2 Απριλίου 2023

Αντιπαράθεση για το ωράριο των φαρμακείων

Ανάμεικτες αντιδράσεις προξένησαν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης των φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο.

Τις δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή ακολούθησε ανακοίνωση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστα Λουράντου, με την οποία χαιρετίζει τις δηλώσεις και τις προθέσεις του υπουργού και θέτει τον ΠΦΣ στη διάθεση του υπουργού, για τον διάλογο επάνω στο νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων της χώρας.

Σημειώνεται ότι η ταύτιση απόψεων συνδικαλιστών και ηγεσίας του υπουργείου σχετικά με το ωράριο, αφορά τόσο στο υπάρχον ωράριο, το οποίο και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι έχει αποτύχει, αλλά και στο σχεδιαζόμενο ωράριο, για το οποίο συμφωνούν ότι «θα προβλέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακό τους και την κάλυψη των αναγκών τους όλο το 24ωρο, με την ισότιμη αντιμετώπιση των φαρμακείων».

«Οι φαρμακοποιοί θα συναινέσουν σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο τους και την κάλυψη των αναγκών τους όλο το 24ωρο, με την ισότιμη αντιμετώπιση των φαρμακείων είτε βρίσκονται σε κεντρικά είτε σε απομακρυσμένα σημεία μέσα από ένα ανεπτυγμένο και αποτελεσματικό σύστημα εφημεριών και διανυκτερεύσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Λουράντος.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται η προσωρινή πρόεδρος του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ), Μαίρη Λυβίζου, η οποία εκπροσωπεί «ένα σωματείο, τις αρχές του οποίου υιοθετούν σχεδόν 2.000 φαρμακοποιοί και εκπροσωπεί τις αγωνίες 4.000 εργαζομένων».

Στη σχετική ανακοίνωση για το ωράριο των φαρμακείων, ο ΦΑΝΙΕ υπερασπίζεται το διευρυμένο ωράριο και τα οφέλη του για το κοινό και τον κλάδο των φαρμακοποιών.

Αναλυτικότερα, η κ. Λυβίζου επικαλείται τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ του διευρυμένου ωραρίου, τονίζοντας ότι «αποβλέπει στην εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενου στη μέριμνα του Κράτους για την υγεία των πολιτών και την ευχερέστερη πρόσβαση του πληθυσμού στα φαρμακεία, προκειμένου να εφοδιάζεται κατά τρόπο ασφαλή με τα αναγκαία φάρμακα, δηλαδή με τα προϊόντα που εξυπηρετούν αγαθό υψίστης σημασίας όπως η Υγεία».

Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των φαρμακείων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, το συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας δεν θίγει το υφιστάμενο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, είτε το σύστημα των εφημεριών αλλά «αντιθέτως παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας κατά τη διάρκεια του ωραρίου των εφημεριών , αριθμού φαρμακείων μεγαλύτερο από τον υποχρεωτικά οριζόμενο».

Τέλος, η κ. Λυβίζου απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του υπουργού Υγείας για ανασφάλιστη εργασία στα διευρυμένα φαρμακεία, σημειώνοντας: «Καταδικάζουμε οποιασδήποτε μορφής ανασφάλιστη εργασία όπου κι αν τη συναντά κανείς. Επειδή, τα φαρμακεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έχουν προσφέρει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας το τελευταίο διάστημα, θεωρούμε ότι η παρατήρηση του κ. Υπουργού δεν αφορά σε εμάς».

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας