21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Σέλινο: Είναι ο χυμός του υγιεινός; 


Ο χυμός σέλινο είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που παρέχουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να θεραπεύσει νόσους όπως τον καρκίνο, τη παχυσαρκία, προβλήματα του θυρεοειδούς και την ακμή, αν και δεν έχουν πραγματοποιήσει πολλές έρευνες.

Ως εκ τούτου, μπορεί να αναρωτιέστε ποιοι ισχυρισμοί είναι ψεύτικοι και ποιοι υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Αυτό το άρθρο σας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον χυμό σέλινου, συμπεριλαμβανομένων των θρεπτικών συστατικών, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του.

Οφέλη για την υγεία από τον χυμό σέλινο

Ο χυμός σέλινου μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ενυδάτωση 

Αποτελείται κυρίως από νερό και μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα σας, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό νερό μέσα στην ημέρα. Η σωστή ενυδάτωση βοηθά στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, της θερμοκρασίας του σώματος, της λειτουργίας του εγκεφάλου, της παροχής θρεπτικών ουσιών, της απέκκρισης των αποβλήτων και της υγείας των νεφρών.

Λίγη ζάχαρη

Είναι αρκετά πιο υγιεινή επιλογή από τα ζαχαρούχα ποτά.

Ένα μόνο φλιτζάνι (240 mL) παρέχει μόλις 3 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης.

Εν τω μεταξύ, τα ποτά με ζάχαρη, όπως η σόδα, τα αθλητικά και ποτά ενέργειας αντιπροσωπεύουν έως και το 37% της προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή των ΗΠΑ.

Η επιλογή ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως ο χυμός σέλινου, μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης και θερμίδων.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ο χυμός σέλινου είναι πλούσιος σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή.

Αυτές οι ενώσεις δρουν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν στο σώμα σας συσσωρεύονται ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Οι δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος.

Βοηθάει το έντερο;

Ο χυμός σέλινου μπορεί να επηρεάσει το έντερο με διάφορους τρόπους.

Περιέχει ευεργετικές φυτικές ενώσεις

Ο χυμός σέλινου περιέχει λουτεολίνη, μια φυτική ένωση που πιστεύεται ότι μειώνει τη φλεγμονή στο έντερό σας. Η λουτεολίνη βρίσκεται επίσης σε πολλά φρούτα και λαχανικά όπως το μπρόκολο, τις πιπεριές και το σπανάκι.

Μια μελέτη 12 εβδομάδων σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έλαβαν χυμό σέλινου που είχε υποστεί ζύμωση με προβιοτικά είχαν μια πιο υγιεινή ποικιλία βακτηρίων του εντέρου. Ωστόσο, ο χυμός σέλινου που έχει υποστεί ζύμωση διαφέρει από τον φρεσκο φτιαγμένο χυμό, καθώς είναι εμποτισμένος με βακτήρια που είναι υγιή για το έντερο.

Ζυμωμένο ή φρέσκος, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη λουτεολίνη ή άλλες ενώσεις που βρίσκονται στο χυμό σέλινου για να προσδιοριστεί πώς μπορεί να επηρεάσουν το έντερο. Απαιτείται έρευνα και στους ανθρώπους πριν από την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

Ο μη στραγγισμένος χυμός περιέχει φυτικές ίνες

Συνήθως, οι χυμοί από σέλινο στραγγιζονται με αποτέλεσμα να αφαιρούνται αρκετες φυτικές ίνες. Όμως, οι φυτικές ίνες είναι το κλειδί για ένα υγιές έντερο, οπότε ο στραγγισμένος χυμός είναι λιγότερο ωφέλιμος για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

Διατροφή με χυμό σέλινου

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών του έχει αφαιρεθεί, ο χυμός σέλινου περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα από τα κοτσάνια σέλινου.

Μόλις 1 φλιτζάνι (240 mL) χυμού σέλινου παρέχει:

Σέλινο: Είναι ο χυμός του υγιεινός;

 • Θερμίδες: 33
 • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
 • Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια
 • Ζάχαρη: 3 γραμμάρια
 • Ασβέστιο: 7% της Ημερήσιας Αξίας (ΗΑ)
 • Μαγνήσιο: 6% της ΗΑ
 • Φώσφορος: 5% της ΗΑ
 • Κάλιο: 13% της ΗΑ
 • Νάτριο: 8% της ΗΑ
 • Βιταμίνη Α: 6% της ΗΑ
 • Βιταμίνη C: 8% της ΗΑ
 • Βιταμίνη Κ: 58% της ΗΑ
 • Φολικό οξύ: 21% της ΗΑ

Περιέχει επίσης μικρότερες ποσότητες πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως ψευδάργυρο, χαλκό, άλλες βιταμίνες Β και πολυάριθμα αντιοξειδωτικά.

Ο χυμός σέλινου αποτοξινώνει

Αν και η αποτοξίνωση με χυμό σέλινου είναι μια δημοφιλής τάση για την υγεία, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ως προς τους ισχυρισμούς τους. Συχνά είναι υπερβολικά και δεν βασίζονται στην επιστήμη.

Ψευδείς ισχυρισμοί

Ο χυμός σέλινου έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στον Άντονι Γουίλιαμ, έναν αυτοαποκαλούμενο ειδικό στην υγεία χωρίς επίσημο υπόβαθρο στη διατροφή ή την ιατρική.

Ο William ισχυρίζεται ότι ο χυμός σέλινου είναι μια θεραπεία για χρόνιες ασθένειες λόγω της περιεκτικότητάς του στα λεγόμενα «μη ανακαλυφθέντα άλατα συμπλέγματος» που σκοτώνουν τα επιβλαβή βακτήρια στο έντερο.

Ωστόσο, κανένα στοιχείο δεν υποστηρίζει την ύπαρξη αυτών των αλάτων.

Επιπλέον, δεν έχουν γίνει δοκιμές σε ανθρώπους που να ερευνούν τις επιπτώσεις του του συγκεκριμένου χυμού στην υγεία.

Τέλος, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο χυμός σέλινου αποτοξινώνει το σώμα σας, όπως αναφέρει ένας άλλος δημοφιλής ισχυρισμός. Το σώμα σας έχει το δικό του φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης που περιλαμβάνει το συκώτι, τα νεφρά, τα έντερα και τους πνεύμονες. Δεν χρειάζεται να πίνετε ειδικά ποτά για αποτοξίνωση.

Τι περιλαμβάνει η αποτοξίνωση

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία όταν ακολουθούν μια αποτοξίνωση με χυμό σέλινου, αυτό πιθανότατα οφείλεται σε ευρύτερες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων, η κατανάλωση περισσότερων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας ή η τακτική άσκηση.

Για να ακολουθήσετε τη δίαιτα του Anthony William, πρέπει να πίνετε 475 mL χυμό σέλινου κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Αυτή η ποσότητα αυξάνεται σε 710–945 mL εάν έχετε χρόνια νόσο.

Στη συνέχεια, ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή για το υπόλοιπο της ημέρας, αν και δεν αναφέρονται λεπτομέρειες. Πολλοί αντιμετωπίζουν τη δίαιτα ως έναν “καθαρισμό” 10 ημερών, ενώ άλλοι την ακολουθούν για περισσότερο.

Δυστυχώς, οι καθαρισμοί και οι μοντέρνες δίαιτες τείνουν να προάγουν τον υπερβολικό περιορισμό των θερμίδων, που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη απώλεια βάρους, ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και πείνα.

Μειονεκτήματα

Σέλινο: Είναι ο χυμός του υγιεινός;

Αν και μπορεί να είναι θρεπτικός, έχει κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Περιέχει νάτριο

Ένα φλιτζάνι (240 mL) χυμού σέλινου περιέχει περίπου 189 mg νατρίου.

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες πρέπει να περιορίσουν την ημερήσια πρόσληψη νατρίου σε όχι περισσότερο από 2.300 mg. Ένα ή δύο ποτήρια χυμού σέλινου μπορούν να συμβάλουν αισθητά σε αυτό το σύνολο, επομένως αξίζει να το έχετε κατά νου.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ακολουθείτε τη δίαιτα με χυμό σέλινου, η οποία συνιστά μεγάλη ποσότητα χυμού κάθε μέρα. Ειδικότερα, τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες με περιορισμένο αλάτι μπορεί να θέλουν να αποφύγουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν τον χυμό σέλινου.

Χαμηλό σε φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι χυμοί σέλινου στραγγίζονται για να αφαιρεθούν οι πολλές ίνες του.

Αν και το στράγγισμα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες βιταμίνες ανά φλιτζάνι (240 mL), οι φυτικές ίνες είναι ένα υγιεινό θρεπτικό συστατικό που σας βοηθά να μένετε χορτάτοι. Χωρίς αυτές, το σώμα σας απορροφάει γρήγορα τον χυμό, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πεινασμένοι και αμέσως μετά την κατανάλωση του.

Η αντικατάσταση ενός θρεπτικού πρωινού πλούσιου σε φυτικές ίνες με χυμό σέλινου μπορεί να σας αφήσει αίσθημα πείνας και να σας κάνει να τρώτε περισσότερες θερμίδες αργότερα μέσα στην ημέρα.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η διατήρηση του βάρους, η υγεία του εντέρου και τα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

Εάν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών σας, μπορείτε επίσης να επιλέξετε φρέσκα μπαστουνάκια σέλινου.

Ποιοί πρέπει να πίνουν χυμό σέλινου;

Ο χυμός σέλινου μπορεί να είναι ένα υπέροχο, δροσιστικό ρόφημα για να το απολαύσετε με μέτρο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Απολαύστε το ελεύθερα με ένα ισορροπημένο γεύμα ή ως μέρος ενός σνακ αν το θέλετε.

Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία, οι καθαρισμοί αποτοξίνωσης δεν ενδείκνυνται. Μπορεί να συνδέονται με διατροφικές ελλείψεις και διαταραγμένη διατροφή.

Επιπλέον, όσοι πάσχουν από καρδιακές παθήσεις ή υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να έχουν κατά νου την περιεκτικότητα νατρίου στο χυμό, ειδικά εάν τους συνίσταται να ακολουθήσουν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Εάν παίρνετε φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την αποτοξίνωση του χυμού σέλινου.

Πώς να φτιάξετε χυμό σέλινου

Εάν θέλετε να προσθέσετε χυμό σέλινου στη διατροφή σας, είναι εύκολο να το φτιάξετε στο σπίτι.

Η χρήση αποχυμωτή είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να το φτιάξετε. Απλώς πλύνετε 3-4 κοτσάνια του και ρίξτε τα στον αποχυμωτή. Και αν θέλετε προσθέστε παγάκια.

Αν δεν έχετε αποχυμωτή, πάρτε 3-4 πλυμένα κοτσάνια σέλινου και ανακατέψτε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθετήστε ένα σουρωτήρι ή ένα διχτυωτό πανί πάνω από μια κανάτα με φαρδύ πλαίσιο, ρίξτε το υγρό στο σουρωτήρι και πιέστε προς τα κάτω για να βγάλετε όλο τον χυμό. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε κάποιες φυτικές ίνες στο ποτό.

Για λίγο ξύσμα και γεύση, δοκιμάστε να προσθέσετε πράσινα μήλα, φρέσκο ​​τζίντζερ, αγγούρι, φρέσκο ​​δυόσμο ή χυμό λεμονιού.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε χυμό σέλινου από πολλά παντοπωλεία. Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτά με πρόσθετη ζάχαρη ή αρώματα.

Είναι καλύτερο να πίνετε αυτόν τον χυμό με ένα γεύμα γεμάτο φυτικές ίνες, υγιή λίπη και πρωτεΐνες για να νιώθετε χορτάτοι και ικανοποιημένοι.

Συχνές ερωτήσεις

Σέλινο: Είναι ο χυμός του υγιεινός;

Μπορώ να χάσω βάρος πίνοντας;

Δυστυχώς, υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση χυμού σέλινου από μόνη της έχει άμεσο αντίκτυπο στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο στα αναψυκτικά, ο χυμός σέλινου μπορεί να είναι αποτελεσματικός παράγοντας για τη διαχείριση του βάρους.

Καθαρίζει τα έντερά σας;

Οι φυτικές ίνες στο σέλινο είναι εξαιρετικές για την πέψη. Ωστόσο, στο χυμό αφαιρούμαι τις περισσότερες φυτικές ίνες που παρέχει και έτσι, δεν έχει καμία ιδιαίτερη επίδραση στα έντερά σας εκτός από την προσθήκη νερού στο σύστημά σας.

Τι συμβαίνει όταν πίνετε τον χυμό με άδειο στομάχι;

Το κύριο όφελος από την κατανάλωση του χυμού είναι η ενυδάτωση του σώματός σας δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση του με άδειο ή γεμάτο στομάχι.

Η κατώτατη γραμμή

Ο χυμός σέλινου είναι χαμηλός σε ζάχαρη και περιέχει κάλιο και βιταμίνες Α, C και Κ. Αυτό το δημοφιλές ρόφημα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να ενισχύσει την ενυδάτωση, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε χυμό σέλινου για αποτοξίνωση του σώματός σας, καθώς οι καθαρισμοί σας θέτουν σε κίνδυνο περιορισμού των θερμίδων και ελλείψεων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, οι ισχυρισμοί ότι αυτός ο χυμός θεραπεύει ορισμένες ασθένειες είναι αβάσιμοι και δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Αν σας ενδιαφέρει ο χυμός αυτός, φροντίστε να τον πίνετε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Για πρόσθετα οφέλη για την υγεία, δοκιμάστε να το πίνετε χωρίς να το στίβετε για να αποκτήσετε τα φιλικά προς το έντερο προνόμια των φυτικών ινών.

Άτομα με πεπτικά προβλήματα όπως IBS, όσες είναι έγκυες και άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας πριν προσθέσουν χυμό σέλινου στην κανονική πρωινή τους τελετουργία.

Άρθρα Διατροφής

Πηγή 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks