21 Μαΐου 2024
21.4 C
Athens

Φύση: Τα παιδιά που ζουν στο πράσινο έχουν λίγοτερο άγχος και κατάθλιψη


Παιδιά προσχολικής ηλικίας 2 έως 5 έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης όταν γεννιούνται και μεγαλώνουν στην φύση. Δηλαδή κοντά σε δάση, πάρκα και αυλές. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μεγάλης έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές του προγράμματος ECHO (Environmental Influences on Child Health Outcomes) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, παιδιά μεταξύ 2 με 5 ετών που μένουν κοντά σε χώρους πράσινου, παρουσίαζαν χαμηλότερα προβλήματα άγχους και κατάθλιψης.

Τα παιδιά στην φύση

Φύση: Τα παιδιά που ζουν στο πράσινο έχουν λίγοτερο άγχος και κατάθλιψη

Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες από γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους από τις ηλικίες 2 έως 11 ετών. Συνδύασαν τα δεδομένα με τη διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας όταν γεννήθηκε το παιδί και δορυφορικά δεδομένα για την πυκνότητα της βλάστησης γύρω από τα σπίτια τους. Τα δεδομένα αφορούσαν σε 2.103 παιδιά που γεννήθηκαν το χρονικό διάστημα 2007-2013 και τα οποία ζούσαν σε 41 πολιτείες των ΗΠΑ.
Όπως διαπιστώσαν στην ανάλυσή τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open», τα υψηλότερα επίπεδα χώρων πρασίνου, δηλαδή δασών, παρκών ή αυλών σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από το σπίτι ενός παιδιού συνδέονταν με χαμηλότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στις ηλικίες από 2 έως 5 ετών.

Η συσχέτιση παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το φύλο του παιδιού, την εκπαίδευση των γονέων, την ηλικία τους κατά τη γέννηση και την κοινωνικοοικονομική ευπάθεια της γειτονιάς.

Αντίθετα, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της φύσης γύρω από το σπίτι και των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας σε μεταγενέστερα παιδικά χρόνια, στις ηλικίες 6-11 ετών, που τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σχολείο.

Φύση: Τα παιδιά που ζουν στο πράσινο έχουν λίγοτερο άγχος και κατάθλιψη

Άρθρα για Παιδιά

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks