25 Μαΐου 2022

Blue Monday: Μια πρόταση για κάθε «μελαγχολική» μέρα του έτους

Blue Monday: Μια πρόταση για κάθε «μελαγχολική» μέρα του έτους.

Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι εκείνη που έχει χαρακτηριστεί ως η πιο καταθλιπτική / μελαγχολική ημέρα της χρονιάς. Γιατί; Το 2004, ο ψυχολόγος Κλιφ Αρνάλ,  (Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ), δημιούργησε τη μαθηματική φόρμουλα της «Blue Monday», όπως λέγεται από τότε.

Αυτή η αμφιλεγόμενη κατά τα άλλα φόρμουλα, λαμβάνει υπόψη τον χρόνο που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων, τους ανεκπλήρωτους στόχους, τα πιθανά οικονομικά χρέη, τον βαρύ χειμώνα της εποχής.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η περίοδος έχει αιτίες που μπορούν να επηρεάζουν την ψυχική υγεία ιδίως εφέτος με την παρατεταμένη πανδημία, το πρόσθετο άγχος και τις κλασσικές απαιτήσεις του εργασιακού, του οικογενειακού και του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι οι επισκέψεις σε ειδικούς ψυχικής υγείας αλλά και οι διαγνώσεις ψυχικών διαταραχών διαφορετικής βαρύτητας είναι πλέον αυξημένες και αυτό φυσικά δεν αφορά απλώς την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.

Ακόμα κι αν τα προβλήματα και τα αίτια να είναι διαφορετικά, η λύση βρίσκεται μέσα από μονοπάτια αυτοβοήθειας και αυτοβελτίωσης. Πέρα από την βοήθεια από ειδικούς, πολλές φορές η λήψη πρωτοβουλιών και η υιοθέτηση καλών πρακτικών στην καθημερινότητά μας,  βοηθούν να διαχειριστούμε καλύτερα την ψυχική μας διάθεση.

Έτσι, η εφαρμογή πχ. ενός τακτικού προγράμματος άσκησης, μιας πιο ισορροπημένης διατροφής και επαρκών ωρών ύπνου, πάντα αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία χτίζουμε μια ήρεμη καθημερινότητα με καλύτερη διάθεση.

Επιπροσθέτως η σωστή υποστήριξη με συμπληρώματα διατροφής μπορεί να συμβάλλει θετικά στη διάθεσή μας. Παραδείγματος χάρη, η Intermed μας προτείνει το Solumag Saffron & curcumin, ως μια, εύκολη, γευστική και κυρίως φυσική λύση.

Περιέχει κυρίως ένα κλινικά μελετημένο εκχύλισμα σαφράν [Crocus sativus L.) που αποδεδειγμένα βελτιώνει τη διάθεση μέσα σε 4 μόνο εβδομάδες. Έτσι περιορίζεται σημαντικά τα αισθήματα κατάθλιψης, κόπωσης, σύγχυσης, θυμού και πίεσης. Το Solumag είναι επίσης εμπλουτισμένο με μαγνήσιο, κουρκουμίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος B που προάγουν την ψυχολογική λειτουργία και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Από την άλλη δεν περιέχει σάκχαρα, λιπαρά, γλουτένη, σόγια, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Η χρήση του είναι εύκολη (ένα φακελάκι την ημέρα διαλυμένο σε λίγο νερό), η γεύση του είναι αυτή των εσπεριδοειδών και το αποτέλεσμα στην ψυχική ευεξία, θα φανεί γρήγορα.

Πέρα λοιπόν από την μελαγχολική Δευτέρα, ας το έχουμε υπόψη μας.

Από την εταιρεία σημειώνεται ότι δεν πρέπει να  γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης και ότι, τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας