21 Μαΐου 2024
21 C
Athens

Γυμναστική: Ποιοι πρέπει να κάνουν περισσότερη


Η γυμναστική είναι απαραίτητη για όλους. Υπάρχουν όμως ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που την χρειάζονται περισσότερο. Ποιοι είναι αυτοί;

Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη και μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο  JAMA Network Open επιβεβαιώνει ότι αυτό ισχύει και για τη… γυμναστική. Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt (VUMC) υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας πρέπει να κάνουν περισσότερη γυμναστική σε σχέση με εκείνους που έχουν μέτριο ή χαμηλό γενετικό κίνδυνο.

«Το γενετικό υπόβαθρο συμβάλλει στη  συχνότητα της σωματικής δραστηριότητας που απαιτείται για τον μετριασμό της παχυσαρκίας. Όσο υψηλότερος είναι ο γενετικός κίνδυνος, τόσο περισσότερα βήματα και γυμναστική απαιτούνται ανά ημέρα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

Παχυσαρκία… από γενιά σε γενιά

Μελέτη του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, διερεύνησε πώς η αλληλεπίδραση μητέρας-βρέφους κατά τη διάρκεια της σίτισης και το ενεργό παιχνίδι επηρεάζει το βάρος βρεφών και παιδιών.

Οι ερευνητές ήθελαν να ανακαλύψουν εάν ο τρόπος ανατροφής θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας σε παιδιά που ήδη κινδυνεύουν λόγω της προγεννητικής έκθεσης σε επιβλαβείς ουσίες.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι μητέρες που έδειχναν λιγότερη συναισθηματική ζεστασιά κατά τη διάρκεια αλληλεπιδράσεων που δεν σχετίζονται με το σίτισμα, όπως το ενεργό παιχνίδι όταν το παιδί ήταν 7 μηνών, είχαν παιδιά που έπαιρναν υπερβολικό βάρος πιο γρήγορα.

Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν πώς οι οικογενειακές αλληλεπιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη και τη διατροφή ενός παιδιού.

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tromsø της Νορβηγίας παρατήρησαν ότι οι ενήλικες έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι στη μέση ηλικία αν και οι δύο γονείς τους ήταν παχύσαρκοι την ίδια περίοδο της ζωής τους.

Οι πιθανότητες ήταν, επίσης, αυξημένες όταν μόνο ο ένας γονέας ήταν παχύσαρκος.
Μάλιστα, όταν μόνο η μητέρα ήταν παχύσαρκη οι απόγονοι είχαν 3,44 φορές υψηλότερες πιθανότητες να έχουν παχυσαρκία, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους πατέρες ήταν 3,74.
Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς επηρεάζουν την ευαισθησία μας στην αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε περιβάλλοντα τα οποία ενθαρρύνουν τις ανθυγιεινές επιλογές και συνήθειες.

Ορισμένες μελέτες εικάζουν ότι τα παιδιά τείνουν να αναπτύσσουν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες και συνήθειες άσκησης με τους γονείς τους όταν ζουν όλοι μαζί κάτω από την ίδια στέγη, με αποτέλεσμα να έχουν παρόμοια κατάσταση ΔΜΣ.

Ωστόσο, η έρευνα δεν προσδιορίζει αν αυτή η συσχέτιση οφείλεται στα γονίδια ή στο περιβάλλον.

Πώς θα σπάσετε την αλυσίδα; Με γυμναστική

Γυμναστική: Ποιοι πρέπει να κάνουν περισσότερη

«Η θετική πλευρά των ευρημάτων μας είναι ότι όσοι έχουν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας, μπορούν να τον μειώσουν μέσω της άσκησης. Και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και των περιβαλλοντικών παραγόντων», αναφέρει η ερευνητική ομάδα του VUMC.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να διατηρήσουν το βάρος των παιδιών σε υγιή επίπεδα:

  • Παρακολουθήστε τι τρώνε για να αποτρέψετε την ανθυγιεινή αύξηση βάρους.
  • Ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάσουν νέα πράγματα.
  • Δώστε το καλό παράδειγμα: Η έκθεση σε υγιεινές τροφές είναι σημαντική. Όσο περισσότερο εκτίθεται ένα παιδί σε κάτι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να το δοκιμάσει ή ακόμα και να το απολαύσει αργότερα.
  • Περιορίστε την ποσότητα του γρήγορου φαγητού που τρώει η οικογένειά σας.
  • Προσπαθήστε να κάνετε meal prep για την εβδομάδα, εάν ξέρετε ότι θα είστε απασχολημένοι.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαθέσιμες υγιεινές επιλογές στο σπίτι.
  • Συμμετέχετε σε σωματικές δραστηριότητες και γυμναστική μαζί με τα παιδιά.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks