21 Μαΐου 2024
21.4 C
Athens

Υπογονιμότητα: Αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης


Στις ημέρες μας. η υπογονιμότητα επηρεάζει όλο και περισσότερα ζευγάρια που στρέφονται σε άλλες λύσεις για να αποκτήσουν ένα παιδί. Τώρα, νέα μελέτη δείχνει πως η μειωμένη ικανότητα γονιμοποίησης μπορεί επίσης να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η καταθλιπτική διάθεση, η ευερεθιστότητα και τα προβλήματα ύπνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται διαδικτυακά στο περιοδικό «Menopause».

Το αναπαραγωγικό ιστορικό μιας γυναίκας έχει ενοχοποιηθεί για τον χρόνο έναρξης της εμμηνόπαυσης και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της. Η σχετική βιβλιογραφία είναι περιορισμένη, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας μπορεί να εμφανίζουν νωρίτερα εμμηνόπαυση και μεγαλύτερη σοβαρότητα ορισμένων συμπτωμάτων στην εμμηνόπαυση.

Υπογονιμότητα και εμμηνόπαυση

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 700 γυναίκες μέσης ηλικίας προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση του ιστορικού υπογονιμότητας στην εμπειρία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Το 36,6% των συμμετεχουσών ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν μειωμένη ικανότητα γονιμοποίησης. Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με ιστορικό μειωμένης ικανότητας για γονιμοποίησης είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ύπνου, καταθλιπτική διάθεση και ευερεθιστότητα. Ωστόσο, δεν τεκμηριώθηκε συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης ικανότητας γονιμοποίησης και άλλων κοινών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, η κολπική ξηρότητα ή το άγχος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπογονιμότητα συνδέεται με κατάθλιψη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το 30-60% των γυναικών που υποβάλλονται σε αξιολόγηση και θεραπεία για τη μειωμένη ικανότητα γονιμοποίησης εμφανίζουν κατάθλιψη. Είναι όμως η πρώτη έρευνα που δείχνει συσχέτιση προηγούμενου ιστορικού υπογονιμότητας με συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία.

«Οι γυναίκες στη μέση ηλικία με ιστορικό με μειωμένη ικανότητα γονιμοποίησης μπορεί να ωφεληθούν από τον αυξημένο έλεγχο για κατάθλιψη», τονίζει η δρ. Στέφανι Φομπιόν, ιατρική διευθύντρια στην αμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης.

Άρθρα Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks