21 Μαΐου 2024
21.4 C
Athens

Χοληστερίνη: Κοτόπουλο ή Μοσχάρι, ποιο έχει λιγότερη ;


Ποιο είναι πιο υγιεινό για την καρδιά μας, το κοτόπουλο ή το μοσχάρι; Ψάχνουμε απαντήσεις και καταρρίπτουμε ορισμένους μύθους σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ των διατροφής και των επιπέδων με τη χοληστερίνη στο αίμα.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι διαδεδομένες και για καλό λόγο. Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία βασικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει, μαζί με τους υδατάνθρακες και το λίπος.

Παίζει κρίσιμο ρόλο σε πολλές σημαντικές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, της επιδιόρθωσης και κατασκευής νέων μυϊκών κυττάρων και της βοήθειας στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί ότι μας βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι πιο γρήγορα.

Δύο από τις πιο ισχυρές —καθώς ευρέως διαθέσιμες και δημοφιλείς— πηγές πρωτεΐνης είναι το κοτόπουλο και το βόειο κρέας. Ποιο όμως είναι πιο υγιεινό; Για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε με σύνεση την πρωτεΐνη σας, επικοινωνήσαμε και εξετάσαμε με διαιτολόγους για να μας δώσουν την απάντηση στο ερώτημα κοτόπουλο έναντι του βόειου κρέατος όσον αφορά τον αριθμό της χοληστερόλης τους, τον αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς και τη συνολική διατροφή.

Κοτόπουλο Vs. Βοδινό κρέας

Τι είναι καλύτερο για τη μείωση της χοληστερόλης;

Μπορεί να υποθέσετε ότι το κοτόπουλο είναι πιο υγιεινό από το βόειο κρέας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βοείου κρέατος έχει περισσότερη χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά από το κοτόπουλο. Η απάντηση, ωστόσο, συνοψίζεται στο τι κομμάτι του κοτόπουλου ή του βοείου κρέατος που θα επιλέξετε, στο μέγεθος της μερίδας και στην προσωπική σας γευστική προτίμηση.

Αντί να αγχώνεστε υπερβολικά για τη χοληστερίνη των δύο κρεάτων, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει χώρος και για τα δύο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά.

«Ενώ καμία επιλογή δεν είναι “λάθος”, η πιο σοφή κίνηση είναι να συνεργαστείτε με έναν διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις προσωπικές σας ανάγκες, λιγούρες και προτιμήσεις τροφίμων για να ενσωματώσετε αυτές σε ένα μοτίβο υγιεινής διατροφής για την καρδιά», λέει η Elizabeth Shaw, R.D.N., από την Πράγα. , εγγεγραμμένος διαιτολόγος διατροφολόγος με έδρα την Τσεχία, ιδρυτής του Shaw Simple Swaps και συγγραφέας του Air Fryer Cookbook for Dummies.

Είναι αλήθεια – η καλύτερη στρατηγική για τη μείωση της χοληστερόλης περιλαμβάνει τη λήψη σωστών διατροφικών επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής άπαχων πρωτεϊνών τις περισσότερες φορές. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την υψηλή χοληστερόλη, επιβεβαιώνει η Shaw.

«Τα επίπεδα χοληστερίνη στο αίμα βασίζονται σε πολλούς παράγοντες εκτός από τη κατανάλωση φαγητού, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, το φύλο και η φυσική κατάσταση», λέει η Shaw, προσθέτοντας ότι είναι συνετό να συνεργαστείτε με την ομάδα ιατρικής φροντίδας για να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης εάν έχετε διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη.

Καθώς εξετάζετε το διατροφικό σας πρόγραμμα, «είναι πολύ πιο σημαντικό να εστιάσετε στη συνολική ποιότητα της διατροφής αντί σε ένα ή δύο συγκεκριμένα τρόφιμα», προσθέτει η Lauren Harris-Pincus, R.D.N., εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος.

Ως μέρος ενός τρόπου ζωής φιλικού προς τη χοληστερόλη, η πλειονότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε θα πρέπει να προέρχεται από φυτικές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φασόλια και σπόρους, με μέτριες ποσότητες άπαχων πρωτεϊνών και γαλακτοκομικά με χαμηλά ή μη λιπαρά, Harris – Λέει η Πίνκους.

Στο πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό, βάλτε στόχο να γεμίσετε το μισό του πιάτου σας με φρούτα και λαχανικά, το ένα τέταρτο με δημητριακά ολικής αλέσεως ή αμυλούχα λαχανικά και το υπόλοιπο τέταρτο με άπαχη πρωτεΐνη περίπου 115γρ. Σε αυτές τις ποσότητες, «θα έχει λιγότερη σημασία αν επιλέξετε κοτόπουλο ή μοσχάρι. Εάν κάποιος καταναλώνει μεγάλες μερίδες κρέατος και λιγότερα λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, η πηγή πρωτεΐνης θα περιλαμβάνει περισσότερη χοληστερίνη και/ή κορεσμένα λιπαρά», λέει ο Harris-Pincus.

Για να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα μεγέθη του ενός ή και των δύο, είναι συνετό να βλέπετε το κοτόπουλο ή το βόειο κρέας ως «ορεκτικό» και όχι ως «κύριο πιάτο», συμβουλεύει ο Shaw.

Κορεσμένα λιπαρά εναντίον χοληστερίνη

Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ των κορεσμένων λιπαρών και με τη χοληστερίνη – και του τρόπου με τον οποίο το καθένα επηρεάζει τα επίπεδα της στο αίμα σας – είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και τη διαχείριση της καρδιαγγειακής υγείας.

 • Η χοληστερίνη βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα, όπως τα αυγά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λέει ο Shaw. Παράγεται επίσης φυσικά στο συκώτι σας. Το σώμα σας χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα χοληστερόλης για νέα κύτταρα, για να παράγει βιταμίνες και να εξισορροπεί τις ορμόνες, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA). Είναι κακή για την υγεία μόνο σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Η υψηλή χοληστερίνη στο αίμα (η οποία μπορεί να προκληθεί κυρίως περισσότερο από τη διατροφή) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια ποικιλία καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού.
 • Το κορεσμένο λίπος είναι ένας τύπος  λίπους που βρίσκεται συχνά σε ζωικά προϊόντα όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό, το αρνί, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Βρίσκεται επίσης σε τροπικά έλαια, όπως το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο. «Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η αυξήση της «κακή» χοληστερίνη σας μπορεί να σας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις», εξηγεί η AHA.

Με το όνομα και μόνο, καταλαβαίνουμε ότι η κατανάλωση πολλής χοληστερόλης στη διατροφή σας θα οδηγήσει σε αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Αλλά όπως αποδεικνύεται, «η χοληστερίνη που καταναλώνουμε στη διατροφή μας έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα μας», εξηγεί ο Harris-Pincus. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι όταν το σώμα σας αισθάνεται ότι καταναλώνετε περισσότερη διατροφική χοληστερόλη, και συνθέτει λιγότερη εσωτερικά για να διατηρήσει μια πιο επιθυμητή ισορροπία, προτείνει η επιστήμη.

Πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι η διατροφική χοληστερίνη δεν επηρεάζει τη χοληστερίνη του αίματος με τον τρόπο που κάποτε την κατανοούσαμε, προσθέτει ο Shaw. Για το λόγο αυτό, οι πιο πρόσφατες διατροφικές οδηγίες στην πραγματικότητα παρέλειψαν όλες τις διατροφικές συστάσεις για τη χοληστερόλη.

Πριν από αυτό, τα άτομα με κίνδυνο για καρδιακή νόσο συμβουλεύονταν να καταναλώνουν 200 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο την ημέρα και στον γενικό πληθυσμό ειπώθηκε να περιορίσει την πρόσληψη χοληστερόλης στα 300 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο Υγείας.

Καθώς δεν εστιάζουμε στη διατροφική χοληστερίνη τόσο πολύ, η εστίαση στα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας έχει αυξηθεί. «Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι τα κορεσμένα λιπαρά έχουν πιο σημαντική επίδραση στην υγεία της καρδιάς σας», λέει η Shaw. «Οι πιο πρόσφατες διατροφικές οδηγίες αφαίρεσαν τις προτάσεις για τη χοληστερίνη και τώρα ενθαρρύνουν το κοινό να περιορίσει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε όχι περισσότερο από το 10% της συνολικής θερμιδικής του κατανάλωσης».

Το AHA πηγαίνει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, συνιστώντας στους Αμερικανούς να τηρούν το 6% ή λιγότερες ημερήσιες θερμίδες για κορεσμένα λιπαρά. (Δηλαδή: Ως μέρος μιας δίαιτας 2.000 θερμίδων την ημέρα, θα στοχεύετε για 120 θερμίδες ή λιγότερες από κορεσμένα λιπαρά.)

Θρεπτικά συστατικά

Κοτόπουλο ή μοσχάρι: Χοληστερόλη, κορεσμένα λιπαρά και γενικές πληροφορίες διατροφής

Όταν συγκρίνετε το μοσχάρι με το κοτόπουλο σχετικά με την επίδρασή τους στη χοληστερίνη του αίματος, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι «η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά του βοείου κρέατος ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το κομμάτι», λέει ο Harris-Pincus. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Ακολουθεί μια ανάλυση πολλών συνηθισμένων κομματιών βοείου κρέατος έναντι κοτόπουλου, που αναφέρονται από τα λιγότερο έως τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και στις δύο κατηγορίες, με διατροφικές πληροφορίες από την κεντρική βάση δεδομένων FoodData του USDA:

Κοτόπουλο

Χοληστερίνη: Κοτόπουλο ή Μοσχάρι, ποιο έχει λιγότερη ;

Ολόκληρα κομμάτια κοτόπουλου διατίθενται είτε σε λευκές μορφές (στήθη κοτόπουλου ή τρυφερά) είτε σε σκούρο κρέας (μπούτια, μπούτια ή τέταρτα). Ο αριθμός των θερμίδων για το καθένα είναι αρκετά παρόμοιος, αλλά το λευκό κρέας έρχεται στην κορυφή όσον αφορά την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Το σκούρο κρέας είναι υψηλότερο σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών, καθώς και σε νάτριο. γι’ αυτό είναι πιο πλούσιο σε γεύση. Το σκούρο κρέας προσφέρει σίδηρο και ψευδάργυρο, ενώ το λευκό κρέας προσφέρει περισσότερο φώσφορο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Β12, σύμφωνα με το USDA.

Στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα (115 γραμμάρια)

 • Θερμίδες: 110
 • Συνολικό λίπος: 3 γραμμάρια
 • Κορεσμένα λιπαρά: ½ γραμμάριο
 • Χοληστερόλη: 64 χιλιοστόγραμμα
 • Πρωτεΐνη: 20 γραμμάρια

Μπιφτέκι κοτόπουλου (100 γραμμάρια)

 • Θερμίδες: 140
 • Συνολικό λίπος: 7 γραμμάρια
 • Κορεσμένα λιπαρά: 1 ½ γραμμάρια
 • Χοληστερόλη: 82 χιλιοστόγραμμα
 • Πρωτεΐνη: 18 γραμμάρια

Μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα (100 γραμμάρια)

 • Θερμίδες: 220
 • Ολικό λίπος: 16 ½ γραμμάρια
 • Κορεσμένα λιπαρά: 4 ½ γραμμάρια
 • Χοληστερόλη: 98 χιλιοστόγραμμα
 • Πρωτεΐνη: 17 γραμμάρια

Βοδινό κρέας

Χοληστερίνη: Κοτόπουλο ή Μοσχάρι, ποιο έχει λιγότερη ;

Τα ολόκληρα κομμάτια βοείου κρέατος (ψητά και μπριζόλες) έρχονται με λίπος παντού και περιστασιακά εξωτερικά. Για να διατηρήσουμε τη σύγκριση στατιστικών στοιχείων όσο το δυνατόν πιο δίκαιη, συμπεριλαμβάνουμε τις διατροφικές πληροφορίες για τεμάχια βοείου κρέατος με το εξωτερικό τους λίπος κομμένο σε πάχος 3.17 χιλιοστά

Μοσχαρίσιο φιλέτο (100 γραμμάρια , κομμένο εξωτερικά σε λίπος 3.17 χιλιοστά)

 • Θερμίδες: 135
 • Ολικό λίπος: 4 ½ γραμμάρια
 • Κορεσμένα λιπαρά: 1 ½ γραμμάριο
 • Χοληστερόλη: 61 χιλιοστόγραμμα
 • Πρωτεΐνη: 22 γραμμάρια

Μπριζόλα Porterhouse Beef (100 γραμμάρια, κομμένο εξωτερικά σε λίπος 3.17 χιλιοστά)

 • Θερμίδες: 145
 • Συνολικό λίπος: 5 γραμμάρια
 • Κορεσμένα λιπαρά: 2 γραμμάρια
 • Χοληστερόλη: 57 χιλιοστόγραμμα
 • Πρωτεΐνη: 23 γραμμάρια

Κορυφαία στρογγυλή μπριζόλα βοδινού (100 γραμμάρια, κομμένο εξωτερικά σε λίπος 3.17 χιλιοστά)

 • Θερμίδες: 170
 • Συνολικό λίπος: 8 γραμμάρια
 • Κορεσμένα λιπαρά: 3 γραμμάρια
 • Χοληστερόλη: 69 χιλιοστόγραμμα
 • Πρωτεΐνη: 22 γραμμάρια

Μοσχαρίσια μπριζόλα (100 γραμμάρια)

 • Θερμίδες: 170
 • Ολικό λίπος: 9 ½ γραμμάρια
 • Κορεσμένα λιπαρά: 3 ½ γραμμάρια
 • Χοληστερόλη: 58 χιλιοστόγραμμα
 • Πρωτεΐνη: 20 γραμμάρια

90 τοις εκατό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά (100 γραμμάρια)

 • Θερμίδες: 190
 • Ολικό λίπος: 13 γραμμάρια
 • Κορεσμένα λιπαρά: 5 γραμμάρια
 • Χοληστερόλη: 66 χιλιοστόγραμμα
 • Πρωτεΐνη: 18 γραμμάρια

Μοσχαρίσια μπριζόλα T-Bone (100 γραμμάρια, κομμένο εξωτερικά σε λίπος 3.17 χιλιοστά)

 • Θερμίδες: 225
 • Συνολικό λίπος: 15 γραμμάρια
 • Κορεσμένα λιπαρά: 6 ½ γραμμάρια
 • Χοληστερόλη: 62 χιλιοστόγραμμα
 • Πρωτεΐνη: 20 γραμμάρια

80 τοις εκατό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά (100 γραμμάρια)

 • Θερμίδες: 250
 • Συνολικό λίπος: 19 γραμμάρια
 • Κορεσμένα λιπαρά: 7 γραμμάρια
 • Χοληστερόλη: 68 χιλιοστόγραμμα
 • Πρωτεΐνη: 18 γραμμάρια

Κοντές πλευρές βοείου κρέατος χωρίς κόκαλα (100 γραμμάρια, κομμένο εξωτερικά σε λίπος 3.17 χιλιοστά)

 • Θερμίδες: 240
 • Συνολικό λίπος: 19 γραμμάρια
 • Κορεσμένα λιπαρά: 8 γραμμάρια
 • Χοληστερόλη: 73 χιλιοστόγραμμα
 • Πρωτεΐνη: 17 γραμμάρια

Μπριζόλα μοσχαρίσιο Ribeye (100 γραμμάρια)

 • Θερμίδες: 260
 • Συνολικό λίπος: 20 γραμμάρια
 • Κορεσμένα λιπαρά: 8 γραμμάρια
 • Χοληστερόλη: 63 χιλιοστόγραμμα
 • Πρωτεΐνη: 19 γραμμάρια

Συμβουλές για την αγορά και προετοιμασία

Προετοιμασία κρέατος για λιγότερες επιπτώσεις στη χοληστερίνη

Εφόσον ο γιατρός και ο διαιτολόγος σας δίνουν το πράσινο φως, κάθε κομμάτι κοτόπουλου και βοείου κρέατος είναι εντάξει να καταναλώνεται με μετρο. Ο τρόπος παρασκευής του μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα σας. Εάν ενδιαφέρεστε να κάνετε πιο έξυπνες επιλογές, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ψωνίσετε και να προετοιμαστείτε με σύνεση.

Επιλογή

Αναζητήστε πιο λεπτά κομμάτια βοείου κρέατος, όπως κιμά 90/10, μοσχαρίσιο φιλέτο και κορυφαία στρογγυλή μπριζόλα. Τα κοψίματα με υψηλότερα λιπαρά, όπως το ribeye, το T-bone, τα κοντά παϊδάκια και ο κιμάς 80/20 θα είναι λιγότερο υποστηρικτικοί για τυχόν στόχους μείωσης της χοληστερίνης. Για το κοτόπουλο, το στήθος είναι ένα ελαφρώς καλύτερο από τους μηρούς αν η αποστολή σας είναι να κόψετε τα κορεσμένα λίπη.

«Με την πέτσα, το λευκό κρέας και το σκουρόχρωμο κοτόπουλο έχουν παρόμοια διατροφικά προφίλ, οπότε αν προτιμάτε το πιο τρυφερό σκούρο κρέας, μην φοβάστε να το απολαύσετε», λέει ο Harris-Pincus.

Γαρνίρισμα

Αν και δεν μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα (και πιθανότατα δεν θα θέλατε, υπάρχει πολλή γεύση εκεί), ορισμένες τεμάχια βοείου κρέατος έχουν λίπος γύρω από τις άκρες. Εάν το βλέπετε και θέλετε να μειώσετε ελαφρώς την ποσότητα κορεσμένου λίπους στο πιάτο σας, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι σεφ ή ψαλίδι κουζίνας για να το κόψετε, προτείνει ο Shaw.

Για κάθε κιμά, μπορείτε να έχετε παρόμοια αποτελέσματα μαγειρεύοντάς το σε ένα τηγάνι και στη συνέχεια στραγγίζοντας το λίπος που παραμένει στο τηγάνι αντί να προσθέσετε αυτό το λίπος στο πιάτο σας.

Με το κοτόπουλο, «εξετάστε το ενδεχόμενο να αφαιρέσετε την πέτσα είτε πριν είτε μετά το μαγείρεμα. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε το επιπλέον λίπος και τη χοληστερόλη», λέει ο Shaw.

Μαγείρεμα

Το τελευταίο βήμα για την προετοιμασία της πρωτεΐνης σας είναι το μαγείρεμα. Μαγειρέψτε το στο φούρνο, στη σχάρα ή το φούρνο στον αέρα, όταν είναι δυνατόν, προσθέτει ο Harris-Pincus. Αυτές οι μέθοδοι επιτρέπουν σε μέρος του λίπους να στάξει αντί να λιώσει στο κρέας, κάτι που μπορεί να συμβεί κατά το σοτάρισμα. Το μαγείρεμα στον ατμό είναι επίσης σοφή επιλογή για το κοτόπουλο.

Εάν η αποστολή είναι να διατηρείτε υπό έλεγχο τη χοληστερίνη και να φροντίζετε την καρδιά σας, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση τηγανητών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του βόειου κρέατος και του κοτόπουλου. Η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων μερίδων τηγανητού την εβδομάδα έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιλογές πρωτεΐνης χωρίς κρέας

Εναλλακτικές λύσεις για χαμηλή χοληστερίνη

Πολλά ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου και του βοείου κρέατος, περιέχουν μια λογική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας. Το AHA υποστηρίζει την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά, όταν είναι δυνατόν, για να ωφεληθεί δυνητικά η καρδιαγγειακή υγεία.

Πολλά έλαια, αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι, ψάρια και θαλασσινά περιέχουν ακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν περαιτέρω να κατηγοριοποιηθούν σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA).

Λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές του AHA, μπορεί να είναι ωφέλιμο να αντικαταστήσετε μια μερίδα (ή πολλές μερίδες) κοτόπουλου ή βοείου κρέατος με ψάρι, θαλασσινά ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως:

 • Γαύροι
 • Φασόλια
 • Μαύρος μπακαλιάρος
 • Ρέγγα
 • Σκουμπρί
 • Ξηροί καρποί
 • Σολομός
 • Σαρδέλες
 • Ραβδωτή πέρκα
 • Πεστρόφα
 • Τόνος
 • Τόφου
 • Tempeh
 • Λευκο Κορέγονος

Συμπέρασμα

Εάν ο γιατρός σας, σας έχει προειδοποιήσει για τα υψηλά επίπεδα για τη χοληστερίνη σας ή εάν προέρχεστε από μια οικογένεια όπου η υψηλή χοληστερίνη προκαλεί ανησυχία, η πραγματοποίηση αλλαγών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους αριθμούς σας. 

Το στοιχείο που θα θέλετε να προσέξετε στις διατροφικές ετικέτες δεν είναι η χοληστερόλη. Αντίθετα, είναι η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στα τρόφιμα που συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τόσο το κοτόπουλο όσο και το βοδινό κρέας περιέχουν κορεσμένα λίπη, αλλά η προετοιμασία τους με τον σωστό τρόπο μπορεί να γίνει ένα (ή και τα δύο!) μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής.

Χοληστερίνη: Κοτόπουλο ή Μοσχάρι, ποιο έχει λιγότερη ;

Άρθρα Διατροφής

Πηγή 

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks