9 Ιουνίου 2023

Λ.Μενδώνη–Δ.Μιχαηλίδου: Με απλό σκανάρισμα της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας η δωρεάν πρόσβαση στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους για τα ΑμεΑ

Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχουν πλέον οι πολίτες με αναπηρία, με ένα απλό  σκανάρισμα της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας τους, χωρίς να απαιτείται έκδοση εισιτηρίου. Με τον ίδιο τρόπο εισέρχεται και ο Συνοδός, όπου αυτό προβλέπεται βάσει του κλιμακίου αναπηρίας.

Όπως τόνισε η Λίνα Μενδώνη, «Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνολικά για την Κυβέρνηση η καθολική πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά. Αποτελεί δικαίωμα όλων των συνανθρώπων μας, καθώς ο Πολιτισμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας. Στο πλαίσιο μιας χωρητικής κοινωνίας και της ισότιμης πρόσβασης όλων των συμπολιτών μας στον Πολιτισμό δημιουργήθηκε η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία διευκολύνει την καθημερινότητα των ΑμεΑ και παράλληλα λειτουργεί ως Κάρτα Πολιτισμού. Επαναφέρουμε την Κάρτα Πολιτισμού, η οποία θεσπίστηκε, το 2003, και καταργήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017.Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας παρέχει το δικαίωμα στα ΑμεΑ και στους συνοδούς τους να έχουν πρόσβαση στους χώρους Πολιτισμού, με αξιοπρέπεια-χωρίς να είναι πλέον υποχρεωτική η επί τόπου πιστοποίηση της αναπηρίας τους- και την ελεύθερη είσοδό τους στους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία. Παράλληλα, προωθούμε την επέκταση της λειτουργίας της Κάρτας στους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη. Οι προδιαγραφές λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας διαμορφώθηκαν με την συνδρομή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με την οποία έχουμε σταθερή και ουσιαστική συνεργασία. Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και οι συνεργάτες της είχαν καταλυτική συνδρομή στην δημιουργία της Κάρτας. Η Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΔΑΠ Νικολέττα Βαλάκου και τα στελέχη του Οργανισμού δούλεψαν υποδειγματικά για να φθάσουμε στο αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί όλους».

H Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και την υλοποίησή της τριάντα χρόνια μετά την θεσμοθέτησή της. Πρόκειται για μία αναγκαία υπηρεσία που λειτουργεί ως ταυτότητα και ως αποδεικτικό της  αναπηρίας και διασφαλίζει την πρόσβασή του κατόχου της στις υπηρεσίες και τα αγαθά που δικαιούται. Παράλληλα, τόνισε τις ενεργητικές πολιτικές της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση και ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, τους χώρους πολιτισμού, καθώς και την αγορά εργασίας, αλλά και στο δικαίωμα όλων για καθολική προσβασιμότητα στον πολιτισμό.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας