14 Ιουνίου 2024
34.1 C
Athens

Νοσήσατε με Covid; Πως θα καταλάβετε αν συνεχίζετε να μεταδίδετε


Tον τελευταίο καιρό παρατηρείται  αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19. Η αιτία βρίσκεται σε  ένα  μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που απειλεί να είναι το πιο ικανό μέχρι στιγμής στέλεχος  στο να παρακάμπτει τις αμυντικές δυνάμεις του ανθρώπινου σώματος.

 

Το ερώτημα είναι  εάν είστε θετικοί στον κορωνοϊό, πότε μπορείτε να βγείτε από την απομόνωση;

Αν ξεκινήσετε τις δραστηριότητες σας εκτός σπιτιού, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι δεν είστε πλέον μεταδοτικοί;

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC) ανέφερε στο τέλος Μαϊου ότι αν βγαίνεται αρνητικοί στο τεστ κορονοϊού μπορείτε να βγείτε από την απομόνωνση.

Είναι σημαντικό, ομως, να ληφθεί υπόψιν ότι κάθε άτομο και κάθε περίπτωση της COVID-19 είναι μοναδική και πρέπει να αντιμετωπίζεται στοχευμένα.  Δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας για το πόσο θα ασθενήσει ένα άτομο ή πόσο καιρό θα παραμείνει μεταδοτικό. Οι οδηγίες παρέχουν ένα πλαίσιο, αλλά οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες  και  τις προτεραιότητες  για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο.

 

Πόσο καιρό πρέπει να παραμείνω απομονωμένος εάν έχω COVID-19;

Γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και πριν εμφανιστούν  τα συμπτώματα. Γενικά, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, η περίοδος αιχμής της ιώσης του ιού αρχίζει περίπου μία ή δύο μέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και συνεχίζεται για δύο ή τρεις μέρες ακόμη μετά την εμφάνισή τους

Άρα, ακόμα κι αν κατά τη διάρκεια της ασθένειας είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσει κανείς τον ιό, εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να εκκρίνουν τον ιό  για περίπου οκτώ ημέρες κατά μέσο όρο μετά το θετικό τεστ.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Massachusetts Chan ανέφεραν ότι το 30% των ασθενών εξακολουθούσαν να δίνουν θετικά αποτελέσματα σε rapid τεστ 10 ημέρες μετά την επιβεβαίωση της λοίμωξής τους μέσω ενός ευαίσθητου μοριακού τεστ PCR.

Το να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι σίγουρος ότι θα μεταδώσει τον ιό. Και οι ειδικοί λένε ότι η μετάδοση μετά τις 10 ημέρες είναι πολύ απίθανη, ακόμη κι αν κάποιος εξακολουθεί να δίνει θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, κάποιος που εξακολουθεί να δίνει θετικά αποτελέσματα ενδέχεται να θέλει να συνεχίσει να φοράει μάσκα και να περιορίζει την επαφή του με άτομα που είναι υψηλά ευάλωτα.

Το CDC προτείνει  στους ασθενείς να απομονωθούν για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Την έκτη ημέρα, μπορούν να σταματήσουν την απομόνωση αρκεί να έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματά τους, να νοσούν ελαφρά  και να μην έχουν πυρετό για τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς φυσικά την λήψη αντιπυρετικών. Οι ασθενείς που νοσούν μέτρια ή σοβαρά πρέπει να παραμένουν απομονωμένοι για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Κάτι που μπερδεύει τους περισσότερους: Η πρώτη μέρα της απομόνωσής σας, σύμφωνα με το CDC, είναι η ημέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ή του θετικού τεστ. (Επομένως, αν έχετε πονόλαιμο τη Δευτέρα το απόγευμα, αυτή είναι η μέρα 0 και η Τρίτη είναι η μέρα 1.)

Ακόμα κι αν βγαίνετε αρνητικοί αλλά πρέπει να είστε με άλλους στο σπίτι ή σε δημόσιους χώρους καλό είναι να  φορέσετε μια καλά εφαρμοσμένη μάσκα μέχρι την 10η ημέρα. Μην ταξιδεύετε για το διάστημα αυτό.

Επιπλέον, το CDC προτείνει να αφαιρέσετε την μάσκα σας αφού επιβεβαιώσετε ότι δεν νοσείτε πλέον με δύο συνεχόμενα αρνητικά τεστ που θα γίνουν με διαφορά 48 ωρών.

Εάν το τεστ είναι θετικό μετά την πενθήμερη περίοδο απομόνωσης, πρέπει να συνεχίσετε την απομόνωση για σύνολο 10 ημερών.

Positive test for coronavirus

Τι πρέπει να προσέξετε

Εάν έχετε συμπτώματα κορωνοϊού, ελέγξτε ξανά 48 ώρες μετά το πρώτο αρνητικό τεστ, για συνολικά τουλάχιστον δύο τεστ. Εάν έχετε και πάλι αρνητικό αποτέλεσμα στο δεύτερο τεστ και ανησυχείτε ότι ενδέχεται να έχετε covid μπορείτε να ελέγξετε εκ νέου ξανά 48 ώρες μετά το δεύτερο τεστ καλύτερα με ένα μοριακού τεστ PCR ή να επικοινωνήσετε με τον σύμβουλο  υγείας σας.

Εάν δεν έχετε συμπτώματα κορωνοϊού αλλά πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί στον κορωνοϊό, ελέγξτε ξανά 48 ώρες μετά το πρώτο αρνητικό τεστ, στη συνέχεια 48 ώρες μετά το δεύτερο αρνητικό τεστ, για συνολικά τουλάχιστον τρία τεστ, σύμφωνα με τις συμβουλές της FDA. Εάν λάβετε θετικό αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε επαναληπτικό τεστ με αντιγονικό τεστ στο σπίτι, τότε πιθανότατα έχετε covid.

“Ένα αρνητικό rapid τεστ δίνει σχετική διαβεβαίωση ότι δεν είστε πλέον σε θέση να μεταδίδετε την λοίμωξη σε άλλα άτομα,” δήλωσε η Amy Barczak, ειδική σε λοιμώδη νοσήματα στο Νοσοκομείο Massachusetts General, η οποία έχει διεξάγει έρευνα σχετικά με το πόσο καιρό ασθενείς με covid μεταδίδουν τον ιό. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αυτή και οι συνάδελφοί της ανέφεραν ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν με την παραλλαγή του ιού omicron μπορούν να απελευθερώνουν τον ιό που μπορεί να αναπτυχθεί σε εργαστήριο για οκτώ ημέρες.

 

Τι σημαίνει μια πολύ σκούρη γραμμή σε ένα rapid τεστ έναντι μιας αχνής;

Ο Michael Mina, πρώην επιδημιολόγος λοιμώξεων και ανοσολόγος του Πανεπιστημίου Harvard και ειδικός σε rapid τεστ, δήλωσε ότι ένα καλό κριτήριο είναι ότι αν εξακολουθείτε να βγαίνεται θετικός  σε ένα rapid τεστ, πιθανόν να πρέπει να θεωρείσετε τον εαυτό σας εστία μετάδοσης. “Εάν η γραμμή είναι πολύ σκούρη, μπορείτε να είστε ένας υπερδιανομέας. Αλλά αν η γραμμή έχει μετακινηθεί από σκούρη σε αχνή, τότε, αν και εξακολουθείτε να είστε μεταδοτικοί, είναι πολύ απίθανο να είστε υπερδιανομέας, αλλά πρέπει να λαμβάνετε μέτρα προφύλαξης, ιδίως γύρω από ευάλωτα άτομα, καθώς το τεστ σας δείχνει σωματικά ότι πιθανότατα έχετε ιό που μπορεί να μεταδοθεί,” είπε.

Covid swab

Πότε πρέπει να κάνετε έναν μοριακό τεστ PCR έναντι ενός γρήγορου τεστ στο σπίτι;

Τα μοριακά τεστ PCR αναζητούν το γενετικό υλικό του ιού και μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμη και τις πιο μικρές ποσότητες του ιού. Χρησιμοποιούνται περισσότερο στα αρχικά στάδια ως επιβεβαιωτικό τεστ για να δείτε αν είστε άρρωστοι από τον κορωνοϊό, αλλά δεν είναι χρήσιμα για να καθορίσουν εάν μπορείτε να μεταδίδετε την νόσο σε άλλους, όπως δήλωσε ο Albert Ko, επιδημιολόγος και ιατρός λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Yale.

Τα περισσότερα μοριακά τεστ PCR πρέπει να αναλυθούν από ένα εργαστήριο, και τα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες. Έτσι, ακόμη κι αν το τεστ ανιχνεύσει μικρές ποσότητες, μέχρι να λάβετε τα αποτελέσματα, ενδέχεται να έχετε ήδη πολύ περισσότερο ιό – αρκετό για να το διαδώσετε.

 

Αν εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με την covid, ο CDC συνιστά να κάνετε άμεσα το τεστ. Ένα αρνητικό τεστ PCR σε ένα άτομο με συμπτώματα της νόσου σημαίνει ότι είναι πολύ απίθανο να έχει covid.

Ένα τεστ PCR μετά από την ασθένεια δεν είναι πρακτικό, επειδή “για το μέσο υγιές άτομο, το τεστ PCR θα δίνει θετικό αποτέλεσμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είναι πραγματικά μολυσμένο,” όπως εξηγεί η Barczak, διότι αυτά τα τεστ είναι ευαίσθητα στο να ανιχνεύουν ακόμη και την παραμικρή ένδειξη του ιού ή τα κομμάτια του.

Τα rapid τεστ είναι πιο πρακτικά από τα τεστ PCR για να γνωρίζετε αν μεταδίδετε τον ιό  Αν έχετε εκτεθεί, ένα τεστ αντιγόνων θα είναι πιο αξιόπιστο στο να απαντήσει στο ερώτημα “είμαι μολυσμένος,”

Επειδή τα rapid τεστ παρέχουν γρήγορα αποτελέσματα και ουσιαστικά αποτελούν τεστ για τη μεταδοτικότητα, όταν η κοινοτική επιδημία είναι υψηλή, οι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν τη χρήση τους ακριβώς πριν προγραμματίσουν να παραστούν σε εσωτερικές εκδηλώσεις ή μεγάλες συναθροίσεις, προκειμένου να προστατεύσουν άλλους, ειδικά ανθρώπους που είναι περισσότερο ευάλωτοι στην covid, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

COVID-19 Coronavirus woman wearing medical mask in city park during pandemic

Πότε πρέπει να φοράμε μάσκες και ποιοι πρέπει να τις φορούν και πότε;

Εκτός από τον εμβολιασμό και τον έλεγχο όταν είστε άρρωστοι, έχει νόημα να φοράτε μια υψηλής ποιότητας, καλά εφαρμόζουσα μάσκα N95 ή KN95 αν ανησυχείτε για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης της covid σε μια αυξανόμενη περίοδο όπως αυτή που βιώνουμε, σύμφωνα με τον Albert Ko του Yale. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της covid, όπως οι άνω των 65 ετών, οι ανοσοανεπαρκείς και οι έγκυες. Οι μάσκες θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου, όπως όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους  ή μαζικές συγκεντρώσεις.

Υπάρχουν επίσης νέα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η ανοσία που αποκτάτε από τον εμβολιασμό και την προηγούμενη λοίμωξη δεν είναι τόσο αποτελεσματική όταν εκτίθεστε σε υψηλά επίπεδα ιού.

 

health.com
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks