9 Ιουνίου 2023

Μικρόβια: Πού κρύβονται τα περισσότερα στα δωμάτια των ξενοδοχείων

Τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι, όλο και θα βρεθούμε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή ένα ε νοικιαζόμενο δωμάτιο. Φυσικά, ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει εντελώς από την ζωή μας και η ανησυχία για την υγειονομική ασφάλεια υπάρχει ακόμα. Όπως λέει η Primrose Freestone… λέκτορας της κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester σε άρθρο στο The Conversation, οι κίνδυνοι είναι πολύ περισσότεροι από όσους πιστεύουμε…

Η αρχή γίνεται από τους κοινόχρηστους χώρους ενός ξενοδοχείου, όπως είναι κατανοητό, καθώς όσο περισσότερο κόσμος τόσο περισσότερες και οι πιθανότητες μόλυνσης. Τα περισσότερα μικρόβια υπάρχουν στα χερούλια στις πόρτες, οπότε καλό θα είναι να αποστειρώνετε τα χέρια σας όταν αγγίξετε κάτι τέτοιο.

Μικρόβια στο ξενοδοχείο

Ωστόσο, οι πιο συνηθισμένες λοιμώξεις που προκαλούνται από τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι κυρίως αυτά που προκαλούν διάρροια και εμετό, μαζί με τους ιούς του αναπνευστικού συστήματος, όπως το κρυολόγημα και η πνευμονία, καθώς και ο κορονοϊός.

Παράλληλα, το μπάνιο ενός δωματίου είναι το καθαρίζεται πιο συχνά και σχολαστικά από τα υπόλοιπα δωμάτια. Αυτό, ωστόσο, δεν το καθιστά απόλυτα ασφαλές καθώς τα χερούλια είναι και πάλι η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης.

Το κρεβάτι, τα σεντόνια και τα μαξιλάρια ενδεχομένως να φιλοξενήσουν ανεπιθύμητους επισκέπτες. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι, αφού ένας ασθενής με προ-συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 διέμενε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, υπήρξε σημαντική διασπορά του ιού σε πολλές επιφάνειες, με τα επίπεδα να είναι ιδιαίτερα υψηλά στα σεντόνια, τη μαξιλαροθήκη και το κάλυμμα του κρεβατιού.Παρότι τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες αλλάζονται -θεωρητικά- συχνά, δε συμβαίνει το ίδιο με το κάλυμμα του κρεβατιού, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν δυνητικά τόσα μικρόβια όσα και το καπάκι της τουαλέτας! Εάν θέλετε να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, μπορείτε απλώς να φέρνετε τα δικά σας σεντόνια.

Στα σκεπάσματα υπάρχουν ακάρεα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν με το τσίμπημά τους προβλήματα, ωστόσο δεν μπορούν να μας «κολλήσουν» μεταδιδόμενα νοσήματα. Για να μην τους πάρετε, όμως, μαζί σας φεύγοντας, καθαρίστε προσεκτικά τις αποσκευές και τα ρούχα σας πριν να ανοίξετε τις αποσκευές στο σπίτι.

Για όλα τα παραπάνω, φροντίστε να είστε σχολαστικοί με το συχνό καθαρισμό των χεριών σας, καθώς και να περπατάτε πάντα μέσα στο δωμάτιο με παντόφλες ή χοντρές κάλτσες, αποφεύγοντας να πατήσετε στα χαλιά.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας