21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Vaping: Δώστε έμπλαστρα νικοτίνης στα εθισμένα παιδιά, λέει η αναφορά


Στα παιδιά που είναι εθισμένα στο vaping (άτμισμα) θα πρέπει να προσφέρονται έμπλαστρα νικοτίνης για να απεξαρτητοποιηθούν, λένε οι υπάλληλοι υγείας.

Μια έκθεση της Δημόσιας Υγείας της Ουαλίας (PHW) προέτρεψε επίσης την απαγόρευση των ατμών με ονόματα όπως τσιχλόφουσκα ή καρπούζι.

Η τελική έκθεση της ομάδας αντιμετώπισης περιστατικών (IRG) της PHW ανέφερε ότι το άτμισμα πρέπει να θεωρείται ως ζήτημα εξάρτησης και όχι ως κακή συμπεριφορά του μαθητή.

Ωστόσο, η Ένωση Βιομηχανίας Ατμίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πει ότι η απαγόρευση του vaping θα γεμίσει τη μαύρη αγορά» καθώς οι μαθητές θα βρίσκουν τρόπους να τα παρέχονται.

Το IRG διερευνά την ταχεία αύξηση του ατμίσματος μεταξύ παιδιών και νέων στην Ουαλία. Ως μέρος της έκθεσης, η ομάδα μίλησε με αρκετούς νέους που είπαν ότι ένιωσαν λιγούρες, τρέμουλο και αλλαγές στην όρεξη όταν προσπάθησαν να κόψουν το vaping.

Ο Κρις Έμερσον, σύμβουλος του PHW, είπε ότι είναι σημαντικό, η αύξηση του ατμίσματος στους νέους να «αντιμετωπιστεί επειγόντως».

«Οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης, οι οποίες προσφέρονται ήδη σε άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών που καπνίζουν, είναι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει… παράλληλα με άλλους μηχανισμούς υποστήριξης», είπε.

Τι πιστεύει ο κόσμος για τις προτάσεις εναντίον του vaping;

Ο Μάικλ Λίντον, 30 ετών, είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος βοήθειας εθισμένων νέων είναι η προσφορά επιθεμάτων νικοτίνης. 

“Πήγα σε ένα σχολείο όπου αν έχεις ένα έμπλαστρο θα σε κοροιδευαν. Νομίζω ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν να τα αντικαταστήσουμε με  ατμίσματα χωρίς νικοτίνη”.

«Όπως και με το κάπνισμα, και όταν ήμουν μικρός τα παιδιά δεν επιτρεπόταν να το κάνουν, αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έβρισκαν λύσεις».

Ο Curtis Watson, 23 ετών, είπε: “Ατμίζω όλη μέρα, κάθε μέρα. Είναι πολύ άσχημο. Νιώθω ότι μόλις ξεκινήσεις, δεν σταματάς ποτέ”. 

«Λόγω των πολύχρωμων συσκευασιών και των γεύσεων, ακόμα κι αν ήμουν νεότερος, νομίζω ότι θα τα είχα αγοράσει».

Η Mollie Jones, 22 ετών, είπε ότι όταν είδε τους φίλους της να χρησιμοποιούν ατμούς την ώθησε να ξεκινήσει και τώρα είναι εθισμένη. 

«Πιστεύω ότι το vaping απευθύνεται σε νεότερους και 18χρονους, λόγω των φαντακτερών και έντονων γεύσεων».

«Η γενιά πριν από εμάς καπνίζει τσιγάρα, εμείς έχουμε άτμισμα, οπότε ποια είναι η διαφορά;»

Από το 2015 έγινε παράνομο στο Ηνωμένο Βασίλειο να πωλούνται ατμοί σε άτομα κάτω των 18 ετών, αν και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουαλίας έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να θεσπίσουν περαιτέρω νομοθεσία για να μειώσουν την ελκυστικότητα και τη διαθεσιμότητα του ατμίσματος.

Το IRG έχει κάνει τις ακόλουθες συστάσεις.

  • Το άτμισμα δεν πρέπει να επιτρέπεται σε χώρους που προορίζονται για παιδιά και νέους
  • Η διαφήμιση, η συσκευασία και η έκθεση στους ατμούς θα πρέπει να περιοριστούν
  • θα πρέπει να απαγορευτεί η πώληση και η προμήθεια συσκευών μιας χρήσης

«Με την εφαρμογή αυτών των πρακτικών, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις σύνθετες ανάγκες των παιδιών και των νέων που παλεύουν με την εξάρτηση από το vaping, πρόσθεσε ο κ. Έμερσον.

«Οι μαθητές δεν μπορούν να περάσουν την ημέρα»

Η έκθεση ανέφερε ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών και των νέων στην Ουαλία δεν ατμίζουν, αλλά υπήρξε σημαντική αύξηση στον αριθμό, ιδιαίτερα μεταξύ των κοριτσιών.

Πολλοί ένιωσαν πίεση από τους συνομηλίκους και έντονη επιθυμία να «ταιριάζουν» και να «φαίνονται κουλ», κατέληξε η ομάδα, με έναν αυξανόμενο αριθμό να μην μπορεί να περάσει τη σχολική μέρα χωρίς να ατμίσει.

Πολλοί από τους νέους που ερωτήθηκαν ως μέρος της έκθεσης γνώριζαν τους «διανομείς ατμοποιητών» στους κοινωνικούς τους κύκλους.

Η έκθεση τόνισε ότι ο υπολογισμός της ποσότητας των παράνομων και ανεξέλεγκτων ατμών που κυκλοφορούσαν ήταν δύσκολος. Ωστόσο, το 2022-2023 οι αξιωματούχοι των εμπορικών προτύπων κατέσχεσαν πάνω από 257.000 μόνο στην Ουαλία.

Οι παράνομοι ατμοί θεωρούνται πιο επικίνδυνοι καθώς μπορεί να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις νικοτίνης ή αν υπερθερμανθούν να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Ωστόσο, η έκθεση πρότεινε υψηλότερη φορολογία στους ατμούς μιας χρήσης ως εναλλακτική λύση στην απαγόρευση, γιατί αν είναι φθηνότερα από τον καπνό ενθαρρύνει τους καπνιστές να τα καταναλώνουν.

Ο Robert Sidebottom, της Ένωσης Βιομηχανία Ατμίσματο του Ηνωμένου Βασιλείου (UKVIA), αναγνώρισε ότι «το άτμισμα των νέων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα».

«Ωστόσο… είναι ήδη παράνομο να πουλάμε ατμίσματα σε παιδιά, επομένως αντί να εισάγουμε περιορισμούς που θα υπονομεύσουν τα οφέλη της βιομηχανίας ατμού για τη δημόσια υγεία για τους ενήλικες καπνιστές, πρέπει να επικεντρωθούμε στη νομοθεσία που ήδη έχουμε», είπε.

«Η Δημόσια Υγεία της Ουαλίας ζητά την απαγόρευση του vaping μιας χρήσης, κάτι που θα χρησιμεύσει μόνο για να ωθήσει την μαύρη αγορά, φορτίζοντας μια ήδη πολύ ενεργή αγορά».

Είπε ότι ο περιορισμός των ατμών όπως τα τσιγάρα θα σήμαινε ότι λιγότεροι καπνιστές “θα το κόψουν και περισσότεροι θα πεθάνουν. Δεν είναι μια περίπλοκη εξίσωση”.

Η επικεφαλής της Δράσης για το Κάπνισμα και την Υγεία της Ουαλίας, Σούζαν Κας, χαιρέτισε την έκθεση του IRG και είπε ότι “υποστηρίζει έντονα την ανάγκη για επείγουσα δράση”.

«Η απαράδεκτη προώθηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά και η προσβασιμότητα αυτών των προϊόντων οδήγησε σε αύξηση του πειραματισμού και σε της τακτικής χρήσης», είπε. “Οι συστάσεις αυτής της έκθεσης  θα επιτυγχάνουν στην ισορροπία μεταξύ της προώθησης δράσεων για τη μείωση της ελαστικότητας του vaping στους νέους, χωρίς να αποτρέπεται η πρόσβαση στο άτμισμα ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος για τους καπνιστές.”

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουαλίας είπε ότι θα εξετάσουν προσεκτικά τις συστάσεις.

Πρόσθεσαν: «Συνεργαζόμαστε και με τις άλλες κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για να αντιμετωπίσουμε το vaping των νέων, μειώνοντας την ελκυστικότητα και τη διαθεσιμότητα των ατμών στα παιδιά μέσω του νόμου για τον καπνό και το vaping του Ηνωμένου Βασιλείου».

Vaping Smoking

Άρθρα Υγείας

Πηγή

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks