21 Μαρτίου 2023

Πλεύρης: Αλλάζει ο χάρτης Υγείας – Τι σημαίνει για τα νοσοκομεία

Αλλαγές έρχονται στα δημόσια νοσοκομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέσω του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας, το οποίο επεξεργάζεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η αναπληρώτρια Υπουργός, Μίνα Γκάγκα.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ 100,3, τα νοσοκομεία θα αλλάξουν μορφή, ενώ θα τροποποιηθεί πλήρως και ο Χάρτης Υγείας.  Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Υγείας προχωρά στην καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν σήμερα στα νοσοκομεία ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές.

“Υπάρχουν λόγου χάρη σημεία τα οποία δείχνουν ότι λείπει μία υγειονομική ανάγκη. Λείπει λόγου χάρη το τραύμα από νοσοκομεία στα νησιά που έχουμε πολλά ατυχήματα και μπορεί να έχει αναπτυχθεί μία μονάδα η οποία να κάνει εκατό χειρουργεία το χρόνο. Υπάρχουν νοσοκομεία που κάνουν εκατό χειρουργεία το χρόνο, όταν για να λειτουργεί ένας χειρουργικός τομέας χρειάζονται ενδεχομένως 100 χειρουργεία την εβδομάδα, για να καταλάβουμε το πλαίσιο”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι θα υπάρχουν “κεντρικά”, αλλά και “περιφερειακά” νοσοκομεία τα οποία “θα εξειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι και έτσι θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες των πολιτών”.

Διασυνδεόμενα νοσοκομεία και αλλαγές χρήσης

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Σύστημα Υγείας θα αλλάξει μορφή, καθώς πολλά από τα νοσοκομεία θα αλλάξουν χρήση, ενώ άλλα θα διασυνδέονται μεταξύ τους. Αυτό θα συμβεί, καθώς έχει διαπιστωθεί πως πολλές νοσηλευτικές μονάδες δεν πληρούν τα κριτήρια λειτουργίας, καθώς έχουν χαμηλή ζήτηση ορισμένες ιατρικές υπηρεσίες, ή κάποιες άλλες δεν έχουν πληρότητα.

Έτσι, νοσοκομεία τα οποία παρουσιάζουν σήμερα χαμηλή πληρότητα και βρίσκονται πολύ κοντά σε μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες αναμένεται να συγχωνευτούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλήσουν, αλλά ότι θα λειτουργούν με κοινή διοίκηση, ώστε να μπορούν να γίνονται μετακινήσεις προσωπικού για να εξυπηρετούνται περισσότερες ανάγκες.

Οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν πλήρως μετά τις εκλογές, όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, αρκεί να εκλεγεί η ίδια κυβέρνηση, χωρίς εμπόδια και πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας