Κάθε γυναίκα, από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, πρέπει να λαμβάνει 400 mcg φολικού οξέος . Είναι το διάστημα που η ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού είναι ραγδαία.
Πόσο σημαντικό είναι το φολικού οξέος στην εγκυμοσύνη
Το φολικό οξύ είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Ονομάζεται επίσης και βιταμίνη Β9 και είναι απαραίτητη για τη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα και επίσης βοηθά στον σχηματισμό του νευρικού σωλήνα και του εγκεφάλου, προλαμβάνοντας γενετικές ανωμαλίες.
Η γυναικολόγος Anisha Farishta αναφέρει επίσης: «Το φολικό οξύ ενισχύει την ανάπτυξη του πλακούντα ο οποίος παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στο μωρό και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη επιπλοκών της εγκυμοσύνης όπως είναι ο πρόωρος τοκετός και η προεκλαμψία».
Οι καλύτερες πηγές φολικού οξέος στην εγκυμοσύνη
Σπαράγγια
Έχουν την τιμητική τους την άνοιξη και είναι καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Όσπρια
Στην οικογένεια των οσπρίων ανήκουν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια. Η ποσότητα φολικού οξέος που περιέχει το κάθε ένα διαφέρει, ωστόσο, όλα τα όσπρια θεωρούνται καλή πηγή της βιταμίνης Β9. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά και μικροσυστατικά όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος.
Παντζάρια
Τα παντζάρια είναι καλή πηγή μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό. Ανήκει επίσης στις τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φολικό οξύ, ενώ περιέχει και νιτρικά άλατα, ένα είδος φυτικής ένωσης που έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.
Αυγά
Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12, σελήνιο και ριβοφλαβίνη. Είναι επίσης καλή πηγή φολικού οξέος και των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που μειώνουν τον κίνδυνο οφθαλμολογικών διαταραχών.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το σπανάκι, το kale και η ρόκα. Έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και Κ και μέταλλα.
Μπρόκολο
Το μαγειρεμένο μπρόκολο περιέχει ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα φολικού οξέος. Θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς περιέχει συστατικά όπως μαγνήσιο, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και βιταμίνη Α.
Εσπεριδοειδή φρούτα
Αυτά είναι τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, κ.α.. Εκτός από το φολικό οξύ περιέχου βιταμίνη C, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Με πληροφορίες από healthline.com