8 Δεκεμβρίου 2022

Σοκ! Τι κρύβεται πίσω από την σκόνη του σπιτιού σας;

Η οικιακή σκόνη περιέχει κατά μέσο όρο 9.000 διαφορετικά είδη μικροβίων, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the Royal Society B.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο ανέλυσαν δείγματα σκόνης από 1.200 σπίτια στις ΗΠΑ. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι τα είδη των βακτηρίων και των μυκήτων ποίκιλαν ανάλογα με το που βρισκόταν το σπίτι, ποιοι το κατοικούσαν και αν υπήρχαν ζώα σε αυτό.

Η γενετική ανάλυση των δειγμάτων οικιακής σκόνης αποκάλυψε ένα θηριοτροφείο μικροσκοπικών πλασμάτων! Κατά μέσο όρο κάθε σπίτι περιείχε περισσότερα από 2.000 διαφορετικά είδη μυκήτων και πάνω από 7.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Ορισμένα, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος σχετίζονταν άμεσα με το ανθρώπινο δέρμα. Ενώ άλλα, όπως το βακτηροειδές σχετίζονταν άμεσα με τα κόπρανα.

Σύμφωνα με τον Δρ Νοα Φιερερ, επίκουρο καθηγητή Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας «είναι γνωστό ότι τα μικρόβια ζουν μαζί μας. Αυτό που μελετάμε είναι η ποικιλία τους. Οι περισσότεροι μύκητες που συναντήσαμε στα σπίτια προέρχονταν έξω από αυτά. Μπαίνουν όμως στο σπίτι μέσω του ρουχισμού μας ή από τα ανοιχτά πορτο-παράθυρα. Επομένως ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης του τύπου των μυκήτων που υπάρχουν σ’ ένα σπίτι είναι η τοποθεσία που βρίσκεται».

Το ενδιαφέρον ήταν ότι τα βακτήρια που υπήρχαν στα σπίτια ήταν διαφορετικά ανάλογα με το φύλο του ενοίκου. Κι αυτό γιατί κάποια είδη βακτηρίων είναι συχνότερα στα γυναικεία σώματα και έτσι επηρεάζουν το περιεχόμενο της οικιακής σκόνης.

Τέλος, τα κατοικίδια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο μικροβιακό μείγμα. «Ένας σκύλος ή μια γάτα μέσα στο σπίτι έχει σημαντική επίπτωση στα βακτήρια που εντοπίσαμε. Αλλά αυτό που μας εξέπληξε ήταν ότι τα ζωντανά είχαν την ισχυρότερη επιρροή στο μικροβιακό μείγμα, από ότι η τοποθεσία ή η διάταξη του σπιτιού» προσθέτει ο Δρ Φιερερ.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας