9 Δεκεμβρίου 2022

Διατροφή: Τι δεν πρέπει να βάζεις στην κατάψυξη

Είναι σαφές πως σωστή διατροφή δεν είναι μόνο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Είναι και η σωστή διαχείρηση των τροφίμων. Για παράδειγμα, πότε βάζουμε τα τρόφιμα στην κατάψυξη και πότε στη ψύξη.

Στο ψυγείο και την κατάψυξη βάζουμε καθημερινά όλα τα αγαπημένα μας τρόφιμα για να προφυλάξουμε από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία.

Η αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο είναι εύκολη υπόθεση ωστόσο αυτό που αρκετές από εμάς αγνοούν είναι πως πολλά προϊόντα δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται στην κατάψυξη. Ο Palak Patel, σεφ στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης, αναφέρει στο marthastewart.com τον λόγο: «Δεν θα έχουν τα συστατικά την ίδια γεύση αν παραμείνει το προϊόν για καιρό στην κατάψυξη. Τα γαλακτοκομικά ή τα προϊόντα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, δεν πρόκειται να είναι νόστιμα αν καταψυχθούν».

Ο σεφ τονίζει πως οποιοδήποτε φαγητό έχει καταψυχθεί και αποψυχθεί δεν πρέπει να τοποθετηθεί ξανά στην κατάψυξη για προληπτικούς λόγους αφού μπορεί να αναπτύξει μικρόβια και βακτήρια. Ας δούμε όμως μερικά από τα προϊόντα που δεν προορίζονται για διατήρηση στην κατάψυξη.

10 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζεις ποτέ στην κατάψυξη

1) Γάλα

Τα δοχεία ή οι συσκευασίες που περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να αποθηκεύονται στην κατάψυξη, με εξαίρεση το βούτυρο που μπορεί να καταψυχθεί με ασφάλεια για έως και εννέα μήνες.

2) Μαγιονέζα

Η γεύση και η υφή της θα αλλοιωθούν αρκετά αν καταψυχθεί οπότε οι σεφ συνιστούν να την αποθηκεύεις στο ψυγείο.

3) Τυρί κρέμα

Δεν συνίσταται να το τοποθετείς στην κατάψυξη γιατί θα βγάλει υγρά και θα χαλάσει αισθητά η σύστασή του.

4) Αγγούρια

Λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, η κατάψυξη τα καθιστά μη βρώσιμα.

5) Κολοκύθια

Τα κατεψυγμένα κολοκύθια έχουν παρασκευαστεί με ειδική επεξεργασία για να διατηρήσουν αναλλοίωτη την υφή και τη γεύση τους. Καλό θα ήταν να μην τοποθετείς φρέσκα κολοκύθια στην κατάψυξη.

6) Μαρούλι και λάχανο

Οι σεφ τονίζουν πως η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό τα καθιστά ακατάλληλα για τοποθέτηση στην κατάψυξη.

To μυστικό για να διατηρήσεις περισσότερο καιρό το κρέας στην κατάψυξη

7) Ντομάτες

Σύμφωνα με τον Patel, η σάλτσα ντομάτας μπορεί να διατηρηθεί για μήνες στην κατάψυξη, καθώς έχει υποστεί ειδική επεξεργασία και πουρέ. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τις φρέσκες ντομάτες αφού όταν καταψυχθούν θα αλλάξει η γεύση και η υφή τους.

8) Ψητές ή βραστές πατάτες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης θα παγώσουν τις πατάτες και είναι πολύ πιθανό να χαλάσουν το σχήμα και τη σύστασή τους.

9) Μαγειρεμένα μακαρόνια

Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταψύχεις γεύματα με μακαρόνια αφού δεν διατηρούν τη γεύση τους κατά την απόψυξη.

10) Τηγανητά φαγητά

Αν για παράδειγμα έφτιαξες σπιτικές κοτομπουκιές μη σκεφτείς να τις αποθηκεύσεις στην κατάψυξη αφού θα μουλιάσουν και θα έχουν μια περίεργη γεύση κατά την απόψυξη.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας