17 Αυγούστου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού – Πλεύρης: Κάθε Έλληνας μπορεί πια να αποκτήσει δωρεάν προσωπικό γιατρό

Στις 19 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού, η οποία αποκτάει ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος που θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα πολίτη να έχει δωρεάν τον προσωπικό του γιατρό.

Η 19η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού. Με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου «Γιατρός για όλους», μεταξύ άλλων κάθε πολίτης θα αποκτήσει δωρεάν προσωπικό γιατρό

«Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς με το νόμο «Γιατρός για Όλους» όλοι οι πολίτες αποκτούν επιτέλους δωρεάν προσωπικό γιατρό» έγραψε σε tweet, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα, με το νόμο που ψηφίστηκε:

  • Κάθε πολίτης αποκτάει δωρεάν προσωπικό γιατρό που θα είναι ο σύμβουλος του για όλα τα θέματα Υγείας.
  • Κάθε πολίτης θα έχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.
  • Κάθε πολίτης θα έχει δωρεάν συνταγογραφημένα φάρμακα και εξετάσεις.

Ξανθός: «Ακυρώθηκε η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖα»

Με δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, τονίζει πως ο πρόσφατος νόμος για τον «προσωπικό» γιατρό αυξάνει τα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών, αυξάνει την οικονομική επιβάρυνσή τους, αλλά τονίζει και τις υγειονομικές ανισότητες:

«Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί τον όρο και τη φιλοσοφία του οικογενειακού γιατρού, απαξιώνει τις δημόσιες δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας-ΤΟΜΥ),  αγνοεί  τις συστάσεις του ΠΟΥ  για   στροφή στην πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα, στην πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία. Ο νόμος για τον «προσωπικό» γιατρό ακυρώνει μια μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έχει αξιολογηθεί θετικά από ειδικούς και πολίτες και δρομολογεί την «αγοραία μετάλλαξη» του ΕΣΥ και της ΠΦΥ. Αυξάνοντας τα εμπόδια πρόσβασης, την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και τις υγειονομικές ανισότητες», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ξανθός.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας