21 Μαΐου 2024
21 C
Athens

Γονιμότητα: 10 Σημάδια που σημαίνουν ότι πρέπει να δείτε άμεσα έναν γιατρό


Από τους παράγοντες κινδύνου υπογονιμότητας μέχρι και την κατάψυξη ωαρίων, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να θέλετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός γυναικολόγου.

Οι ειδικοί λένε ότι εάν δεν έχετε μείνει έγκυος μετά από ένα χρόνο τακτικού σεξ και χωρίς προφυλάξεις —ή μετά από 6 μήνες εάν είστε άνω των 35 ετών—τότε είναι καιρός να δείτε έναν γιατρό για αξιολόγηση της γονιμότητας σας, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG). Ωστόσο, υπάρχουν και καταστάσεις όπου το να σπάσετε αυτόν τον κανόνα και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια νωρίτερα μπορεί να είναι μια σοφή κίνηση – επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν λόγοι να μιλήσετε με έναν ειδικό γονιμότητας (που ονομάζεται αναπαραγωγικός ενδοκρινολόγος) ακόμη και πριν προσπαθήσετε ενεργά να συλλάβετε (TTC). Αυτά είναι τα σημάδια ότι πρέπει να δείτε έναν γιατρό γονιμότητας τώρα, σύμφωνα με τους ίδιους τους επαγγελματίες.

Δεν έχετε τακτικό εμμηνορροϊκο κύκλο

Μια ακανόνιστη περίοδος είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεται να δείτε έναν ειδικό γονιμότητας, ειδικά όταν προσπαθείτε για παιδί, λέει ο Isaac Sasson, Μ.Δ., ειδικός στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία και ιατρικός διευθυντής του Shady Grove Fertility στο Chesterbrook, Πενσυλβάνια. «Ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος είναι ένα από τα ζωτικής σημασίας και αν δεν είναι τακτικός, χρειάζεται έρευνα», λέει. Εάν η περίοδός σας δεν έρχεται κάθε 26-35 ημέρες, μπορεί να υποδηλώνει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μια ορμονική διαταραχή που είναι συχνό αίτιο στειρότητας ή σύνδρομο πρωτογενούς ωοθηκών, όταν οι ωοθήκες σας σταματούν να λειτουργούν όπως πρέπει. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο. Ένας ειδικός γονιμότητας μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και τη θεραπεία αυτών των προβλημάτων.

Βιώνετε κολπικό πόνο

Pelvic Pain

Εάν αντιμετωπίζετε άσχημο πόνο περιόδου ή συνεχιζόμενο κολπικό πόνο σε άλλες στιγμές του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, μπορείτε να σκεφτείτε να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού γονιμότητας. «Αν οι περίοδοι σας είναι έντονες ή επώδυνες, αυτό είναι ένα πιθανό σημάδι ενδομητρίωσης που χρειάζεται εξέταση», λέει ο Δρ Sasson. Η ενδομητρίωση είναι μια από τις τρεις κορυφαίες αιτίες υπογονιμότητας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), και οι ειδικοί στη γονιμότητα μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση και τη θεραπεία της για να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας να συλλάβετε. Άλλες πιθανές αιτίες κολπικού πόνου, είναι και τα ινομυώματα της μήτρας, που μπορεί επίσης να κάνουν πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη.

Ο σύντροφός σας έχει κίνδυνο υπογονιμότητας

Για νεότερα ζευγάρια όπου ο ένας σύντροφος είναι άνδρας, οι ανδρικοί παράγοντες μπορεί να είναι μια εκπληκτικά κοινή αιτία, λέει η Valerie L. Baker, M.D., αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, MD.

Και μερικοί άνδρες μπορεί να έχουν πράγματα στο ιατρικό τους ιστορικό που θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικά σημάδια για πιθανά προβλήματα. «Μερικοί άντρες γνωρίζουν ότι είχαν προβλήματα με τους όρχεις, όρχεις που δεν είχαν κατέβει ή κάποιο τραυματισμό των όρχεων, και αυτό μπορεί να ωθήσει ένα ζευγάρι να επισκεφτεί έναν ειδικό γονιμότητας», λέει ο Δρ Μπέικερ. Επιπλέον, ένα ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στη περιοχή των όρχεων, το πέος ή το όσχεο μπορεί επίσης να είναι λόγοι για να επισκεφτείτε έναν ειδικό, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Έχετε ιστορικό με ΣΜΝ

Ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας, λέει ο Δρ Μπέικερ. Επομένως, εάν γνωρίζετε ότι έχετε ιστορικό με ΣΜΝ, η επίσκεψη σε έναν ειδικό γονιμότητας για εξετάσεις μπορεί να είναι ένα χρήσιμο βήμα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μακροχρόνια προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να συλλάβετε. Για παράδειγμα, τα χλαμύδια ή η γονόρροια που παρέμειναν χωρίς θεραπεία για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη, νόσο του πυέλου (PID), σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το PID μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στη μήτρα ή τις σάλπιγγες, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την εγκυμοσύνη.

Είχατε αρκετές αποβολές

Η αποβολή μπορεί να είναι καταστροφική όταν προσπαθείτε να φτιάξετε οικογένειά. Η πρώιμη απώλεια εγκυμοσύνης είναι αρκετά συχνή, με το 10% έως 20% των κυήσεων να καταλήγουν σε αποβολή, σύμφωνα με το Planned Parenthood. Το να έχεις δύο ή περισσότερες αποβολές, ωστόσο, θεωρείται επαναλαμβανόμενη απώλεια εγκυμοσύνης και αυτό είναι σημάδι ότι πρέπει να επισκεφτείς έναν ειδικό γονιμότητας, λέει ο Δρ Μπέικερ.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, όπως ανώμαλα χρωμοσώματα στο έμβρυο, προβλήματα με τη δομή της μήτρας και ιατρικές καταστάσεις όπως το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, λέει η ACOG. Ένας ειδικός γονιμότητας μπορεί να εντοπίσει τη συγκεκριμένη αιτία και να τη θεραπεύσει για να βελτιώσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Έχετε ορισμένες καταστάσεις υγείας

Ορισμένες ιατρικές διαδικασίες ή άλλες χρόνιες παθήσεις μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για να κανονίσετε ραντεβού με έναν ειδικό γονιμότητας όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. «Αν μια γυναίκα γνωρίζει ότι μπορεί να κινδυνεύσει με προβλήματα υπογονιμότητας, ας πούμε λόγω ιστορικού χημειοθεραπείας, ακτινοβολίας ή έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση πυέλου λόγω άλλης χρόνιας πάθησης ή ινομυώματος της μήτρας, τότε δεν χρειάζεται να περιμένετε έναν ολόκληρο χρόνο πριν δείτε έναν ειδικό, ακόμα κι αν είστε στα 20 σας», λέει ο Δρ Μπέικερ.

Άλλες χρόνιες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων γονιμότητας περιλαμβάνουν κοιλιοκάκη αρρώστια και νόσο του θυρεοειδούς, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Είστε LGBTQ+ ζευγάρι ή μονογονέας

Τα άγαμα άτομα που ελπίζουν να συλλάβουν ή ζευγάρια LGBTQ+ μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού γονιμότητας για να τους βοηθήσει να χτίσουν τις οικογένειές τους. «Πολλοί άνθρωποι στην αρχή αυτού του ταξιδιού έρχονται σε εμάς για συμβουλευτική και αξιολόγηση πριν από τη σύλληψη», λέει ο Δρ Μπέικερ.

«Για παράδειγμα, μπορούμε να βρούμε δότες σπέρματος μέσω τράπεζας και να προσφέρουμε ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) ή εξωσωματική γονιμοποίηση, εάν ενδείκνυται για σπέρμα δότη. Ανάλογα με την ασφαλιστική κάλυψη και το τι επιθυμούν να κάνουν, ορισμένα ζευγάρια μπορεί επίσης να έχουν την επιλογή να κάνουν αμοιβαία IVG, όπου το ένα παρέχει το ωάριο και το άλλο μεταφέρει την εγκυμοσύνη».

Είστε πάνω από 40 και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

Οποιοσδήποτε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών και προσπαθούν να πιάσουν παιδί θα πρέπει να αναζητήσουν τη φροντίδα ενός ειδικού γονιμότητας για αξιολόγηση, σύμφωνα με την ACOG.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κατά την προσπάθεια σύλληψης και ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του ’30, η παροχή ωαρίων συνήθως μειώνεται σημαντικά, λέει ο Δρ Sasson. «Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν επειδή το ωάριο που απελευθερώθηκε ήταν μη φυσιολογικό», εξηγεί. «Μέχρι την ηλικία των 35 ετών, μόνο τα μισά από τα ωάρια σας είναι φυσιολογικά και στην ηλικία των 40 ετών, μειώνεται στο 10%. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα και αιματολογικές εξετάσεις, για να πάρει μια καλύτερη ιδέα για τα ωάρια και στη συνέχεια να προτείνει τις καλύτερες επιλογές για σύλληψη, όπως εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) εάν είναι απαραίτητο.

Θέλετε να καταψύξετε τα ωάρια

Ακόμα κι αν είστε νέοι, όπως στις αρχές των 30 σας, μπορεί να θέλετε να επισκεφθείτε έναν ειδικό γονιμότητας προληπτικά για να συγκεντρώσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ωάρια σας—ειδικά αν γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος για μερικά χρόνια. λέει ο γιατρός Sasson.

Με βάση αυτά που θα βρει ο γιατρός σας, μπορείτε να εξερευνήσετε επιλογές όπως η κατάψυξη ωαρίων για να παρέχετε στον ευατό σας την επιλογή για οικογένεια στο μέλλον. «Αν καταψύχετε τα ωάρια σας, να ξέρετε ότι μπορεί να μην είναι για το πρώτο μωρό – ίσως μείνετε έγκυος φυσικά στα 35, αλλά όταν είστε 38 ή 40 και είναι ώρα για το δεύτερο μωρό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα ωάρια».

Οι ειδικοί γονιμότητας προσφέρουν επιλογές και ελπίδα

Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο επισκέπτεστε έναν γιατρό γονιμότητας, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών και θεραπειών που μπορούν να σας προσφέρουν για να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους γονιμότητας σας, λέει ο Δρ Μπέικερ—είτε αυτό γίνεται μέσω εξετάσεων αίματος για τη διάγνωση προβλημάτων ή προσφορά φαρμάκων και διαδικασίες για τη βελτίωση των πιθανοτήτων σας για σύλληψη. 

Θυμηθείτε: Δεν χρειάζεται πάντα να περιμένετε 6 μήνες έως ένα χρόνο πριν ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού γονιμότητας για να μείνετε έγκυος, ειδικά εάν έχετε λόγους να υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα γονιμότητας. Το να είστε προνοητικοί μπορεί να σας δώσει δύναμη στο ταξίδι σας να χτίσετε την οικογένειά σας — με τους δικούς σας όρους.

Γονιμότητα: 10 Σημάδια που σημαίνουν ότι πρέπει να δείτε άμεσα έναν γιατρό

Άρθρα Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks