές ασχολίες μέχρι καθημερινά πράγματα, όπως το να μοιράζεσαι τις δουλειές ή ακόμα και να κοιμάσαι στο ίδιο κρεβάτι. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας στενής συντροφικής σχέσης.
«Τα άτομα με υψηλή αφοσίωση εκφράζουν περισσότερες διαβεβαιώσεις δέσμευσης καθημερινά και, τις ημέρες που το κάνουν, τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί με τον σύντροφό τους. Κάθε φορά που ένα άτομο επιλέγει να περάσει χρόνο με τον σύντροφό του, βάζει ένα λιθαράκι για το μέλλον», καταλήγουν οι ερευνητές.

Χρήσιμα άρθρα

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks