21 Μαΐου 2024
21 C
Athens

Κατοικίδια: 6 πιθανά οφέλη με το να υιοθετήσετε ζωάκια


Καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο, ίσως έχετε κουλουριασμένα τα κατοικίδια στον καναπέ ή στα πόδια σας. Οι πιθανότητες είναι καλές — σύμφωνα με μια πανεθνική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων (ASPCA) βρέθηκε ότι 23 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Αμερική απέκτησαν ένα κατοικίδιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και αφού λάβουμε υπόψη τα δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς που ήταν ήδη ιδιοκτήτες κατοικιδίων, υπολογίζεται ότι το 70% των νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα κατοικίδιο, σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα του 2021-2022 για τους Κατόχους Κατοικιδίων της Αμερικανικής Εταιρείας Προϊόντων για τα Κατοικίδια. (Εάν αυτός ο αριθμός φαίνεται εξωπραγματικός, απλά σκεφτείτε πόσοι ακόμα έχουν υποβάλει αίτηση για υιοθεσία ενός κατοικίδιου και απλά περιμένουν απάντηση.)

Η κατοχή ενός κατοικίδιου συνεπάγεται, σίγουρα,  με μεγάλη ευθύνη, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να συνδέεται και με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις των κατοικίδιων ζώων στην ανθρώπινη υγεία είναι παρατηρητική, πράγμα που σημαίνει ότι υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο παραγόντων και όχι μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Διαβάστε παρακάτω έξι τρόπους με τους οποίους το να έχετε κατοικίδια μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε πιο υγιείς και ευτυχισμένοι.

1. Τα κατοικίδια βοηθούν στην κοινωνικοποίηση 

Έχοντας. για παράδειγμα, έναν σκύλο αναγκαστικά σας βγάζει έξω από το σπίτι, όπου όπως είναι λογικό θα βρείτε τον εαυτό σας να αλληλεπιδρά και να εμπλέκεται με την κοινότητά σας πιο τακτικά. Και να ξέρετε ότι με τα κατοικίδια είναι pio εύκολο να σπάσετε τον πάγο σε συζητήσεις, λέει η Nancy R. Gee, PhD, καθηγήτρια ψυχιατρικής. «Για πολλούς, τα κατοικίδια χρησιμεύουν ως θέμα συζήτησης σε γειτονιές και κοινότητες», λέει ο Δρ Gee. «Επιταχύνουν την ανταλλαγή ευεργεσιών και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών».

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα εσωστρεφή άτομα ή τα άτομα που δυσκολεύονται να ξεκινήσουν μια συζήτηση. Η Gee επισημαίνει μια έρευνα του 2019 που διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς (54%) των ερωτηθέντων είπαν ότι το κατοικίδιό τους τους βοηθά να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους. «Άλλες μελέτες παρατήρησης έχουν βρει ότι το περπάτημα με ένα σκύλο σε δημόσιο χώρο αυξάνει τη συχνότητα που λαμβάνουμε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και κοινωνικές αναγνωρίσεις, όπως φιλικές ματιές και χαμόγελα», λέει ο Gee.

2. Η ιδιοκτησία κατοικίδιου συνδέεται με τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων σχετίζεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς – φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε άσχημα και να μην προσέχουμε την υγεία. Μια προηγούμενη μελέτη εξέτασε την ιδιοκτησία κατοικίδιων και την καρδιαγγειακή αντίδραση, έναν πιθανό δείκτη για τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, και διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατοικίδια είχαν χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς και αρτηριακή πίεση. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων αντιμετώπισαν μικρότερες αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια περιόδων στρες, και αυτές οι αυξήσεις επέστρεφαν πιο γρήγορα στο φυσιολογικό επίπεδα, όπως υποδηλώνει η μελέτη, η οποία ανέλυσε τους ιδιοκτήτες σκύλων και γατών.

Μια άλλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, αυτή δημοσιεύθηκε στο Hypertension τον Απρίλιο του 2018, υποδεικνύει ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιου συνδέεται με χαμηλότερες αντιδράσεις στην αρτηριακή πίεση κατά το ψυχικό άγχος.

3. Τα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της φυσικής σας δραστηριότητας

Κατοικίδια: 6 πιθανά οφέλη με το να υιοθετήσετε ζωάκια

Οι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν τη διαδικασία. Από τη στιγμή που ξυπνάτε, υπάρχει ένα βασικό πράγμα που πρέπει να κάνετε: να βγάλετε το σκυλί έξω για να κάνει την δουλειά του. Με απλά λόγια, η δέσμευσή σας σας αναγκάζει να κινήσετε το σώμα σας.

«Πολλοί ιδιοκτήτες που διαφορετικά θα έκαναν ελάχιστη ή καθόλου σωματική άσκηση, παρά τις συστάσεις των γιατρών τους, καταλήγουν να ασκούνται αρκετά απλά φροντίζοντας, παίζοντας και περπατώντας με τα σκυλιά τους», λέει ο Mark Fierstein, MD, ειδικός. ειδικός ιατρικής στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη. (Προσθέτει όμως ότι δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τους ιδιοκτήτες γατών.)

Ανάλογα με το πόσες στάσεις κάνετε, η βόλτα του σκύλου σας διαρκεί περίπου 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να πλησιάσετε τη σύσταση του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα.

Μια έρευνα του 2019 σε μια κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2019 στο Scientific Reports, σημειώνει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης από τους μη ιδιοκτήτες σκύλων. Και μια ερευνητική έκθεση του Ιουλίου 2017 στο Journal of Epidemiology & Community Health σημειώνει επίσης ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν βόλτα σκύλους ήταν σταθερά πιο δραστήριοι από τους συμμετέχοντες που δεν είχαν.

4. Τα κατοικίδια μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της μοναξιάς

Ακόμα κι αν είστε σε σχέση ή ζείτε σε ένα σπίτι με συγκάτοικους, μπορεί να νιώθετε  μοναξιά – αλλά ένα κατοικίδιο μπορεί να βοηθήσει, λέει ο Δρ Fierstein, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι. Για παράδειγμα, εάν εργάζεστε από απόσταση, μπορεί να είναι καταπραϋντικό να έχετε τον σκύλο ή τη γάτα σας δίπλα σας ενώ είστε στον φορητό υπολογιστή σας. Αυτή η συντροφιά μπορεί να είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία, λέει ο Gee.

Υπάρχει έλλειψη ισχυρής επιστημονικής έρευνας για το θέμα, αλλά ανεκδότως, τουλάχιστον, φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων σπεύδουν να αποδώσουν την έλλειψη μοναξιάς στον γούνινο σύντροφό τους. Τούτου λεχθέντος, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στο PLoS One εξέτασε ψυχολογικούς δείκτες σε ιδιοκτήτες σκύλων και μη ιδιοκτήτες σκύλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 μέσω μιας επικυρωμένης διαδικτυακής έρευνας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων ανέφεραν ότι αισθάνονται πολύ μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη (και λιγότερη μοναξιά), κάτι που πίστευαν ότι ήταν χάρη στα κατοικίδια ζώα τους. Αναφέρεται επίσης ότι εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ό,τι οι μη ιδιοκτήτες σκύλων, αν και δεν βρήκαν διαφορά στο άγχος ή στο συναίσθημα ευτυχίας.

Και σύμφωνα με μια έκθεση του 2019 από το Human Animal Bond Research Institute και το Mars Petcare, το 80% των ιδιοκτητών κατοικίδιων δήλωσαν ότι τα ζωάκια τους, τους έκανε να αισθάνονται λιγότερο μόνοι.

Ο Ρίκι Τόμπσον, επικεφαλής ψυχικής υγείας με άδεια από την Thriveworks στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο Aging & Mental Health, η οποία υποδηλώνει ότι η ιδιοκτησία σκύλου σχετίζεται με λιγότερα συναισθήματα απομόνωσης από την ιδιοκτησία γάτας. Ωστόσο, όταν αποφασίζετε ποιος τύπος του πλάσματος είναι ο καλύτερος, λέει ο Thompson, “πραγματικά εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και το είδος του ζώου με το οποίο αισθάνεται πιο άνετα ένα άτομο»”.

5. Χαϊδεύοντας τον τετράποδο φίλο σας ενισχύει τις ορμόνες της καλής αίσθησης

Κατοικίδια: 6 πιθανά οφέλη με το να υιοθετήσετε ζωάκια

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί χαϊδεύετε το κατοικίδιό σας, ξύνετε τα αυτιά του σκύλου σας ή χάιδευετε τη γούνινη κοιλιά της γάτας σας; Σίγουρα, το κατοικίδιο σας μπορεί να απολαμβάνει το να του προσφέρετε αφοσίωση- αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει και ορμονικό όφελος και για το άτομο που δίνει το χάδι. Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στο Frontiers in Psychology, έδειξε ότι το χάδι στους σκύλους συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνη, ορμόνη ευτυχίας, και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, ορμόνης του στρες. Μια προηγούμενη μελέτη με συμμετέχοντες που ήρθαν σε επαφή με έναν νέο σκύλο και σε ένα άγνωστο περιβάλλον, είχαν πιο μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια ενός τεστ άγχους.

Ο Φιερστάιν λέει ότι το χάδι του αγαπημένου γούνινου συντρόφου ασς μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ωκυτοκίνης και ενδορφίνης, οι οποίες, λέει, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αισθημάτων στρες, ανησυχίας, κατάθλιψης, μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης.

6. Τα κατοικίδια μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση της ψυχικής υγείας

“Τα κατοικίδια ζώα προωθούν κοινωνικές και συναισθηματικές συνδέσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη διάθεση και τη συνολική ψυχική υγεία”, λέει ο Fierstein. Προσθέτει ότι τα κατοικίδια μπορούν να αποτελέσουν πηγή υποστήριξης για άτομα που ζουν με ψυχικά προβλήματα, όπως δείχνουν οι παρατηρησιακές έρευνες.

Η έρευνα φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα ότι τα κατοικίδια ενισχύουν την ψυχική υγεία. Μια μεγάλη ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στο BMC Psychiatry, εξέτασε 17 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων και ατόμων που ζουν με παθήσεις ψυχικής υγείας. Η ανασκόπηση υποδηλώνει ότι η κατοχή κατοικίδιου είχε πολλαπλά δυνητικά οφέλη για αυτήν την ομάδα – για παράδειγμα, η παρουσία σκύλου θεωρήθηκε ευεργετική για τους βετεράνους που ζουν με διαταραχή μετατραυματικού στρες, και τα κατοικίδια συνδέθηκαν γενικότερα με βελτιωμένη συναισθηματική σταθερότητα, αυξημένο αίσθημα νοήματος και σκοπού.

Κατοικίδια: 6 πιθανά οφέλη με το να υιοθετήσετε ζωάκια

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Πηγή

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks