30 Σεπτεμβρίου 2023

Νέες προσλήψεις για να ανοίξουν 200 κρεβάτια στις ΜΕΘ και ενίσχυση των ανασφάλιστων εξήγγηλε ο υπουργός Υγείας κ. Π. ΚουρουμπλήςΓράφει η Άννα Σταυράκη

Προστασία του κάθε πολίτη που δεν μπορούσε μέχρι τώρα να έχει πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας αλλά και προλήψεις πέρα από τις ήδη εξαγγελμένες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής όταν χθες το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου στην Αθήνα ευχήθηκε την καλή επιτυχία στο έργο του νέου διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου όπου πρόεδρος του 15μελούς είναι ο κ. Μιχάλης Βλασταράκος.
Οι γιατροί δια των ενώσεών τους τόνισαν τις ληστρικές μειώσεις των κονδυλίων για την υγεία που αυτή τη στιγμή είναι στο 3,4% του ΑΕΠ όταν απαιτείται τουλάχιστον ένα 6% και ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στοα 7%.
Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι γίνεται προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από τα γρανάζια όπου εδώ και 7 χρόνια έχει ακινητοποιηθεί το θέμα αγοράς ασθενοφόρων του ΕΚΒ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τα οποία συμφωνούν όλα τα μέλη της επιτροπής όπου ο ίδιος προήδρευσε. Ωστόσο τα 186 ασθενοφόρα δεν είναι ακόμα στην υπηρεσία του λαού. Υπενθυμίζεται ότι τα 600 ασθενοφόρα που ήδη εξυπηρετούν τους πολίτες είναι πεπαλαιωμένα πολλά παροπλισμένα δεν μπορούν να έχουν ούτε νέα ανταλλακτικά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στηρίζεται κυρίως στα 100 υπερσύγχρονα ασθενοφόρα που έχει δωρήσει στο ελληνικό κράτος η ένωση εφοπλιστών.
Ο κ. Κουρουμπλής βεβαίωσε ότι είναι θέμα χρόνου η πρόσληψη 4500 γιατρών και παραιατρικού προσωπικού και επιπλέον μέστα σταο 15 θα δοθούν μόνιμες θέσεις γιατρών για να μην καταρρεύσει το σύστημα και επιπλέον θα ενισχυθεί η κατάσταση με 1500 ακόμα γιατρούς των οποίων η θητεία θα παραταθεί από ένα χρονο σε δύο χρόνια. Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι 500 επιπλέον γιατροί θα στελεχώσουν τις μονάδες ΜΕΘ ώστε να ανοίξουν 200 επιιπλέον κρεβάτια. Η υπόθεση δεν είναι ιδαιίτερα δαπανηρή αφού δεν ξεπερνάει τα 10-12 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ο υπουργός υγείας μίλησε για την φαρμακευτική πολιτική και πρόσθεσε ότι φάρμαο θα έχουν ΄όλοι και γι αυτό ξεκινάει διάλογος με όλους τους φορείς. «Διαπραγματευτόμαστε σκληρά με τις πολυεθνικές του φαρμάκου» είπε ο υπουργός και σύντομα θα υπάρχουν και αποτελέσματα. Οι επιτροπές διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ θα υπερενισχυθούν και πάλι για σπουδαία φάρμακα όπως αυτό της ηπατίτιδας C.
O υπουργός ζήτησε από τους γιατρούς συνεργασία ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους τοποθέτηση για να μπορέσουν να βρουν γαλήνη και βοήθεια οι 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι και ανύμποροι πολίτες. Τελειωνοντας ο υπουργός είπε ότι δεν κρίνεται ο πολίτης ανάλογα την πολιτική και κοινωνική του θέση και αυτό πρέπει να το έχουν όλοι στο μυαλό τους.
Από την άλλη στην αρχή της βραδιάς και στην εναρκτήρια ομιλία του ο νέος πρόεδρος κ. Βλασταράκος μίλησε για την σκληρή πραγματικότητα. Ζήτησε ευπρέπεια για το ιατρικό επάγγελμα ή λειτούργημα και ηθική στα πλαίσια της δεοντολογίας και του όρκου των γιατρών αλλά και απόλυτη προστασία της υγείας του ελληνικού λαού.
Εδώ και λίγα χρόνια από τότε που μπήκαμε στην σκληρή πραγματικότητα των μνημονίων η υγεία πεθαίνει καθημερινά. Εχουν γίνει περικοπές 50% οι προυπολογισμοί είναι μειωμένοι η απόδοση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υποβαθμισμένη και οι ιδιωτικές δομές ακάλυπτες με τα γνωστά clow back και τα rebate.
Ετσι ζητήθηκε από όλους τους κρατικούς φορείς, αύξηση των κονδυλίων για την υγεία να υπάρχει περίθαλψη για όλους και ταχύτατη προώθηση του ΠΕΔΥ. Να υπαρξουν αστικά΄κέντρα υγείας τα οποία θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και θα εξυπηρετούν περιστατικά ώστε να μην γίνει συνωστισμός στα μεγάλα νοσοκομεία.
Να στελεχωθούν όλα τα νοσοκομεία με προσωπικό.
Το ΕΣΥ γέρασε και οι ελλείψεις αγγίζουν τις 5000 σε γιατρούς και 10.000 σε νοσηλευτές για να υπάρχουν κανόνες ασφαλείας. Κάθε χρόνο χάνονται 2000 ζωές από τις υπολειτουργούσες ΜΕΘ ενώ οι ίδιες θα μπορούσαν να νοσηλεύσουν 4000 άτομα.
Οι παραμεθώριες περιοχές έιναι παραμελημένες και οι ασθενείς πάνε στην γειτονική χώρα ή πληρώνουν το κόστος της πανάκριβης αερομεταφοράς με αποτέλεσμα όλα τα περιστατικά να μαζεύονται στην πρωτεύόυσα.
Ο αγροτικός γιατρός είναι καλός θεσμός αλλά στις μέρες μας μιλάμε για την απόλυτη εξειδίκευση και ειδικά σε θέματα παθολόγων και παιδιάτρων.
Ο κ. Βλασταράκος ζήτησε μέτρα για να σταματήσει η μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό που σπρωγμένοι από την ανεργία δεν μπορούν να οδηγηθούν σε ΄έναν υγιή τομέα.
Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να έχει 30 εκατομμύρια προς διαχείριση και όχι 8 που έχει τώρα. Να φτάσει και πάλι η ιατρική επίσκεψη στα 20 ευρώ και όχι να έιναι 10 όπως είναι τώρα. Ο γιατρός χρειάζεται αξιοπρέπει για να λειτουργήσει. Επιπλέον να αποζημιώνεται κάθε φάρμακο.Φυσικά ζητήθηκε το ταμείο των γιατρών το ΤΣΑΥ να έχει απόλυτη αυτοτέλεια.
Ο γενικός γραμματέας της δημόσιας υγείας κ. Μπασκόζος δήλωσε ότι ζητάει έλεγχο και ότι θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στον λαό. Οι μνημονιακοί προυπολογισμοί όμως ισχύουν και για φέτος.
Ωστόσο όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας γιατρών του ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή έχουν φύγει από το χώρο 2500 γιατροί ηλικίας 58-59 ετών από το φόβο μήπως χάσουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας