29 Ιανουαρίου 2023

Καμπανάκι για υβριδικούς ιούς.

Ο ιός της γρίπης και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) μπορούν να συγχωνευτούν για να δημιουργήσουν έναν νέο ιό που μπορεί να αποφύγει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που έγινε στο κέντρο έρευνας ιών MRC του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, για να κατανοηθούν οι συν-λοιμώξεις. Στις περιπτώσεις δηλαδή που τουλάχιστον δύο ιοί μολύνουν κάποιο άτομο ταυτόχρονα. Οι ερευνητές, μόλυναν σκόπιμα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα και με τους δύο ιούς.

Αν και ήταν γνωστό ότι άλλοι ιοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους, διαπίστωσαν κάτι διαφορετικό. Ο ιός RSV και ο ιός της γρίπης συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν ένα υβρίδιο. O νέος ιός είχε σχήμα φοίνικα με το σχηματισμό του RSV στον κορμό, και της γρίπης στα φύλλα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο ιός φάνηκε ότι μπορούσε να μολύνει νέα κύτταρα ακόμη και παρουσία αντισωμάτων γρίπης.

«Αυτό το είδος υβριδικού ιού δεν έχει περιγραφεί ποτέ πριν», λέει ο ιολόγος Pablo R. Murcia, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας. «Μιλάμε για ιούς από δύο εντελώς διαφορετικές οικογένειες που συνδυάζονται μαζί με τα γονιδιώματα και τις εξωτερικές πρωτεΐνες και των δύο ιών. Είναι ένας νέος τύπος παθογόνου ιού».

Όπως φαίνεται, το επόμενο βήμα είναι να επιβεβαιωθεί εάν μπορούν να σχηματιστούν υβριδικοί ιοί σε ασθενείς με συν-λοιμώξεις και, εάν ναι, ποιοι. «Πρέπει να γνωρίζουμε εάν αυτό συμβαίνει μόνο με τη γρίπη και τον RSV ή επεκτείνεται και σε άλλους συνδυασμούς ιών», τόνισε ο Pablo Murcia. «Η εικασία μου είναι ότι συμβαίνει. Και, θα υπέθεσα ότι επεκτείνεται και σε ζωικούς ιούς».

Αυτή η ανησυχητική δήλωση είναι ακόμα ένας λόγος για να αποφεύγουμε τη μόλυνση με πολλαπλούς ιούς. Κι αυτό γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις ο «υβριδισμός» είναι περισσότερο πιθανότερο να συμβεί.  Άρα στους καιρούς που ζούμε (πανδημία κλπ.) πρέπει να λαμβάνουμε προφυλάξεις για να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Ας σκεφτούμε επίσης ότι:

  • κάθε χρόνο, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσηλεύονται με τη γρίπη Α
  • ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι η κύρια αιτία οξειών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε παιδιά κάτω των πέντε ετών
  • Επίσης ο RSV μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή ασθένεια σε ορισμένα παιδιά, αλλά και σε ενήλικες.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας