21 Απριλίου 2024
14.4 C
Athens

Συνάντηση Μητσοτάκη – ΕΣΑμεΑ για την κατάρτιση Οδικού Χάρτη για τα ΑμεΑ


Στην κατάρτιση ενός Οδικού Χάρτη για την έμπρακτη στήριξη των ατόμων με αναπηρία προχωρά η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε στη  συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Γιάννη Βαρδακαστάνη, και αντιπροσωπεία της που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η άρση των περιορισμών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία παραμένει απαρέγκλιτα μία από τις κυριότερες κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης κι ένα ζήτημα στο οποίο προσωπικά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Και ανέφερε:

«Ήθελα να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, ως γνωστόν την κάνουμε σε ετήσια βάση. Και μιας και έχουμε τώρα και ένα καινούργιο επιτελείο το οποίο ασχολείται με τα θέματα της αναπηρίας, υπό την εποπτεία πια του Σταύρου Παπασταύρου, αλλά και ένα καινούργιο Υπουργείο το οποίο έχει αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του χαρτοφυλακίου, αλλά και τον Γιώργο Σταμάτη πια, με την ιδιότητα του βουλευτή Επικρατείας, ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας, όχι τόσο για την πρόοδο που έχουμε πετύχει, αυτή την έχουμε αναγνωρίσει πολλές φορές, αλλά κυρίως γι’ αυτά τα οποία θεωρείς εσύ ότι πρέπει να προτεραιοποιήσουμε για τον επόμενο χρόνο.

Έχω ήδη ενημερωθεί γι’ αυτά τα οποία μας έχεις υποβάλει γραπτώς αλλά θεωρώ πάντα χρήσιμη αυτή τη συνάντηση, γιατί εμείς θέλουμε να μιλάμε με έργα και όχι με λόγια.

Οπότε, έχοντας πια έναν οδικό χάρτη που είναι το εθνικό σχέδιο δράσης, έχει μια αξία πάντα να επικαιροποιούμε αυτή την προσπάθεια και να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα οποία λέμε όντως γίνονται.

Οπότε καλώς ήρθες και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι πάντα χαρά μας να σε υποδεχόμαστε».

Ο κ. Βαρδακαστάνης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη στενή συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια, τον ενημέρωσε για τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Θεωρούμε ότι είμαστε σε μία περίοδο που μπορούμε να προχωρήσουμε με βάση αυτό που μου είχατε πει την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, το 2019. Είχατε πει ότι χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της αναπηρίας και σας είχα πει ότι εμείς συμφωνούμε απολύτως. Μπορούμε να κάνουμε τολμηρές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις και εσείς να πάρετε τις τολμηρές αποφάσεις. Εμμένουμε σε αυτή τη θέση και είμαι βέβαιος ότι εμμένετε και εσείς», είπε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης:

Εξετάστηκαν τρόποι ολοκλήρωσης, βελτίωσης ή διεύρυνσής των πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη τετραετία.

Επισημάνθηκε η σημασία της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών με αναπηρία που απασχολούνται, καθώς και της περαιτέρω βελτίωσης της προσβασιμότητας σε συνεργασία με τους ΟΤΑ.

Συζητήθηκαν τρόποι ενθάρρυνσης της αυτόνομης διαβίωσης με παράλληλη περιστολή της ιδρυματοποίησης, αλλά και το θέμα των συντάξεων αναπηρίας.

Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα εφαρμογής ενός ενιαίου συνεκτικού πλαισίου.

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από την πλευρά της κυβέρνησης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σταμάτης.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks