9 Ιουνίου 2023

Καφές: Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε εάν δεν έχουμε κοιμηθεί

Όταν δεν έχουμε κοιμηθεί όλη νύχτα πιστεύουμε πως ο καφές θα μας βοηθήσει να νυστάζουμε λιγότερο. Μήπως όμως κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα;

Καφές και αϋπνία

Τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που μας δημιουργεί το αίσθημα της διέγερσης του ξυπνήματος, τα οποία είναι πάρα πολύ υψηλά με το που ξυπνάμε, είναι εξίσου υψηλά και μετά από μια άυπνη νύχτα, ίσως και υψηλότερα. Αυτό σημαίνει ότι το να πιει κάποιος καφέ το πρωί μιας τέτοιας δύσκολης νύχτας, είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει. Είναι το ίδιο λάθος με αυτό που κάνουμε συνήθως όταν πίνουμε τον πρώτο καφέ με το που ξυπνήσουμε.

Το πρωί ο οργανισμός μας είναι ήδη ξύπνιος και ο πρώτος καφές είναι ουσιαστικά άχρηστος τις πρώτες τρεις ώρες. Η καλύτερη ώρα για να πιει κάποιος τον πρώτο του καφέ είναι μετά από αυτό το τρίωρο, είτε κοιμήθηκε καλά, είτε όχι. Ας μην ξεχνάμε ότι η ημιζωή του καφέ στον οργανισμό μας είναι περίπου 5 ώρες, άρα δεν εξασθενεί τόσο γρήγορα όσο νομίζουμε. Με τον πολύ πρωινό καφέ απλά μπουστάρουμε πρόσκαιρα η διέγερση και νιώθουμε ακόμα πιο κουρασμένοι στη συνέχεια.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας