29 Ιανουαρίου 2023

Επιδερμίδα:σημάδια που μαρτυρούν πως έχετε ευαίσθητο δέρμα

Πολλές γυναίκες αλλά και άντρες βλέπουν πως επιδερμίδα τους ερεθίζεται εύκολα. Βγάζουν εξανθήματα, κοκκινίλες και φαγούρα. Είτε λόγω αλλεργιών, είτε αλλαγών του καιρού ή μετά από αντίδραση σε διάφορα προϊόντα. Σύμφωνα με στοιχεία, πάνω από το 60% του πληθυσμού έχει ευαίσθητο δέρμα. Πώς όμως θα είσαι σίγουρος, ότι έχεις όντως ευαίσθητη επιδερμίδα; Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν κάποια πολύ εμφανή σημάδια τα οποία και το μαρτυρούν. Ας πάμε να δούμε ποια είναι αυτά:

Αίσθηση τραβήγματος και τραχύ δέρμα

Ίσως το νούμερο 1 σημάδι ότι κάποιος πάσχει από ξηροδερμία ή έχει ευαίσθητη επιδερμίδα είναι το ξηρό και τραχύ δέρμα που συχνά δημιουργεί φολίδες και μοιάζει σαν σπασμένο. Η ξηροδερμία προκαλείται όταν τα κύτταρα του δέρματος δεν έχουν αρκετά λιπίδια και έλαια για να ενυδατώνονται. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ενυδάτωση της επιδερμίδας με τα σωστά προϊόντα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Κοκκινίλες και ερυθρότητα

Οι κοκκινίλες και η ερυθρότητα είναι από τα πιο κοινά σημάδια του ευαίσθητου δέρματος. Όσοι, έχουν ευαίσθητο δέρμα μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν. Συχνά, τα σημάδια αυτά συνοδεύονται από έξαψη, αίσθηση καύσου και κόκκινα εξογκώματα.

Φαγούρα

Η πιο συχνή αφορμή για το αίσθημα φαγούρας που μπορεί να νιώθετε, ειδικά μετά την έκθεση του δέρματος σας σε εκτεταμένη χρήση ζεστού νερού, είναι το ευαίσθητο δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και ενυδατώστε την επιδερμίδα σας μετά το μπάνιο με κάποια λοσιόν ειδική για ευαίσθητη επιδερμίδα.

Εξανθήματα

Μήπως εμφανίζετε συχνά εξανθήματα; Εφόσον, έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας και δεν οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο παράγοντα, τότε το πιο πιθανό είναι ότι έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο δέρμα σας (καλλυντικά, κρέμες, αρώματα), διότι η επιδερμίδα σας μπορεί να αντιδράσει άσχημα με κάποια από αυτά και γι’ αυτό να εμφανίζονται τα συγκεκριμένα συμπτώματα.

Ακμή

Και ποιος δεν έχει υποφέρει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από σπυράκια ή ακμή στη ζωή του. Οι περισσότεροι από εμάς, βιώνουμε τα σημάδια της ακμής κατά την εφηβεία, ωστόσο υπάρχουν πολλοί που συνεχίζουν να υποφέρουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμη, και εάν έχετε ξεμπερδέψει από την ακμή, είναι πολύ πιθανό να συνεχίζετε να βγάζετε σπυράκια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Ειδικά οι ευαίσθητες επιδερμίδες τείνουν να παράγουν επιπλέον λιπαρά οξέα για να αντισταθμίσει την έλλειψη υγρασίας σε αυτό. Γεγονός που οδηγεί σε φραγμένους πόρους, οδηγώντας σε ξεσπάσματα στο δέρμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα προϊόντα για τον τύπο του δέρματος σας για να απαλλαγείτε από τα σημάδια της ακμής.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας