19 Απριλίου 2024
18.1 C
Athens

Δίαιτες αποτοξίνωσης: είναι πράγματι ωφέλιμες για τον οργανισμό;


Οι βραχυπρόθεσμες δίαιτες αποτοξίνωσης σπάνια έχουν μόνιμα αποτελέσματα και μπορούν να σας αφήσουν λιγότερο υγιείς από ό,τι όταν ξεκινήσατε. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αποτοξίνωσης μέσω της διατροφής και οι πιο δημοφιλείς περιλαμβάνουν:

 • διατροφή βασισμένη σε βότανα και μπαχαρικά
 • διατροφή βασισμένη στο νερό και τις υγρές τροφές
 • περιορισμό των θερμίδων
 • ορισμένα συμπληρώματα διατροφής
 • μόνο ορισμένα τρόφιμα
 • μείωση της έκθεσης σε ορισμένους περιβαλλοντικούς ερεθιστικούς παράγοντες

Η βιολογική μέθοδος αποτοξίνωσης του οργανισμού-Δίαιτα

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την σημασία της ισορροπημένης διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής, διότι λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς τον μηχανισμό του οργανισμού για την αποβολή των τοξινών. Στην πραγματικότητα, τέσσερα διαφορετικά συστήματα μέσα στο σώμα λειτουργούν, για να αποβάλλουν δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Νεφρά: Φιλτράρουν το αίμα και απομακρύνουν τις τοξίνες στα ούρα.
 2. Συκώτι: Βοηθά στην επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών και στην τροποποίηση των τοξινών, για να διευκολύνει την αποβολή τους από τα νεφρά.
 3. Πνεύμονες: Βοηθούν στην απομάκρυνση των αερομεταφερόμενων τοξινών.
 4. Παχύ έντερο: Βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων και των τοξινών μέσω των κινήσεων του εντέρου.

Οι καλύτεροι τρόποι υποστήριξης των οργάνων που αποτοξινώνουν το σώμα και τις αντίστοιχες διεργασίες τους περιλαμβάνουν:

 • μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεμάτη φυτικές ίνες, λαχανικά, φρούτα και άπαχες πηγές πρωτεΐνης
 • μέτριας έντασης σωματική άσκηση (κατά μέσο όρο 150 λεπτά την εβδομάδα)
 • επαρκής ξεκούραση
 • διακοπή του καπνίσματος
 • αποχή ή μείωση της πρόσληψης αλκοόλ
 • αρκετό νερό, για να μείνετε ενυδατωμένοι
δίαιτες
detox

Υπάρχουν οφέλη από τις  δίαιτες αποτοξίνωσης;

Οι υποστηρικτές της αποτοξίνωσης ισχυρίζονται ότι μπορεί να εξαλείψει τις τοξίνες, να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε ή να χάσετε βάρος και να μειώσει τη φλεγμονή, μεταξύ άλλων πιθανών οφελών. Ενώ ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, μόνο ένας μικρός αριθμός μελετών χαμηλής ποιότητας υποστηρίζει τη χρήση τους. 

Αντίθετα, τα υγιή όργανα στο σώμα θα φιλτράρουν τις επιβλαβείς ουσίες. Επομένως, το να διατηρείτε το σώμα σας όσο πιο υγιές γίνεται, είναι η μόνη εγγυημένη μέθοδος για την αποβολή των τοξινών.

Αποτοξίνωση με βάση το νερό: Μειονεκτήματα της υπερβολικής κατανάλωσης νερού

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία. Πρόκειται για μια κατάσταση, όπου το αίμα περιέχει πολύ λίγο νάτριο, με αποτέλεσμα να πρηστούν τα κύτταρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

 • ναυτία
 • εμετό
 • πονοκέφαλο
 • σύγχυση
 • κούραση
 • κράμπες στους μύες
 • επιληπτικές κρίσεις
 • κώμα

Αυτά τα συμπτώματα ποικίλλουν σε βαρύτητα, αλλά μπορεί γρήγορα να γίνουν απειλητικά για τη ζωή και να απαιτήσουν ιατρική παρέμβαση. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων νερού σε συνδυασμό με τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των ηλεκτρολυτών.

δίαιτα αποτοξίνωσης

Αποτοξίνωση με βάση τη νηστεία: Η νηστεία είναι η λύση;

Ενώ πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν κατά των διαιτών που περιλαμβάνουν μόνο χυμούς ή υγρές τροφές, άλλοι προτείνουν τη χρήση μιας μεθόδου διατροφής που πυροδοτεί την αυτοφαγία. Ένας τρόπος να εκκινήσει η διαδικασία της αυτοφαγίας είναι η νηστεία. Πολλές μέθοδοι αποτοξίνωσης έχουν σχεδιαστεί γύρω από τη διαλείπουσα νηστεία, η οποία επικεντρώνεται στον περιορισμό των θερμίδων και στα συμπληρώματα διατροφής. 

Σε αντίθεση με άλλες μορφές αποτοξίνωσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να παράγει ορισμένα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η προσέγγιση στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση του σώματος να χρησιμοποιεί κετόνες από λίπος για ενέργεια αντί για γλυκόζη. Αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει απώλεια λίπους. 

Άλλα στοιχεία, δείχνουν ότι η αρχική απώλεια βάρους είναι δυνατή, αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι απίθανα. Αυτό συμβαίνει επειδή πιθανότατα θα ανακτήσετε το χαμένο βάρος μόλις ξαναρχίσετε πιο τυπικές διατροφικές ρουτίνες πέρα ​​από τους θερμιδικούς περιορισμούς της αποτοξίνωσης.

Πώς μια δίαιτα αποτοξίνωσης επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Σε μια μελέτη του 2020 που εξέτασε πώς η διατροφή επηρεάζει τη διάθεση, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι διαφορετικοί τρόποι διατροφής μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση. Σημείωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή παρείχε καλύτερη υποστήριξη για την ψυχική υγεία από μια πιο τυπική δυτική δίαιτα που περιέχει περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σημείωσαν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου, το μικροβίωμα του εντέρου και την ανοσολογική σας απόκριση, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα, για να φανεί πλήρως πώς οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

δίαιτα αποτοξίνωσης

Τι συμπεραίνουμε;

Οι δίαιτες και τα σχέδια αποτοξίνωσης δεν είναι απαραίτητα για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ήδη το μηχανισμό, για να απομακρύνει επιβλαβείς ή μη απαραίτητες ουσίες. Καλύτερα να εστιάσετε στον υγιεινό τρόπο ζωής, που συνεπάγεται μια ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ.

Εάν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σας, ορισμένες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορούν να προωθήσουν την αρχική απώλεια βάρους. Ωστόσο, χωρίς μακροπρόθεσμες στρατηγικές, πιθανότατα θα ανακτήσετε το βάρος μόλις σταματήσετε την αποτοξίνωση. Είναι καλύτερο να απευθυνθείτε στο γιατρό σας ή να συνεργαστείτε με έναν διατροφολόγο ή διαιτολόγο, για να καθορίσετε το καλύτερο διατροφικό πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες σας.

ΑΡΘΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

https://www.healthline.com/health-news/better-off-not-doing-a-detox
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks