21 Μαΐου 2024
21.4 C
Athens

Δέρμα: Πως να χτίσετε ρουτίνα περιποίησης 


Η ρουτίνα περιποίησης προσώπου δεν είναι μόνο να το πλένετε, αλλά χρειάζεται ενυδάτωση, φροντίδα σε προβλήματα που προκύπτουν καθώς και και προστασία από διάφορους παράγοντες στο δέρμα. Τα πιο βασικά περιλαμβάνουν καθαριστικό, ενυδατική κρέμα και αντηλιακό.

Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας και τους στόχους σας, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον στη ρουτίνα σας όπως θεραπεία ξηρού, λιπαρού, γερασμένου ή επιρρεπούς σε ακμή δέρματος. Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να δημιουργήσετε την καλύτερη πρωινή και βραδινή ρουτίνα περιποίησης.

Πρωινή ρουτίνα περιποίησης δέρματος

Μια πρωινή ρουτίνα περιποίησης προετοιμάζει την επιδερμίδα σας για την ημέρα, αφαιρώντας τους ρύπους και τα έλαια που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Θα πρέπει επίσης να προσθέτει υγρασία και να προστατεύσει του δέρματός σας από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) και τη ρύπανση. Δείτε πώς μπορείτε να προσαρμόσετε τη ρουτίνα σας με βάση τον τύπο της επιδερμίδας σας.

Βήμα 1: Καθαριστικό

Το πλύσιμο του προσώπου σας αφαιρεί την υπερβολική λιπαρότητα και τους ρύπους που μπορεί να φράζουν τους πόρους και να προκαλέσουν σπυράκια. Επιλέξτε ένα απαλό καθαριστικό χωρίς οινόπνευμα για να μην αφαιρέσει πάρα πολλά έλαια που χρειάζονται για το δέρμα. Μπορεί να χρειαστείτε ένα πιο ενυδατικό καθαριστικό με βάση το λάδι εάν έχετε ξηρό δέρμα. Όταν το πλένετε το πρωί, ρίξτε χλιαρό νερό και τρίψτε το απαλά το πρόσωπο με τα δάχτυλά σας. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε και στεγνώστε την επιδερμίδα σας με μια πετσέτα.

Ανάλογα τον τύπο της επιδερμίδας: Τα καθαριστικά με κεραμίδια, γλυκερίνη ή υαλουρονικό οξύ βοηθούν στην ενυδάτωση του ξηρού δέρματος. Τα καθαριστικά με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, γλυκολικό οξύ και σαλικυλικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της περίσσειας λιπαρότητας και στη μείωση της ακμής.

Βήμα 2: Τόνερ

Ανάλογα τα συστατικά τους, τα τονωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση του δέρματος ή στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων λιπαρότητας και ρύπων. Η τόνωση είναι ένα προαιρετικό πρωινό βήμα, αλλά μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με ξηρή την επιδερμίδα ή με τάση ακμής. Για την εφαρμογή, μουσκέψτε ένα βαμβάκι με τονωτικό και απλώστε το απαλά στο πρόσωπό σας. Εστιάστε στη «ζώνη Τ» (μέτωπο, μύτη και πηγούνι) εάν έχετε λιπαρό δέρμα ή με τάση για ακμή. Μπορείτε επίσης να ρίξετε τόνερ απευθείας στο πρόσωπό σας.

Παρατηρήσεις για τον τύπο της επιδερμίδας: Εάν έχετε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, αναζητήστε ενυδατικά τονωτικά με υαλουρονικό οξύ ή ροδόνερο. Τα τόνερ με συστατικά που απορροφούν το λάδι όπως το σαλικυλικό οξύ ή η αμαμελίδα είναι ιδανικά για λιπαρό ή με ακμή δέρμα.

Βήμα 3: Θεραπείες κηλίδων ή ακμή

Εάν προσπαθείτε να ελέγξετε τα ξεσπάσματα ακμής, εφαρμόστε μια θεραπεία σε μερικά σημεία ή σε όλη την επιφάνεια μετά τον καθαρισμό ή την τόνωση. Αν προσπαθείτε να εξαφανίσετε τα μαύρα στίγματα (υπερμελάγχρωση) μπορείτε να εφαρμόσετε μια θεραπεία κηλίδων που φωτίζουν το δέρμα. Οι θεραπείες σημείων αντιμετωπίζουν μικρές περιοχές του δέρματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως απαιτείται.

Παρατηρήσεις για τον τύπο δέρματος: Οι θεραπείες για κηλίδες απαιτούν υπεροξείδιο βενζοϋλίου και σαλικυλικό οξύ και βοηθούν στη θεραπεία της ακμής. Εάν προσπαθείτε να εξαφανίσετε τα μαύρα στίγματα, αναζητήστε ορούς με υδροκινόνη ή κοτζικό οξύ.

Βήμα 4: Αντιοξειδωτικός ορός

Ένας πρωινός ορός μπορεί να βοηθήσει στη λάμψη, την ενυδάτωση και την προστασία του δέρματος. Η εφαρμογή ορού με αντιοξειδωτικές ιδιότητες—όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε ή νιασιναμίδη—είναι καλύτερη για την ημέρα, καθώς αυτά τα συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ζημιάς του καιρού και της υπεριώδους ακτινοβολίας. Για να εφαρμόσετε έναν ορό, χτυπήστε απαλά με τα δάχτυλα το προϊόν στο πρόσωπο και το λαιμό σας.

Παρατηρήσεις ανάλογα τον τύπο δέρματος: Η βιταμίνη C λειτουργεί για όλους τους τύπους δέρματος και μπορεί να βοηθήσει στη φωτεινότητα και στην εξασθένιση της υπερμελάγχρωσης. Οι οροί βιταμίνης Ε και υαλουρονικού οξέος μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση της ξηρής επιδερμίδας. Εάν θέλετε έναν αντιοξειδωτικό πρωινό ορό που βοηθά στη μείωση της ακμής και της λιπαρότητας, δοκιμάστε τη νιασιναμίδη (μια μορφή βιταμίνης Β3). Η νιασιναμίδη μπορεί επίσης να βοηθήσει να φωτίσει το δέρμα, να συρρικνώσει τους πόρους και να απαλύνει τις ρυτίδες. Ωστόσο, μην αναμιγνύετε βιταμίνη C με νιασιναμίδη – η ανάμειξη καθιστά τους ορούς λιγότερο αποτελεσματικούς

Βήμα 5: Κρέμα ματιών

Οι κρέμες ματιών είναι προαιρετικές, αλλά μπορούν να προσθέσουν υγρασία και ενυδάτωση στο δέρμα κάτω από τα μάτια σας. Για να εφαρμόσετε, απλώστε  απαλά την κρέμα κάτω από το μάτια σας χρησιμοποιώντας το δάχτυλό σας. Για τις κρέμες ματιών κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιλέξτε προϊόντα με ενυδατικά πεπτίδια, αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και SPF για να προστατέψετε την ευαίσθητη την επιδερμίδα κάτω από τα μάτια σας από τη φθορά του ήλιου.

Παρατηρήσεις ανάλογα το τύπο του δέρματος: Εάν θέλετε να φαίνεστε πιο φρέσκοι μετά από μια ανήσυχη νύχτα, εφαρμόστε μια κρέμα ματιών με καφεΐνη. Αυτή μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, βελτιώνοντας τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο κάτω από τα μάτια.

Βήμα 6: Ενυδατική κρέμα

Το μασάζ με μια ενυδατική κρέμα στο πρόσωπο και το λαιμό σας διατηρεί την επιδερμίδα σας προστατευμένο και ενυδατωμένο όλη την ημέρα. Οι ενυδατικές κρέμες βοηθούν στην αύξηση της περιεκτικότητας του νερού στο δέρμα σας και σφραγίζουν την υγρασία. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να διορθώσετε τον φραγμό του δέρματός σας—το προστατευτικό ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας σας (γνωστός και ως επιδερμίδα). Ακόμη και οι λιπαροί τύποι δέρματος χρειάζονται υγρασία και ενυδάτωση για να διατηρήσουν την επιδερμίδα τους ισορροπημένη—μειώνοντας τον κίνδυνο υπερπαραγωγής περισσότερης λιπαρότητας.

Παρατηρήσεις για τον τύπο δέρματος: Οι πλούσιες ενυδατικές κρέμες με κεραμίδια, γλυκερίνη ή βούτυρο καριτέ μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση της ξηρής επιδερμίδας. Εάν έχετε λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα, αναζητήστε ενυδατικές κρέμες gel χωρίς λιπαρά ή ελαφριά που δεν φράζουν τους πόρους. Ενυδατικές κρέμες με υαλουρονικό οξύ είναι εξαιρετικές για άτομα με λιπαρή επιδερμίδα και τάση ακμής.

Βήμα 7: Αντηλιακό

Το τελευταίο σας βήμα περιποίησης της επιδερμίδας πρέπει πάντα να είναι το αντηλιακό για να προστατεύει την επιδερμίδα σας από τις ακτίνες UV. Το αντηλιακό αν εφαρμόζεται καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ρυτίδων και ηλιακών κηλίδων. Αναζητήστε ένα αντηλιακό με κάλυψη ευρέος φάσματος και παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο. Θα πρέπει να εφαρμόσετε ποσότητα αντηλιακού μεγέθους περίπου νικελίου στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και τα αυτιά σας. Θυμηθείτε να εφαρμόζεται ξανά κάθε 2 ώρες.

Δέρμα: Πως να χτίσετε ρουτίνα περιποίησης 

Βραδινή ρουτίνα περιποίησης δέρματος

Μια βραδινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας αφαιρεί τα κολλήματα που έχουν απομείνει από την ημέρα και προσθέτει υγρασία στο δέρμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία του ξηρού δέρματος, της ακμής, της υπερμελάγχρωσης ή των λεπτών γραμμών καθώς κοιμάστε. Το να πάτε για ύπνο με ένα φρεσκοπλυμενο ​​πρόσωπο επιτρέπει επίσης στο δέρμα σας να επιδιορθωθεί καθώς τα νέα κύτταρα της επιδερμίδας εργάζονται σκληρά για να επιδιορθωσουν τη βλάβη. Δείτε πώς μπορείτε να προσαρμόσετε τη νυχτερινή σας ρουτίνα.

Βήμα 1: Καθαριστικό

Ο καθαρισμός του προσώπου σας το βράδυ αφαιρεί τυχόν ρύπους και λιπαρότητα που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο απαλό καθαριστικό με βάση το λάδι ή κατά της ακμής πρωί και βράδυ. Η κύρια διαφορά σε μια νυχτερινή ρουτίνα καθαρισμού είναι ότι μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρέσετε το μακιγιάζ με ένα ντεμακιγιάζ χωρίς λάδι ή διπλό καθαρισμό.

Παρατηρήσεις ανάλογα τον τύπο δέρματος: Εάν έχετε λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, αφαιρέστε το μακιγιάζ με ένα ντεμακιγιάζ χωρίς λάδι ή με νερό μικκυλίου για να αποφύγετε το φράξιμο των πόρων σας. Οι ευαίσθητοι και ξηροί τύποι επιδερμίδας μπορεί να ωφεληθούν από τον διπλό καθαρισμό με ένα καθαριστικό με βάση το λάδι ή κρέμα που αφαιρεί το μακιγιάζ και ενυδατώνει το δέρμα.

Βήμα 2: Τόνερ

Η εφαρμογή νυχτερινού τόνερ με βαμβάκι ή πιτσίλισμα στο πρόσωπο δεν είναι απαραίτητη. Αλλά η νυχτερινή τόνωση μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του ξηρού δέρματος ή στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων βρωμιάς μετά τον καθαρισμό. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το συνηθισμένο πρωινό τόνερ με ένα απολεπιστικό το βράδυ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τονωτικό απολέπισης μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας και στην απόφραξη των πόρων.

Παρατηρήσεις για τον τύπο του δέρματος: Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε τονωτικά με υαλουρονικό οξύ ή ροδόνερο για να ενυδατώσετε το ξηρό δέρμα τη νύχτα. Τα τονωτικά σαλικυλικού οξέος που απορροφούν λάδι βοηθούν επίσης στον έλεγχο της νυχτερινής παραγωγής λαδιού. Οι μικτοί, κανονικοί και λιπαροί τύποι δέρματος μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τονωτικά απολέπισης με άλφα-υδροξυοξέα (AHAs) όπως το γλυκολικό οξύ ή το σαλικυλικό οξύ.

Βήμα 3: Θεραπεία κηλίδων

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια θεραπεία σημείων για να εξαφανίσετε τα σπυράκια ή να εξαφανίσετε τα σκούρα σημάδια τη νύχτα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εφαρμογή θεραπείας με υπεροξείδιο βενζοϋλίου ή σαλικυλικού οξέος για τα σπυράκια. Ή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια θεραπεία με υδροκινόνη ή κοζικό οξύ για την υπερμελάγχρωση.

Παρατηρήσεις για τον τύπο της επιδερμίδας: Αποφύγετε την εφαρμογή πρόσθετων ορών ή θεραπειών ρετινόλης σε περιοχές όπου χρησιμοποιείται θεραπεία κηλίδων. Εναλλάσσοντας τις νύχτες που χρησιμοποιείτε θεραπείες σποτ, ορούς και ρετινόλη είναι ακόμη καλύτερο για να αποφύγετε τον ερεθισμό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υδροκολλοειδή επιθέματα τη νύχτα για να βοηθήσετε στη θεραπεία των ανοιχτών σπυριών καθώς κοιμάστε.

Βήμα 4: Οροί ή θεραπείες ακμής

Ένας νυχτερινός ορός ή θεραπεία ακμής σε όλο το πρόσωπο είναι προαιρετική. Αλλά η προσθήκη αυτών στη ρουτίνα σας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής και των λεπτών γραμμών που δημιουργούν ρυτίδες. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μόνο ένα για να αποφύγετε τον ερεθισμό της επιδερμίδας σας με πάρα πολλά ενεργά συστατικά. Ορισμένοι οροί λειτουργούν επίσης ως χημικό απολεπιστικό – αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που θαμπώνουν την επιδερμίδα και φράζουν τους πόρους.

Παρατηρήσεις για τον τύπο δέρματος: Δοκιμάστε έναν ορό ενυδάτωσης με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη Ε, πεπτίδια ή κεραμίδια εάν έχετε ξηρό δέρμα. Οι ξηροί και λιπαροί τύποι επιδερμίδας μπορούν να χρησιμοποιήσουν AHA όπως το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ για ενυδάτωση, απολέπιση και λείανση των λεπτών γραμμών. Αυτοί οι οροί AHA μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία των μαύρων στιγμάτων και των σπυριών. Ένας ορός σαλικυλικού οξέος ή αζελαϊκού οξέος μπορεί επίσης να βοηθήσει στο ξεφράξιμο των πόρων και στη μείωση της φλεγμονής εάν έχετε ακμή

Βήμα 5: Ρετινόλη

Τα ρετινοειδή και η ρετινόλη (ένας τύπος ρετινοειδούς) είναι παράγωγα της βιταμίνης Α που βοηθούν στη θεραπεία της ακμής και των λεπτών γραμμών. Αυτά τα συστατικά διεγείρουν τον κύκλο εργασιών των κυττάρων και προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου για να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος και στην πρόληψη των φραγμένων πόρων. Η ρετινόλη και άλλες θεραπείες με ρετινοειδή κάνουν το δέρμα σας ευαίσθητο στον ήλιο και πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα τη νύχτα. Εάν είστε νέος στη χρήση της ρετινόλης, μπορεί να είναι ερεθιστική, γι’ αυτό εφαρμόστε ένα σε μέγεθος μπιζελιού κάθε δεύτερο βράδυ.

Θέματα σχετικά με τον τύπο δέρματος: Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα – ή θέλετε να θεραπεύσετε μόνο την ήπια ακμή, τις ρυτίδες ή την υπερμελάγχρωση – αναζητήστε ρετινόλη, παλμιτικό ρετινυλεστέρα και ρετιναλδεΰδη χωρίς ιατρική συνταγή. Για πιο σοβαρά οφέλη για την ακμή και την αντιγήρανση, θα χρειαστείτε μια συνταγή για θεραπείες με ρετινοειδές όπως το Differin (αδαπαλένη), το Retin-A (τρετινοΐνη), το Aklief (τριφαροτένιο) και το Tazorac (ταζαροτένη). Μπορείτε επίσης να βρείτε το Differin (adapalene) OTC, το οποίο είναι εγκεκριμένο από τον FDA για τη θεραπεία της ακμής.

Βήμα 6: Κρέμα ματιών

Η εφαρμογή μιας κρέμας ματιών νύχτας στα ευαίσθητα κάτω μάτια σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσθέσετε περισσότερη υγρασία για να επανορθώσετε την επιδερμίδα και να μειώσετε τις λεπτές γραμμές. Αυτό είναι ένα προαιρετικό βήμα τη νύχτα, αλλά είναι ιδανικό για μια ρουτίνα αντιγηραντικής περιποίησης για όλους τους τύπους δέρματος.

Θέματα για τον τύπο δέρματος: Όταν επιλέγετε μια κρέμα ματιών νύχτας, αναζητήστε συστατικά επανόρθωσης ή ενυδάτωσης όπως ρετινόλη, νιασιναμίδη ή υαλουρονικό οξύ. Αυτά τα συστατικά λειτουργούν για κάθε τύπο δέρματος, αλλά η ρετινόλη μπορεί να είναι πολύ ερεθιστική εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

Βήμα 7: Ενυδατική κρέμα ή κρέμα νύχτας

Μπορείτε να ενυδατώσετε την επιδερμίδα σας το βράδυ με τη συνηθισμένη σας ενυδατική κρέμα ή να εφαρμόσετε μια πιο βαριά κρέμα νύχτας. Οι κρέμες νύχτας βοηθούν την νυχτερινή αποκατάσταση του δέρματος και έχουν πιο παχύρρευστη υφή από την πρωινή σας ενυδατική κρέμα. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να ενυδατώνετε το δέρμα σας τη νύχτα για να βοηθήσετε στην επιστροφή της υγρασίας και της ενυδάτωσης που χάθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρατηρήσεις για τον τύπο δέρματος: Οι κρέμες νύκτος με υαλουρονικό οξύ και γλυκερίνη προσθέτουν περισσότερη υγρασία τη νύχτα. Εάν έχετε λιπαρό ή μεικτό δέρμα, αναζητήστε κρέμες νύχτας που δεν είναι λιπαρές και μη φαγεσωρογόνες για να αποφύγετε τα σπασίματα. Οι κρέμες νύχτας μπορεί επίσης να έχουν AHA και ρετινόλη που βοηθά στην τόνωση του κύκλου εργασιών των κυττάρων, στη μείωση των λεπτών γραμμών και στην εξομάλυνση του τόνου του δέρματος καθώς κοιμάστε.

Βήμα 8: Λάδι προσώπου

Τα λάδια προσώπου είναι ένα προαιρετικό βήμα νυχτερινής περιποίησης που μπορεί να προσθέσει ακόμη περισσότερη υγρασία και ενυδάτωση στο δέρμα. Μετά την ενυδάτωση, κάντε απαλό μασάζ με μερικές σταγόνες από το λάδι σας στο πρόσωπο και το λαιμό σας.

Θέματα για τον τύπο του δέρματος: Τα έλαια προσώπου με λιπαρά οξέα όπως το αργκάν ή το λάδι καρύδας είναι ιδανικά για άτομα με ξηρή επιδερμίδα που χρειάζονται περισσότερη υγρασία. Το έλαιο χαμομηλιού και αγριοτριανταφυλλιάς μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του ευαίσθητου δέρματος. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε λάδια προσώπου σε λιπαρό δέρμα, αλλά προτιμήστε ελαφρύτερα έλαια όπως jojoba ή έλαιο σταφυλιού. Αυτά τα λάδια προσώπου μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της παραγωγής λαδιού σας χωρίς να φράζουν τους πόρους.

Δέρμα: Πως να χτίσετε ρουτίνα περιποίησης 

Ποιο τύπο δέρματος έχετε;

Ο προσδιορισμός του τύπου της επιδερμίδας σας μπορεί να βοηθήσει να δημιουργήσετε την καλύτερη πρωινή και νυχτερινή ρουτίνα περιποίησης για τις ανάγκες του δέρματός σας. Οι κύριοι τύποι δέρματος περιλαμβάνουν κανονικό, ξηρό, λιπαρό, μεικτό και ευαίσθητο. Δείτε πώς μπορείτε να προσδιορίσετε τον τύπο σας: 

Κανονικό: Η λιπαρότητα και η ενυδάτωση της επιδερμίδας είναι ισορροπημένα, κάνοντας τη ούτε ξηρή ούτε λιπαρή. Η επιδερμίδα είναι επίσης καθαρή από ακμή και δεν είναι ευαίσθητη στα προϊόντα.

Ξηρό: Η επιδερμίδα στερείται ενυδάτωση και υγρασίας, και έχει τραχιά, ξεφλουδισμένη υφή ή κνησμό δέρμα.

Λιπαρό: Οι πόροι δημιουργούν υπερβολική λιπαρότητα, κάνοντας την επιδερμίδα λαμπερή και λιπαρή. Είναι επιρρεπές σε ξεσπάσματα ακμής από φραγμένους πόρους.

Συνδυασμός: Είναι λιπαρό και ξηρό—λιπαρό στη ζώνη Τ και ξηρό στα μάγουλα.

Ευαίσθητο: Ερεθίζεται εύκολα λόγω προβλημάτων δερματικού φραγμού, κλίματος ή προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι φαγούρα και κόκκινο δέρμα που μπορεί να τσιμπήσει ή να καεί μετά την εφαρμογή των προϊόντων.

Πρόσθετες Συμβουλές και Σκέψεις

Κατά τη δημιουργία μιας ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας, θα χρειαστεί να καταλάβεις πώς να εναλλάσσεται προϊόντα για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματός σας. Μερικά ζητήματα κατά τη στρώση ή την εναλλαγή βημάτων περιποίησης της επιδερμίδας περιλαμβάνουν:

Μην συνδυάζετε AHA ή BHA με ρετινόλη: Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ορό εκτός από ρετινόλη, σκεφτείτε να τα εναλλάσσονται κάθε μία έως δύο ημέρες για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματός σας. Ο συνδυασμός ρετινόλης με AHAs—όπως γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ— και βήτα-υδροξυοξέα (BHAs)—όπως το σαλικυλικό οξύ—μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό.

Κάντε απολέπιση μερικές φορές την εβδομάδα: Τα ήπια χημικά απολεπιστικά μπορούν να έρθουν με τη μορφή καθαριστικών, ορών, πίλινγκ ή τονωτικών. Η χρήση ορών με συστατικά απολέπισης κάθε βράδυ είναι συνήθως εντάξει. Ωστόσο, να αποφύγετε την ανάμειξη των συνηθισμένων ορών και θεραπειών περιποίησης της επιδερμίδας σας με πιο ισχυρές θεραπείες απολέπισης όπως πίλινγκ, τονωτικά ή καθαριστικά. Ο συνδυασμός μπορεί να είναι ερεθιστικός και να απογυμνωσει την επιδερμίδα σας. 

Εναλλάξτε τις μάσκες προσώπου: Μετά τον καθαρισμό και την τόνωση τη νύχτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα προσώπου μερικές φορές την εβδομάδα για να μειώσετε την παραγωγή λιπαρότητας ή να ενυδατώσετε το ξηρό δέρμα. Δεδομένου ότι αυτές οι θεραπείες συχνά περιλαμβάνουν ενεργά συστατικά, αποφύγετε τη χρήση άλλων ορών, θεραπειών ή ρετινόλης μετά τη μάσκα προσώπου. Αντίθετα, σφραγίστε τα πάντα με μια ενυδατική κρέμα μετά το ξέπλυμα.

Μια γρήγορη ανασκόπηση 

Μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας βοηθά να καθαρίσετε, να ενυδατώσετε και να προστατέψετε το δέρμα σας από τα ορισμένα στοιχεία. Στην πιο απλή της μορφή, η πρωινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα απαλό καθαριστικό, ενυδατική κρέμα και αντηλιακό. Το βράδυ, μπορείτε να καθαρίσετε και να ενυδατώσετε. Από εκεί, μπορείτε να προσθέσετε τόνερ, ορούς, θεραπείες, ρετινόλη και έλαια που εξυπηρετούν τον τύπο της επιδερμίδας σας. Μιλήστε με έναν πιστοποιημένο από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγο εάν χρειάζεστε βοήθεια για να μάθετε ποια περιποίηση είναι κατάλληλη για εσάς.

Δέρμα: Πως να χτίσετε ρουτίνα περιποίησης 

Άρθρα ομορφιάς 

Πηγή 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks