21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Δόντια: Πώς η ουλίτιδα συνδέεται με τη ΧΑΠ


Δεν είναι η πρώτη φορά που έρευνα αποδεικνύει πως αν φροντίζουμε τα δόντια μας προστατεύουμε και άλλα κομμάτια της υγείας μας όπως για παράδειγμα την καρδιά μας. Τώρα μια νέα μελέτη πάει ένα βήμα παρακάτω. Όπως φάνηκε, η ουλίτιδα μπορεί να επιδεινώσει τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Επειδή η νόσος των ούλων (περιοδοντίτιδα) είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης λοίμωξη, έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Δόντια και πνεύμονες

Τώρα, Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε επίσης να συνδέεται με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, την έκτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

«Θα πραγματοποιήσουμε περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιώσουμε τον μηχανισμό», δήλωσε η εκ των συγγραφέων της μελέτης Yan Li, από την Κλινική Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Sichuanτης στη Δυτική Κίνα.

«Το εύρημά μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιθανή νέα στρατηγική για τη θεραπεία της ΧΑΠ», πρόσθεσε.

Η ΧΑΠ είναι μια προοδευτική, φλεγμονώδης πάθηση των πνευμόνων που συχνά (αλλά όχι πάντα) συνδέεται με το κάπνισμα. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, η οποία με την πάροδο του χρόνου καθιστά την αναπνοή πιο δύσκολη.

Σε προηγούμενη έρευνα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Sichuan επιβεβαίωσαν ότι ένα βακτήριο που βρίσκεται συχνά στο στόμα, το Porphyromonas gingivalis, συμβάλλει σημαντικά στην ασθένεια των ούλων.

Επειδή τόσο η περιοδοντίτιδα όσο και η ΧΑΠ, είναι φλεγμονώδεις καταστάσεις, οι Κινέζοι επιστήμονες διερεύνησαν πιθανές συνδέσεις χρησιμοποιώντας ποντίκια.

Τι έδειξε η έρευνα

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν μολυνθεί με νόσο των ούλων στα δόντια και ΧΑΠ είχαν ταχύτερη εξέλιξη της ΧΑΠ από ό,τι αν είχαν μόνο ΧΑΠ.

Σε άλλο πείραμα, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξάπλωση του P. gingivalis σε όλο το σώμα των τρωκτικών. Διαπίστωσαν ότι το βακτήριο μετακινήθηκε από το στόμα στον πνευμονικό ιστό που προσβλήθηκε από τη ΧΑΠ, όπου προκάλεσε μεταβολές στις φυσικές αποικίες μικροβίων στους πνεύμονες.

Η ασθένεια των ούλων στα δόντια φάνηκε επίσης να συμβάλει στον πολλαπλασιασμό ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος εντός του πνευμονικού ιστού των ποντικών και φάνηκε να ενεργοποιεί αυτά τα ανοσοποιητικά κύτταρα, επιδεινώνοντας τις διαδικασίες που συνδέονται με τη ΧΑΠ.

Αντιμετωπίζοντας τη νόσο των ούλων και αμβλύνοντας κατά συνέπεια την επίδρασή της στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στους πνεύμονες, οι γιατροί «μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν στον έλεγχο της εξέλιξης της ΧΑΠ», σημειώνουν οι ερευνητές.
Επειδή τα ευρήματα δεν επιβεβαιώνονται πάντα στους ανθρώπους, οι επιστήμονες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μελέτες σε ανθρώπους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση mSystems.

Άρθρα Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks