21 Μαΐου 2024
21 C
Athens

Οστεοαρθρίτιδα: Τα αποξηραμένα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο


Η οστεοαρθρίτιδα αφορά περισσότερα από 240 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων που φέρνει πόνος, δυσκαμψία και οίδημα στις αρθρώσεις. Συμπτώματα που φυσικά δυσκολεύουν τις κινήσεις του σώματος.

Πρόσφατα στοιχεία κλινικών και επιδημιολογικών μελετών δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρθρίτιδας λόγω των πολυφαινολών και των άλλων βιοδραστικών ενώσεων που περιέχουν.

Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν επίσης διάφορα μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις που προάγουν την υγεία και είναι αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας.

Στο πλαίσιο νέας μελέτης, οι επιστήμονες διερεύνησαν την αιτιώδη σχέση μεταξύ της πρόσληψης αποξηραμένων φρούτων και του κινδύνου οστεοαρθρίτιδας.
Χρησιμοποίησαν στατιστικά στοιχεία μετα-αναλύσεων για την πρόσληψη αποξηραμένων φρούτων σε άτομα εγγεγραμμένα στη UK Bioban.
Η ανάλυση τυχαιοποίησης κατά Μέντελ υπέδειξε μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ της πρόσληψης αποξηραμένων φρούτων και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

Οστεοαρθρίτιδα και φρούτα

Οστεοαρθρίτιδα: Τα αποξηραμένα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο

Η μελέτη διαπιστώνει μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ξηρών φρούτων και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Αυτό δείχνει ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι χρήσιμες για την πρόληψη και τη διαχείριση των επιπλοκών που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας του γόνατος ή του ισχίου μειώνοντας το σωματικό βάρος, προλαμβάνοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Οι βιοδραστικές ενώσεις που υπάρχουν στα αποξηραμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των φαινολών, των φλαβονοειδών, των καροτενοειδών, των προανθοκυανιδινών και των φυτοοιστρογόνων, είναι γνωστό ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και προλαμβάνουν τη βλάβη των χονδροκυττάρων, γεγονός που υποδηλώνει τη χρησιμότητά τους στη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας.

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν 3 έως 5 φορές υψηλότερες ποσότητες μετάλλων και βιταμινών σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας βελτιώνοντας τον μεταβολισμό του οργανισμού.

Επιπλέον, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, ρυθμίζοντας το εντερικό μικροβίωμα και τους μεταβολίτες του.

Για την ακριβέστερη κατανόηση της επίδρασης της πρόσληψης αποξηραμένων φρούτων στον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας, απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για την ανάλυση του συγκεκριμένου τύπου, της ποιότητας και της ποσότητας και του τρόπου δράσης τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Medicine.

Οστεοαρθρίτιδα: Τα αποξηραμένα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο

Άρθρα Διατροφής

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks