21 Μαΐου 2024
21 C
Athens

Μέλισσες: Πώς «μαρτυρούν» την υγεία των κατοίκων μιας πόλης


Οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την φύση. Ακόμα κι αν τις φοβόμαστε. Εκτός από το μέλλι φροντίζουν και για την ανάπτυξη της χλωρίδας. Είναι όμως μόνο αυτό; Νέα διεθνής έρευνα έδειξε πως οι μέλισσες μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για την υγεία των κατοίκων μιας πόλης. Πώς;

Πληροφορίες για το μικροβιακό τοπίο των πόλεων, στις οποίες αναζητούν τροφή και άρα στοιχεία τόσο για την υγεία των κυψελών όσο και για την ανθρώπινη υγεία, θα μπορούσαν να δώσουν οι μέλισσες. Αυτό έδειξε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Environmental Microbiome».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Χέναφ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τη δυνατότητα των μελισσών να βοηθήσουν στη συλλογή δειγμάτων μικροοργανισμών στις πόλεις, καθώς αναζητούν τροφή καθημερινά στα αστικά περιβάλλοντα γύρω από τις κυψέλες τους.

Μέλισσες και υγεία

Μέλισσες: Πώς «μαρτυρούν» την υγεία των κατοίκων μιας πόλης

Μελέτησαν τρεις κυψέλες στη Νέα Υόρκη και βρήκαν ποικίλες γενετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών.

Μεταγενέστερα δείγματα υπολειμμάτων κυψέλης στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, τη Βενετία και το Τόκιο υποδήλωσαν ότι κάθε τοποθεσία έχει μια μοναδική γενετική υπογραφή.

Επίσης, τα ευρήματα κατέδειξαν ότι η ανάλυση των θραυσμάτων κυψελών μπορεί να δώσει πληροφορίες για την αξιολόγηση της υγείας τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι επί του παρόντος τα ευρήματα είναι πολύ προκαταρκτικά για να υποδηλώσουν ότι πρόκειται για μια αποτελεσματική μέθοδο παρακολούθησης των ανθρώπινων ασθενειών.

Άρθρα Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks