5 Ιουλίου 2022

Ευλογιά των πιθήκων: Αυτός είναι ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Μαγιορκίνη

Για την ευλογιά των πιθήκων και τους τρόπους μετάδοσης, αλλά και αντιμετώπισης του ιού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Τα εξανθήματα – είπε – είναι βασικός τρόπος μετάδοσης σημειώνοντας ότι όταν κάποιος δεν έχει, είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα να μεταδώσει.

Ο ιός δεν μεταδίδεται με σταγονίδια, αλλά με τη σωματική επαφή, ανέφερε ο καθηγητής. Και διευκρίνισε πως μετάδοση από κλινοσκεπάσματα και πετσέτες, μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που το κρούσμα έχει εξανθήματα.

Σχετικά με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως η χορήγηση εμβολίου αφορά σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. «Σε αυτούς που είναι στενή επαφή ενός κρούσματος και στους υγειονομικούς που τους περιθάλπουν. Και θα μπορεί να προσφέρεται και στις επαφές των στενών επαφών», τόνισε.

Σχετικά με την προστασία του εμβολιασμού, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι με το που κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά τη ευλογιάς, έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προστασίας που υπολογίζεται πάνω από το 50%. Και σίγουρα – όπως είπε – οδηγεί σε πιο ήπια νόσο και βοηθάει στο να ανακοπεί η μετάδοση.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών, είναι προστατευμένες, καθώς έχουν εμβολιαστεί για την ευλογιά. «Από το 1970 μέχρι το 1980 ο εμβολιασμός για την ευλογιά έχει ατονήσει, γιατί δεν κυκλοφορούσε στην κοινότητα. Ωστόσο, ο κόσμος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, δεν πρέπει να ανησυχεί» προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και σε περίπτωση που βγάλουν κάποιο εξάνθημα, να πάνε στο νοσοκομείο.

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) εξετάζει τη δυνατότητα κοινής προμήθειας εμβολίων κατά της ευλογιάς με ταχείες διαδικασίες για τις ενδεχόμενες ανάγκες κάθε χώρας.

Επιπρόσθετα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αδειοδοτήσει το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς (Imvanex), το οποίο περιέχει ζώντες εξασθενημένους μη πολλαπλασιαζόμενους ιούς. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί υποδορίως σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων από την ηλικία των 18 ετών όπως και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας