14 Απριλίου 2024
20.2 C
Athens

Μαγνήσιο: Γιατί πρέπει να το εντάξουμε στην διατροφή μας


 

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Η έλλειψη του μπορεί να φέρει αρκετά προβλήματα υγειας. Συνήθως την αντιμετωπίζουμε με συμπληρώματα. Μπορούμε όμως να αυξήσουμε την πρόσληψη μαγνησίου και με την διατροφή μας.
Υπάρχουν οφέλη από τη λήψη ορισμένων ειδών συμπληρωμάτων μαγνησίου, όπως το ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες από την ιστοσελίδα cnet.com, που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το τι κάνει το μαγνήσιο στον οργανισμό, πώς να το προσθέσετε στη διατροφή σας και σε τι διαφοροποιούνται οι διάφοροι τύποι μαγνησίου.

Τι είναι το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι ένα χημικό στοιχείο που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα και αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο του σώματος. Το σώμα μας χρησιμοποιεί το μαγνήσιο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την ανάπτυξη των οστών, τη λειτουργία των μυών και των νεύρων και τη σύνθεση του DNA. Παρόλο που αυτές είναι μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες λειτουργίες του μαγνησίου στο σώμα μας, η πλήρης σημασία αυτού του μετάλλου εκτιμάται μάλλον δύσκολα.
Το να μάθετε ποια τρόφιμα περιέχουν μαγνήσιο μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε εάν λαμβάνετε αρκετό. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να είναι πλούσια σε μαγνήσιο και για πολλούς ανθρώπους αποτελούν μία από τις κύριες πηγές πρόσληψης αυτού του μετάλλου. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν, επίσης, πηγές μαγνησίου. Το σπανάκι, το λάχανο και άλλα φυλλώδη λαχανικά συνιστούν την τρίτη ομάδα τροφίμων, που περιέχουν υψηλές ποσότητες μαγνησίου.
Η συμπερίληψη περισσότερων τέτοιων τροφίμων στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καλή υγεία σας και να καταπολεμήσετε ενδεχόμενη έλλειψη μαγνησίου. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι τροφές μπορεί να μην είναι αρκετές ή να μην είναι κατάλληλες για βρώση. Έτσι, έρχονται τα συμπληρώματα μαγνησίου να καλύψουν το κενό.

Προσθέτοντας μαγνήσιο στη διατροφή σας

Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας για το συγκεκριμένο μέταλλο. Ακόμη και αν δεν παρατηρείτε σημάδια έλλειψης μαγνησίου, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι καταναλώνετε τις συνιστώμενες ποσότητες.

8 τύποι μαγνησίου

Υπάρχουν πολλοί τύποι συμπληρωμάτων μαγνησίου. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ευκολότερη απορρόφηση ορισμένων τύπων σε σχέση με άλλους, ενώ τα συμπληρώματα μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία ανάλογα με τον οργανισμό και πιθανές παρενέργειες.

Χλωριούχο μαγνήσιο

Αυτός ο τύπος δημιουργείται με τη δέσμευση μαγνησίου και χλωρίου. Το χλωριούχο μαγνήσιο θεωρείται ότι απορροφάται εύκολα από το πεπτικό σύστημα. Αν και αυτός ο τύπος μπορεί να βοηθήσει στην ανεπάρκεια μαγνησίου, χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της καούρας και άλλων προβλημάτων, που προκαλούνται από το υπερβολικό οξύ του στομάχου.

Κιτρικό μαγνήσιο

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους μαγνησίου, το κιτρικό, πιστεύεται από ορισμένους ότι έχει περισσότερη βιοδιαθεσιμότητα σε σύγκριση με άλλα συμπληρώματα του συγκεκριμένου μετάλλου. Η καθαρτική δράση του είναι αρκετά ισχυρή, ώστε σε υψηλές δόσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Γαλακτικό μαγνήσιο

Το γαλακτικό μαγνήσιο χρησιμοποιείται για παρόμοιους σκοπούς με τα άλλα συμπληρώματα μαγνησίου. Έχει, επίσης, παρατηρηθεί πως είναι πιο ήπιο για το πεπτικό σύστημα από άλλους τύπους και δημιουργείται με τη δέσμευση μαγνησίου με γαλακτικό οξύ.

Μηλικό μαγνήσιο

Το μηλικό μαγνήσιο σχηματίζεται με τη σύνδεση μαγνησίου και μηλικού οξέος. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτός ο τύπος συμπληρώματος μαγνησίου μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα βιοδιαθεσιμότητας, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα. Ένα άλλο δυνητικό πλεονέκτημα αυτού του συμπληρώματος μαγνησίου είναι ότι μπορεί να έχει μικρότερο αντίκτυπο στο πεπτικό σύστημα. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν παρενέργειες από άλλα μαγνήσια μπορεί να βρουν αυτόν τον τύπο λιγότερο προβληματικό.

Οροτικό μαγνήσιο

Ένας συνδυασμός μαγνησίου και οροτικού οξέος, αυτός ο τύπος μαγνησίου ωφελεί σε διάφορους τομείς. Έρευνες έχουν καταδείξει τη σημασία του άξονα «μικροβίωμα-έντερο-εγκέφαλος», ο οποίος έχει να κάνει με ένα σύστημα ανατροφοδότησης μεταξύ των πτυχών του πεπτικού συστήματος και της ψυχολογικής ευεξίας. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι το οροτικό μαγνήσιο μπορεί να προάγει την καλύτερη υγεία του εντέρου, η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει την ευεξία. Η υψηλή βιοδιαθεσιμότητα αυτού του τύπου μαγνησίου το καθιστά επίσης χρήσιμο στη θεραπεία της ανεπάρκειας μαγνησίου. Αυτός ο τύπος θεωρείται ότι έχει μικρότερη καθαρτική δράση από άλλους.

Οξείδιο του μαγνησίου

Σχηματίζεται από τον συνδυασμό μαγνησίου με οξυγόνο, και αυτός ο τύπος συμπληρώματος έχει ερευνηθεί για τις πιθανές επιπτώσεις του στον διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν αντικρουόμενα, αλλά τα συμπληρώματα οξειδίου του μαγνησίου χρησιμοποιούνται επίσης για αντιόξινες και καθαρτικές ιδιότητες. Αυτή η μορφή μαγνησίου μπορεί να έχει χαμηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από άλλες και μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική για τη διαχείριση της ανεπάρκειας μαγνησίου.

Θειικό μαγνήσιο

Αυτός ο τύπος συνδυάζει το μαγνήσιο με θείο και οξυγόνο. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση θειικού μαγνησίου ωφελεί στη θεραπεία συμπτωμάτων οξέος άσθματος, ημικρανιών, κατάθλιψης και άγχους. Ορισμένες από αυτές τις μελέτες βασίστηκαν στην ενδοφλέβια χορήγηση θειικού μαγνησίου. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις των συμπληρωμάτων θειικού μαγνησίου σε αυτές τις καταστάσεις.

Ταυρικό μαγνήσιο

Το ταυρικό μαγνήσιο παρασκευάζεται συνδυάζοντας το μαγνήσιο με το αμινοξύ, που ονομάζεται ταυρίνη. Όπως και άλλοι τύποι μαγνησίου, αυτός μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ανεπάρκειας μαγνησίου, της υπερβολικής οξύτητας του στομάχου και της δυσκοιλιότητας. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα όσον αφορά τη δυνατότητα του ταυρικού μαγνησίου να βοηθήσει σε ορισμένες καρδιαγγειακές θεραπείες. Η έρευνα αυτή δεν διεξήχθη σε ανθρώπους και απαιτείται περαιτέρω μελέτη, για να δούμε πόσο καλά μεταφράζονται τα αποτελέσματα.

Μειονεκτήματα από τη λήψη μαγνησίου

Αν και είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο από τη διατροφή σας, είναι καλό να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωσή του. Υπάρχουν μερικά πιθανά μειονεκτήματα του μαγνησίου που ίσως θέλετε να εξετάσετε πριν αποφασίσετε αν τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι κατάλληλα για εσάς.

Κόστος

Ανάλογα με τον τύπο τους, τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να είναι πολύ ακριβά.

Υπερβολική λήψη μαγνησίου

Η λήψη υπερβολικής ποσότητας μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερδοσολογία με δυσάρεστες παρενέργειες και, σε ακραίες περιπτώσεις, δυνητικά απειλητικούς για τη ζωή κινδύνους. Η υπερβολική κατανάλωση μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης, μυϊκή αδυναμία, ναυτία και διάρροια. Εάν λαμβάνετε συμπληρώματα μαγνησίου και εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί μερικές φορές να αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα και να εμποδίζουν την απορρόφηση ή τη σωστή χρήση τους. Εάν λαμβάνετε τακτικά φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό που σας τα συνταγογραφεί πριν προσθέσετε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου στη διατροφή σας.

ΑΡΘΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks