31 Μαρτίου 2023

Καρκίνος: 4 στα 5 παιδιά έχουν πλήρη ίαση

Ο καρκίνος χτυπά ένα παιδί την Ελλάδα. Όμως τα νέα είναι καλά. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα 4 στα 5 από αυτά τα παιδιά, επιτυγχάνουν πλήρη ίαση.

Μάλιστα, υπάρχουν νεοπλασίες που μπορούν να επιτευχθούν ποσοστά ίασης πάνω από 90%. Υπάρχουν όμως κι άλλες που τα ποσοστά ίασης υπολείπονται σημαντικά.

Καρκίνος και παιδί

H Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας–Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο, όπως έχει καθιερωθεί η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους, επισημαίνει ότι οι περισσότερες μάχες κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας είναι πλέον νικηφόρες.

Τονίζει ακόμη πως κάθε χρόνο, νέα ισχυρότερα, ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα «όπλα» προστίθενται στα χέρια της επιστημονικής κοινότητας, στη μάχη αυτή. Η ιατρική έρευνα, φέρνει απτά αποτελέσματα, τα οποία ενισχύουν τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ώστε οι μικροί μας ασθενείς να λαμβάνουν τη βέλτιστη θεραπεία στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης.

Η ΕΕΠΑΟ προσθέτει πως τα μέλη της, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Ιατρικά Τμήματα, συμμετέχουν ενεργά σε διεθνή πρωτόκολλα, διεθνείς πρωτοβουλίες και επιστημονικούς φορείς που προάγουν την ιατρική έρευνα και συμβάλλουν στη βέλτιστη φροντίδα των μικρών ασθενών ισότιμα με οποιοδήποτε προηγμένο Κέντρο του εξωτερικού στην έγκαιρη διάγνωσης και αποτελεσματική θεραπεία με τις λιγότερες συνέπειες.

Νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές επιλογές (εξειδικευμένες μοριακές και κυτταρικές αναλύσεις, στοχευμένες θεραπείες, μονοκλωνικά αντισώματα, CAR-T cell θεραπείες και γενικότερα η ιατρική της ακριβείας (precision medicine) είναι διαθέσιμες πλέον και στη χώρα μας και δεν χρειάζεται η μετακίνηση των ασθενών και των οικογενειών τους σε κέντρα του εξωτερικού.

Η ΕΕΠΑΟ έχει δηλώσει την πρόθεσή της για συμμετοχή στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης Κατά του Καρκίνου, ειδικά για τις δράσεις που αφορούν τον παιδικό καρκίνο.

Παράλληλα, η στελέχωση των Τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Αιμοδοσιών, Εργαστηρίων, Νοσοκομειακών Φαρμακείων και όλων των συνεργαζομένων Τμημάτων, με επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, επάρκεια φαρμάκων, λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων και υλικοτεχνική υποδομή αποτελεί μείζονα  προϋπόθεση.

Στην κατεύθυνση αυτή ζητά τη συνδρομή της Πολιτείας, προτείνει τον διαρκή διάλογο για την αντιμετώπιση διοικητικών και οικονομικών θεμάτων.

Καλώντας όλους να γίνουν συνοδοιπόροι των γιατρών σε αυτή τη μάχη, η ΕΕΠΑΟ στράφηκε στην κοινωνία, στην οποία επισημαίνει πως ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο στο παιδί, στηρίζοντας τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, που είναι καθημερινοί αρωγοί στο κλινικό, επιστημονικό και ερευνητικό  έργο, καθώς και με το να γίνει εθελοντής αιμοδότης και εθελοντής δότης μυελού των οστών.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας