11 Νοεμβρίου 2024
16.7 C
Athens

Ψυχοθεραπεία: Δεν είστε σίγουροι τι μπορείτε να πείτε; 12 Πράγματα να σκεφτείτε 


Εάν δεν ξέρετε για τι να πείτε στη ψυχοθεραπεία, ορισμένα πράγματα που πρέπει να εξετάσετε περιλαμβάνουν πρόσφατα γεγονότα ζωής, σχέσεις, τραύματα και πολλά άλλα.

Όταν αποφάσισα να πάω για ψυχοθεραπεία για πρώτη φορά, πέρασα όλη τη διαδρομή με το αυτοκίνητο σκεπτόμενη για το πόσο έτοιμη ήμουν να δουλέψω με τον εαυτό μου. Αλλά όταν έφτασα εκεί και πραγματικά κάθισα στον καναπέ του θεραπευτή μου, κούμπωσα. Ξαφνικά, ενώ καθόμουν πρόσωπο με πρόσωπο με αυτόν τον άγνωστο που ήξερα ότι ήταν εκεί για να με βοηθήσει, δεν είχα ιδέα τι ήθελα να πω. Το μυαλό μου είχε απλώς αδειάσει.

Ομολογουμένως, ήμουν πάντα ντροπαλή και το να μιλάω με νέους ανθρώπους ήταν πάντα λίγο συντριπτικό. Αλλά σκέφτηκα ότι θα ήταν εύκολο να ανοιχτώ σε έναν θεραπευτή, καθώς ήταν επιλογή μου να έρθω εκεί. Δεν ήταν εύκολο.

Ένιωσα τόση πίεση το να αξιοποιήσω στο έπακρο τη συνεδρία μου που δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα να πω πραγματικά. 

Τι να περιμένεις στην ψυχοθεραπεία

Είτε είστε σαν εμένα και δυσκολεύεστε να ανοιχτείτε στις πρώτες σας συνεδρίες ή πηγαίνετε για λίγο και νιώθετε ότι σας «ξεμένουν» τα πράγματα που έχετε να πείτε, δεν είστε μόνοι.

«Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να έρχονται στη συνεδρία και να μην είναι σίγουροι για το τι θέλουν να συζητήσουν», λέει η Jessica Small, αδειοδοτημένη θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας.

Το άνοιγμα είναι δύσκολο, ειδικά όταν μόλις γνωρίσατε τον θεραπευτή σας. Για να σας βοηθήσουν να ανοιχτείτε, ορισμένοι θεραπευτές μπορεί να κάνουν μια αξιολόγηση για να κατανοήσουν καλύτερα εσάς και τις ανάγκες σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός σχεδίου για μελλοντικές συνεδρίες.

Άλλοι θεραπευτές μπορεί να σας αφήσουν να καθοδηγήσετε εσείς τη συζήτηση. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να ξεκινήσετε μια συνομιλία με τον θεραπευτή σας εδώ είναι 12 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

1. «Μικρά» ζητήματα

Είναι λογικό να αισθάνεστε ότι πρέπει να μιλήσετε για «βαθιά» ή «σοβαρά» ζητήματα στη ψυχοθεραπεία. Αλλά θυμηθείτε, ότι δεν υπάρχει «σωστό» θέμα για συζήτηση στη θεραπεία. Μπορείτε να μιλήσετε για ό,τι θέλετε.

Είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι έρχονται στη ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπίσουν κάτι συγκεκριμένο, όπως το άγχος ή την κατάθλιψη. Αλλά μερικές φορές, οι άνθρωποι περνούν μια μετάβαση στη ζωή και θέλουν κάποιον να μιλήσουν και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αλλαγής.

Εάν δυσκολεύεστε να ανοιχτείτε, ο Small συμβουλεύει ότι τίποτα δεν είναι εκτός ορίων.

«Οι άνθρωποι μιλούν για τα πάντα στη θεραπεία. Μιλούν για τις ελπίδες, τα όνειρα, τους φόβους, τις απογοητεύσεις, τους πόνους, τη ντροπή, τις συζητήσεις με τη μαμά τους, τις αλληλεπιδράσεις με τον σύντροφό τους, τις αποτυχίες που αντιλαμβάνονται ως γονέας, τη σεξουαλικότητα ή για το πιο πρόσφατο ραντεβού τους», λέει.

Δεν είστε σίγουροι πού να ξεκινήσετε τη συνεδρία; Ξεκινήστε ανακεφαλαιώνοντας τι συνέβη από την τελευταία φορά που είδατε τον θεραπευτή σας – καλό και κακό – και από εκεί, δείτε τι θέλετε να εξερευνήσετε περαιτέρω μαζί του.

2. Πρότυπα και συμπεριφορές

Ίσως είναι καλή ιδέα να παρακολουθείτε τις σκέψεις, τα πρότυπα και τις συμπεριφορές σας κρατώντας ένα ημερολόγιο μεταξύ των συνεδριών θεραπείας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν είστε ντροπαλοί ή δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πράγματα επί τόπου.

Δεν χρειάζεται να φέρετε το ημερολόγιό σας μαζί σας ή να διαβάσετε από αυτό στη συνεδρία. Αλλά η καταγραφή των πραγμάτων σάς επιτρέπει να αναζητήσετε μοτίβα στα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας που ίσως θέλετε να αντιμετωπίσετε με τον θεραπευτή σας, προτείνει ο Small.

«Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να παρατηρήσει ότι αισθάνεται ανεπαρκής ή ανασφαλής και αυτό θα ήταν καλό να αναφερθεί στον θεραπευτή του», λέει.

3. Παρουσιάστε τα συναισθήματα

Μπορεί να έχετε νιώσει θλίψη, θυμό ή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά αν δεν αισθάνεστε έτσι αυτή τη στιγμή, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε με αυτό.

Επικεντρωθείτε στο πώς νιώθετε στο παρόν και απλώς πείτε το — ακόμα κι αν αυτό που νιώθετε είναι κάτι σαν, «Δεν ήθελα πραγματικά να έρθω αυτήν την ώρα για ψυχοθεραπεία σήμερα επειδή πήζω στη δουλειά. ”

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που χρειάζεστε από τη ψυχοθεραπεία αλλάζει μέρα με τη μέρα. Αλλά είναι εντάξει αν σκεφτόσασταν ότι θα μιλούσατε για τη σχέση σας και αντ’ αυτού αφιερώσατε όλη τη συνεδρία για να παραπονεθείτε για το αφεντικό σας.

«Οι συνεδρίες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσαρμοσμένες σε αυτό που χρειάζεστε κάθε στιγμή», λέει ο Sol Rapoport, θεραπευτής γάμου και οικογένειας που συνεργάζεται με το Behavioral Wellness Center του UCLA. «Πραγματικά λέω στους πελάτες μου να σκέφτονται τον χρόνο της θεραπείας τους ως το «Το δωμάτιο των ευχών» από το Χάρι Πότερ — μπορείτε να βγάλετε σε αυτό ό,τι χρειάζεστε περισσότερο εκείνη την ημέρα».

«Και μερικές φορές», συνεχίζει, «αυτό που χρειάζεστε αυτή τη στιγμή είναι κάποιος να σου δώσει τον χώρο απλώς να εκφραστείς».

4. Μηρυκασμός των σκέψεων

Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί και τα δύο να περιλαμβάνουν μηρυκασμό ή μια τάση να περνάμε τις ίδιες σκέψεις επανειλημμένα.

Αν δυσκολευτήκατε να κοιμηθείτε ένα βράδυ αυτήν την εβδομάδα επειδή το μυαλό σας δεν σταματούσε να σκέφτεται κάτι που θα θέλατε να είχατε κάνει ή ανησυχούσατε για κάτι που θα συμβεί, αυτό είναι συχνά ένα εξαιρετικό θέμα για να ξεκινήσετε τη συνεδρία σας.

5. Σχέσεις

Αυτό δεν σημαίνει μόνο την ερωτική σας ζωή. Πείτε στον θεραπευτή σας για όλες τις σχέσεις σας, είτε πρόκειται για τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας ή τους φίλους σας.

Νιώθετε ότι έχετε υποστήριξη στο σπίτι;

Νιώθετε ότι έχετε άλλους ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας ή δυσκολεύεστε επίσης να ανοιχτείτε με άλλους, όχι μόνο με τον θεραπευτή σας;

Οι σχέσεις είναι σημαντικές για την ψυχική σας υγεία και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάθεση και τα συναισθήματά σας σε καθημερινή βάση.

Έτσι, αν αποφεύγετε τις κλήσεις της μαμάς σας, παρόλο που την αγαπάτε, ενημερώστε τον θεραπευτή σας και ίσως εσείς οι δύο μπορείτε να εξερευνήσετε γιατί την αποφεύγετε.

Ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι έχετε καλές σχέσεις, το να μιλάτε για αυτές μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε τα πράγματα που λειτουργούν στη ζωή σας – και τους πόρους στους οποίους μπορείτε να στηριχτείτε εκτός της συνεδρίασης.

6. Τραύματα του παρελθόντος

Ψυχοθεραπεία: Δεν είστε σίγουροι τι μπορείτε να πείτε; 12 Πράγματα να σκεφτείτε

Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές – ή να δημιουργεί στερεότυπες εικόνες που είσαι ξαπλωμένος σε ένα ανάκλινδρο α λα Φρόιντ – αλλά η αλήθεια είναι ότι αν εστιάζατε στο παρόν στις τελευταίες σας συνεδρίες, ίσως να μην έχετε καταφέρει να δώσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το παρελθόν σας στον θεραπευτή σας.

Για παράδειγμα, ίσως έχετε περάσει τον τελευταίο μήνα σας λέγοντας στον θεραπευτή σας για τα τρέχοντα προβλήματα της σχέσης σας, αλλά ποτέ δεν έχετε συζητήσει τις προηγούμενες σχέσεις σας ή τον γάμο των γονιών σας.

Το να αφιερώσετε λίγο χρόνο και απομακρυνθείτε από το παρόν και να μιλήσετε για το παρελθόν σας, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ορισμένα συναισθήματα που έχουν συσσωρευτεί ή έχετε αφήσει άλυτα.

7. Νέες προκλήσεις ζωής

Οι άνθρωποι στη ψυχοθεραπεία τείνουν να έχουν κάτι που θέλουν να αντιμετωπίσουν, λέει ο Nicholas Hardy, ψυχοθεραπευτής στο Χιούστον του Τέξας. «Ωστόσο, δεν είναι πάντα πρόβλημα. Μερικές φορές, είναι ένα συναίσθημα ή ένα συναίσθημα που τους είναι άγνωστο».

«Όταν οι πελάτες βιώνουν νέες πτυχές της ζωής, όπως ο τοκετός, ο γάμος, η μια μετακόμιση, αυτό μπορεί να πυροδοτήσει αναξιοποίητα σημεία στη ζωή τους που χρειάζονται βοήθεια για να κατανοήσουν», συνεχίζει. «Αν και δεν είναι πάντα σε θέση να διατυπώσουν αυτό το συναίσθημα, είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ότι κάτι είναι διαφορετικό».

Αν κάτι έχει αλλάξει στη ζωή σας και σας κάνει να νιώθετε διαφορετικά με κάποιο τρόπο, πείτε το. Δεν χρειάζεται να μιλάτε μόνο για τα «κακά» πράγματα. Η αλλαγή μπορεί να είναι καλή, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί νέα συναισθήματα που μπορεί να θέλετε να εξερευνήσετε σε έναν ασφαλή, μη επικριτικό χώρο.

8. Αποφεύγετε σκέψεις και συγκρούσεις

Αυτό μπορεί να είναι κάτι που ντρέπεστε ακόμα και να το σκέφτεστε ή κάτι που πιστεύετε ότι είναι «ανόητο» και «ασήμαντο» για να ανησυχείτε. 

Όλοι λογοκρίνουμε τον εαυτό μας και κρίνουμε τα συναισθήματά μας. Αλλά η ψυχοθεραπεία είναι το καταλληλότερο μέρος για να εξερευνήσουμε όλες αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, ακόμα και αυτά που πιστεύουμε ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε.

Είναι εντάξει να αισθάνεστε ό,τι αισθάνεστε και σίγουρα είναι εντάξει να το αναφέρετε στη θεραπεία.

«Μερικές φορές ζητάω από τους πελάτες μου να σκεφτούν τι είναι αυτό που θα ήθελαν να συζητήσουν λιγότερο εκείνη την μέρα», λέει ο Rapoport. «Είναι συνήθως ένα καλό σημάδι για το πού βρίσκεται το πρόβλημα».

Αυτή η σκέψη έχει νόημα. Συχνά αποφεύγουμε να μιλάμε για άβολα, επώδυνα ή δύσκολα πράγματα, αλλά όταν τα προσπερνάμε, χειροτερεύουν. Θεωρήστε τη ψυχοθεραπεία το ασφαλές μέρος για να μιλήσετε για αυτά που διαφορετικά θα αποφευγατε.

9. Πρόβλημα με το να ανοιχτείτε

Ψυχοθεραπεία: Δεν είστε σίγουροι τι μπορείτε να πείτε; 12 Πράγματα να σκεφτείτε

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το συναισθηματικό άνοιγμα τη στιγμή των συνεδριών και δεν είστε σίγουροι γιατί, ενημερώστε τον θεραπευτή σας. Μπορεί να υπάρχει κάτι να εξερευνήσετε εκεί.

«Ακόμη κι αν ένα θέμα δεν αντιμετωπιστεί αμέσως λόγω δυσφορίας, είναι πολύτιμο να κατανοήσουμε ποιοι παράγοντες σας εμποδίζουν να ανοιχτείτε για το συγκεκριμένο θέμα», λέει ο Χάρντι.

Για παράδειγμα, όταν είστε σε κατάθλιψη, συχνά χάνετε το ενδιαφέρον σας για πράγματα που κάποτε απολαμβάνατε και νιώθετε μειωμένα επίπεδα ενέργειας. Αν το να έρθετε στις συνεδρίες σαν είναι ξαφνικά εξαιρετικά δύσκολο και δεν είστε σίγουροι γιατί, ο θεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να το ξεδιαλύνετε και να καταλάβετε αν συμβαίνει κάτι άλλο.

10. Δυσφορία με τη θεραπεία

Η εμπιστοσύνη απαιτεί χρόνο για να χτιστεί και το να μοιραστείς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου με έναν ξένο δεν είναι εύκολο. Εάν δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τον θεραπευτή σας αρκετά ώστε να ανοιχτείτε μην φοβάστε να το αναφέρετε, κάτι που είναι πολύ φυσιολογικό.

Με αυτές τις πληροφορίες, ο θεραπευτής σας μπορεί να εργαστεί για την οικοδόμηση μιας βάσης εμπιστοσύνης που θα σας επιτρέψει να ανοίξετε περισσότερο τον δρόμο.

«Η ψυχοθεραπεία αφορά μια σχέση μεταξύ του πελάτη και του θεραπευτή», λέει ο Small. «Αν ένας πελάτης δυσκολεύεται να ανοίξει, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα εμπιστοσύνη που πρέπει να αναπτυχθεί στη θεραπευτική σχέση. Προσπαθώ να συναντήσω τον πελάτη εκεί που βρίσκεται και να οικοδομήσω μια σχέση που θα του δώσει την ασφάλεια και την ασφάλεια που χρειάζονται για να αρχίσουν να είναι πιο ευάλωτοι και ανοιχτοί».

11. Εάν η ψυχοθεραπεία λειτουργεί ή δεν λειτουργεί για εσάς

Εάν πραγματικά δεν αισθάνεστε άνετα με τον θεραπευτή σας, υπάρχει πιθανότητα να μην είναι ο κατάλληλος θεραπευτής για εσάς — και αυτό είναι εντάξει.

Οι θεραπευτές έχουν διαφορετικό επαγγελματικό υπόβαθρο και ειδικότητες, και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ψυχοθεραπείας.

«Σκεφτείτε πόσο άνετα νιώθετε ζητώντας ακριβώς αυτό που χρειάζεστε από αυτούς», λέει ο Rapoport. «Μερικοί άνθρωποι προτιμούν μια πιο κατευθυντική προσέγγιση. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν συγκεκριμένα εργαλεία – για παράδειγμα, για τη διαχείριση του άγχους. Άλλοι θέλουν να αισθάνονται ότι μπορούν να μιλήσουν για ένα συγκεκριμένο θέμα με κάποιον που γνωρίζει συγκεκριμένα αυτό το θέμα.»

«Σκεφτείτε εάν ικανοποιούνται οι ανάγκες σας», συνεχίζει, και πόσο ανοιχτός είναι ο θεραπευτής σας στα συγκεκριμένα αιτήματά σας και τις ανάγκες σας».

Εάν δεν λαμβάνετε αυτό που χρειάζεστε, εάν δεν αισθάνεστε πρόκληση με καλό τρόπο, ότι η ψυχοθεραπεία σας δεν προχωρά ή εάν προτιμάτε έναν θεραπευτή που συμμερίζεται το φύλο ή τη φυλετική σας ταυτότητα, ίσως αξίζει να εξερευνήσετε άλλα επιλογές θεραπευτή.

12. Πότε να τερματίσετε τη θεραπεία

Ψυχοθεραπεία: Δεν είστε σίγουροι τι μπορείτε να πείτε; 12 Πράγματα να σκεφτείτε

Η ψυχοθεραπεία δεν έχει σκοπό να διαρκέσει για πάντα. Έτσι, αν παλαιότερα σας ήταν εύκολο να σκεφτείτε πράγματα για τα οποία πρέπει να μιλήσετε, και τώρα δεν το κάνετε, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε φτάσει σε ένα τελικό σημείο.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε ότι δεν χρειάζεστε ψυχοθεραπεία μετά από λίγο. «Ως θεραπευτές, θέλουμε να μείνουμε χωρίς δουλειά», λέει ο Small.

Αλλά προτού σταματήσετε, βεβαιωθείτε ότι τερματίζετε τη ψυχοθεραπεία  επειδή πραγματικά πήρατε αυτό που χρειαζόσασταν από τις συνεδρίες σας και όχι επειδή είστε δυσαρεστημένοι με τον θεραπευτή σας.

Μια μελέτη του 2019 σε 99 εφήβους ηλικίας 11-17 ετών, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τελείωσαν τη ψυχοθεραπεία λόγω δυσαρέσκειας είχαν χειρότερα αποτελέσματα από εκείνους που έφυγαν επειδή ένιωθαν ότι «πήραν αυτό που χρειάζονταν».

Για να διακρίνετε τη διαφορά, ο Rapoport συνιστά να ανατρέξετε στην πρώτη σας συνεδρία. «Νιώθετε ότι πέτυχατε αυτό που είχατε σκοπό να πετύχετε; Αν ναι, έχετε εντοπίσει νέους στόχους στην πορεία, στους οποίους θα μπορούσατε να στραφείτε;»

«Αν συνεχίζεις να νιώθεις ότι μαθαίνεις περισσότερα για τον εαυτό σου ή ότι συλλέγεις νέες πληροφορίες και πόρους, είναι συνήθως ένα σημάδι ότι εξακολουθείς να παίρνεις κάτι από τη θεραπεία», συνεχίζει. «Αν αισθάνεστε ότι έχετε σταματήσει ή ότι δεν λαμβάνετε τίποτα από τις συνεδρίες σας που δεν θα μπορούσατε να πάρετε από μια συνομιλία με κάποιον άλλο, ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα διάλειμμα».

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε απότομα. Μπορείτε πάντα να πείτε στον θεραπευτή σας να κάνετε πιο αραιά τις συνεδρίες και να δείτε πώς αισθάνεστε.

Εάν κάνετε αυτήν τη στιγμή εβδομαδιαίες συνεδρίες, για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε μηνιαίο check-in. Και αν προκύψει κάτι που σας κάνει να θέλετε να επιστρέψετε στις εβδομαδιαίες συνεδρίες, έχετε ήδη μια βάση με έναν θεραπευτή που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.

Συχνές ερωτήσεις

Για τι θέμα πρέπει να μιλήσω στη ψυχοθεραπεία;

Στη θεραπεία, μπορείτε να μιλήσετε για τον εαυτό σας, πρόσφατα ή προηγούμενα γεγονότα, τις σχέσεις, τα συναισθήματα και τις προκλήσεις σας.

Τι να κάνετε όταν δεν έχετε τίποτα να πείτε στη ψυχοθεραπεία;

Μπορείτε να δοκιμάσετε να μιλήσετε για πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή σας από την τελευταία σας συνεδρία. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε για τις σχέσεις σας και τυχόν προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.

Εάν αισθάνεστε ότι πήρατε αυτό που χρειαζόσασταν από τη ψυχοθεραπεία και δεν έχετε πλέον πράγματα να αναφέρετε, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είστε έτοιμοι να σταματήσετε ή να διακόψετε για ένα διάστημα τη θεραπεία.

Υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορείτε να μιλήσετε στη ψυχοθεραπεία;

Μπορείτε να μιλήσετε για οτιδήποτε στη θεραπεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προηγούμενα τραύματα και συναισθήματα ή σκέψεις που νιώθετε ότι πρέπει να ερευνήσετε. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει «μικρά» πράγματα που νιώθετε ότι είναι ανόητα να αναφέρετε.

Ποια πράγματα πρέπει να πω στην ψυχοθεραπεία;

Μπορείτε να μιλήσετε με έναν θεραπευτή για το πώς αισθάνεστε και τι σκέφτεστε. Θα θέλουν να μάθουν ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε και ποιους στόχους έχετε για τη θεραπεία, ώστε να σας βοηθήσουν καλύτερα.

Συμπέρασμα

«Κανείς δεν έχει καταλάβει τη ψυχοθεραπεία τέλεια, ακόμα και ο θεραπευτής», λέει ο Χάρντι.

Αν στην αρχή δυσκολεύεστε να ανοιχτείτε, μην ανησυχείτε. Ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να μπείτε πραγματικά σε αυτό. Αλλά με τον καιρό, θα πρέπει να αρχίσετε να νιώθετε ότι γίνεστε πιο άνετοι και ανοίγεστε περισσότερο. Εάν όχι, σκεφτείτε εάν ίσως θέλετε να συνεργαστείτε με άλλο θεραπευτή.

Άρθρα Ψυχικής Υγείας

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks