15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

Εμμηνόπαυση: Πώς μειώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα


Η εμμηνόπαυση δυστυχώς έρχεται με διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα. Αυτά μπορούν να κρατήσουν ακόμα και χρόνια. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούν κάπως να γλυκάνουν τις δυσκολίες. Να κάνουν τις γυναίκες να περάσουν την εμμηνόπαυση περισσότερο ανώδυνα.

Στοιχεία δείχνουν πως το 25% των γυναικών θεωρούν πως είναι η σημαντική η αλληλεγγύη από τις άλλες γυναίκες. Μελέτη σε 2.000 γυναίκες που βρίσκονται σε περι-εμμηνόπαυση, εμμηνόπαυση ή μετεμμηνόπαυση, διαπίστωσε ότι το 14% έχουν κάνει περισσότερες φίλες, καθώς μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από αυτό το στάδιο της ζωής.

Τρεις στις 10 παραδέχθηκαν ότι ένιωσαν σαν να σχηματίστηκε γύρω τους μια νέα κοινότητα γυναικών που βίωναν τις ίδιες εμπειρίες και ήθελαν να μοιραστούν το ταξίδι τους.
Το 64% πιστεύουν ότι το γεγονός ότι όλο και περισσότερες διάσημες γυναίκες μιλούν ανοιχτά για ό,τι τους έχει συμβεί, έχει θετικό αντίκτυπο.

Και παρόλο που η εμμηνόπαυση, με τα 62 συμπτώματά της, φέρνει μαζί της πλήθος προβλημάτων, οι γυναίκες σε ποσοστό 61% παραδέχονται ότι είναι περισσότερο από πρόθυμες να μοιραστούν αυτό που τους συμβαίνει με φίλους, οικογένεια και συναδέλφους.
Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία υγιεινής και υγείας, Essity, η οποία συνεχίζει την προσπάθεια να διατηρήσει ανοιχτή τη συζήτηση για την εμμηνόπαυση.

Φιλίες στην εμμηνόπαυση

Η έρευνα διαπίστωσε ότι, για όσες βιώνουν για πρώτη φορά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τα συναισθήματα ήταν συντριπτικά αρνητικά στην αρχή – με το 36% να ανησυχούν ότι γερνάνε, ενώ το 18% ήταν αναστατωμένες και μία στις 10 ήταν ακόμη και σε άρνηση.

Το 26% των ερωτηθεισών όμως, εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν πόσο ανοιχτές είναι κάποιες γυναίκες όταν συζητούν τις εμπειρίες τους. Και χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες περίπου για να νιώσουν άνετα μιλώντας για τις δικές τους εμπειρίες.
Με τον τρόπο αυτό, οι γυναίκες αυτές ένιωσαν αμέσως υποστήριξη από τις άλλες (43%), καθώς και μια αίσθηση αλληλεγγύης (37%).

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να μιλήσουν στις φίλες τους για τις εμπειρίες τους (71%), αλλά το 40% ευχαρίστως μιλούν με συναδέλφους τους και μάλιστα με χαρά θα το κάνουν στο εργασιακό περιβάλλον (38%).

Προέκυψε επίσης ότι το 41% τείνουν να μένουν στο περιθώριο κάθε συζήτησης για την εμμηνόπαυση αμέσως μετά τη συνειδητοποίηση ότι και οι ίδιες έχουν συμπτώματα, αλλά το 42% ανακουφίζεται γενικά όταν οι άλλες γυναίκες ανοίγονται, καθώς αυτό τις κάνει να αισθάνονται πιο φυσιολογικές.

Εκτός από το να αισθάνονται καθησυχασμένες (29%), το 63% παραδέχτηκαν ότι η συζήτηση με «ομοιοπαθούσες» για αυτό που περνούν είναι εξίσου σημαντική για την ψυχική τους υγεία και ευεξία.

ΑΡΘΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks