29 Σεπτεμβρίου 2023

Αφυδάτωση: σημάδια ότι έχετε αφυδατωθείΗ αφυδάτωση δεν είναι τόσο αθώα. Μπορεί να οδηγήσει σε άλλα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας. Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Χωρίς νερό, τα κύτταρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν και γι’ αυτό οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν μόνο για λίγες ημέρες χωρίς να πιουν υγρά.

Δυστυχώς, πολλοί ενήλικες και παιδιά δεν καταναλώνουν αρκετά υγρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αφυδάτωση.

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές πτυχές της υγείας και ακόμη και να είναι απειλητική για τη ζωή σε σοβαρές περιπτώσεις, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πιθανά σημάδια και συμπτώματα αφυδάτωσης τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Το healthline.com παρουσιάζει ποια είναι τα 8 σημάδια και συμπτώματα αφυδάτωσης, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν επίσης να υποδεικνύουν μια υποκείμενη κατάσταση υγείας που δεν σχετίζεται με την αφυδάτωση. Εάν αντιμετωπίζετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας για την κατάλληλη φροντίδα.

Κούραση

Εάν είστε αφυδατωμένοι, μπορεί να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αφυδάτωση επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κύκλων ύπνου-αφύπνισης.

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σκούρα ούρα ή χαμηλή παραγωγή ούρων

Εάν δεν πίνετε αρκετά υγρά, τα ούρα σας θα έχουν πιο σκούρο χρώμα και δεν θα ουρείτε πολύ.

Στην πραγματικότητα, η εξέταση του χρώματος των ούρων σας θεωρείται ένας πρακτικός τρόπος για τον εντοπισμό της αφυδάτωσης.

Τα πιο σκούρα ούρα μπορεί να εμφανιστούν όταν το σώμα σας εξοικονομεί περισσότερο νερό και δεν το απελευθερώνει στα ούρα. Για το λόγο αυτό, τα ούρα συγκεντρώνονται περισσότερο με απόβλητα από το σώμα, όπως το νάτριο και η ουρία.

Ο στόχος είναι να μην έχουμε εντελώς καθαρά ούρα. Αντίθετα, το ιδανικό χρώμα ούρων είναι ένα απαλό κίτρινο, όπως το χρώμα του ανοιχτού άχυρου.

Ξηρό δέρμα, μειωμένη ελαστικότητα δέρματος και σκασμένα χείλη

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια αφυδάτωσης είναι το ξηρό δέρμα, τα σκασμένα χείλη και η μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος.

Εάν έχετε ξηρό δέρμα, ξηροστομία και ξηρά ή σκασμένα χείλη, η αφυδάτωση μπορεί να είναι η αιτία.

Λάβετε υπόψη ότι το ξηρό δέρμα και τα σκασμένα χείλη μπορεί επίσης να είναι σημάδι πολλών άλλων καταστάσεων υγείας, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε τη σωστή διάγνωση, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε ξηροδερμία ή σκασμένα χείλη ακόμα και όταν πίνετε βέλτιστες ποσότητες νερού .

Πονοκέφαλοι

Όταν δεν λαμβάνετε αρκετά υγρά, μπορεί να έχετε συχνούς πονοκεφάλους.

Παρόλο που η αφυδάτωση συνδέεται στενά με τους πονοκεφάλους, οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι πώς η αφυδάτωση προκαλεί πονοκεφάλους.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας σε άτομα που εμφανίζουν ημικρανία.

Ζαλάδα και ζάλη

Η αφυδάτωση μπορεί να σας προκαλέσει ζάλη και ζάλη, ειδικά όταν σηκώνεστε όρθιοι.

Η ορθοστατική υπόταση είναι ο ιατρικός όρος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης όταν στέκεστε ή κάθεστε όρθιοι.

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ορθοστατική υπόταση. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό μεταξύ των ηλικιωμένων, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αφυδάτωση και χαμηλό όγκο αίματος.

Η αφυδάτωση μπορεί να σας προκαλέσει ζάλη και ζάλη, ειδικά όταν στέκεστε ή κάθεστε γρήγορα.

Αίσθημα παλμών της καρδιάς

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει καρδιακά συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών ή φτερούγισμα ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Η μη κατανάλωση αρκετών υγρών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, η αφυδάτωση μπορεί να βλάψει τη λειτουργία της καρδιάς με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αλλάζοντας τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα σημάδι αφυδάτωσης που εμφανίζεται μόνο εάν ένα άτομο είναι σημαντικά αφυδατωμένο.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η αφυδάτωση βλάπτει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η αφυδάτωση προκαλεί χαμηλό όγκο αίματος – δηλαδή χαμηλή ποσότητα υγρού που κυκλοφορεί μέσα στα τριχοειδή αγγεία, τις φλέβες, τις αρτηρίες και τους θαλάμους της καρδιάς σας.

Όταν ο όγκος του αίματός σας μειώνεται, το σώμα σας αντισταθμίζει αυξάνοντας τον σφυγμό και τον αναπνευστικό σας ρυθμό, καθώς και μειώνοντας την αρτηριακή σας πίεση (19Αξιόπιστη πηγή).

Κακή συγκέντρωση και αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση

Η μη λήψη αρκετών υγρών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλό σας και να μειώσει την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση μπορεί να είναι επιζήμια για τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση.

Πολλές άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση και τις γνωστικές επιδόσεις τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μια αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση, η οποία μπορεί να μοιάζει με σύγχυση και θυμό.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας