21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Κορωνοϊός και μεταδοτικότητα στα παιδιά


 

Μελέτη στις ΗΠΑ εξέτασε παιδιά που νόσησαν με κορονοϊό το 2022, όταν επικρατούσε η παραλλαγή Όμικρον, υποπαραλλαγές της οποίας επικρατούν και σήμερα.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) και του Στάνφορντ. Συμμετείχαν 76 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 7-18 ετών. Όλοι  νόσησαν με COVID19 μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2022.

Οι ερευνητές έλαβαν πέντε φορές σε διάστημα 10 ημερών επιχρίσματα από το φάρυγγα των εξεταζομένων και εκτέλεσαν μοριακούς ελέγχους (PCR) για τη νόσο. Από τα 76 παιδιά, τα 52 (68,4%) ήταν εμβολιασμένα εναντίον της COVID-19. Λίγο περισσότερα από τα μισά (το 55,4%) είχαν ηλικία 7-12 ετών, ενώ το 50% ήταν αγόρια.

Διαπιστώθηκε ότι τα 14 παιδιά (ποσοστό 18,4%) μετέδιδαν τον ιό την πέμπτη μέρα από τη νόσησή τους. Τα 3 (3,9%) ήταν μεταδοτικά έως και τη 10η ημέρα. Τα υπόλοιπα δεν είχαν ίχνη του ιού στο μοριακό έλεγχο των επιχρισμάτων τους μετά την 3η ημέρα. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά ήταν εμβολιασμένα ή όχι.

Μετά από τη διαπίστωση αυτή, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η απομόνωση των παιδιών για πέντε ημέρες είναι αρκετή και μπορούν να επιστρέφουν στο σχολείο, ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένα ή όχι.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι πέντε ημέρες παραμονής στο σπίτι είναι υπεραρκετές. Καλό είναι να μειωθούν όπου ισχύουν περισσότερες», δήλωσε ο Δρ. Neeraj Sood, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η ισχύς αυτών των ευρημάτων μπορεί να είναι προσωρινή, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται και δεν γνωρίζουμε εάν η επόμενη παραλλαγή που θα επικρατήσει θα είναι περισσότερο ή λιγότερο μεταδοτική.

 

Πηγή : JAMA Pediatrics
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks