21 Μαΐου 2024
25.1 C
Athens

Στρες: Πώς θα αντιστρέψετε την γήρανση από το άγχος


Το στρες αφήνει τα σημάδια του στο σώμα μας και το μυαλό μας. Και επισπεύδει την γήρανση. Βέβαια, όταν μειωθεί το άγχος, αυτό μπορεί να αντιστραφεί μόνο σε λίγες ημέρες.

Ενώ η χρονολογική ηλικία αφορά στον αριθμό των ετών που ζει κάποιος, η βιολογική ηλικία αφορά το πόσο γερασμένα είναι τα κύτταρα και οι ιστοί του με βάση την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του.

Εάν είστε υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση, η βιολογική σας ηλικία μπορεί να είναι μικρότερη από τη χρονολογική σας ηλικία.

Αν όμως κάνετε καθιστική ζωή, έχετε κάποια χρόνια πάθηση ή η φυσική σας κατάσταση δεν είναι καλή, η βιολογική σας ηλικία μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζετε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσετε με κάποια πάθηση και να ζήσετε λιγότερο.

Στρες και γήρανση

Στρες: Πώς θα αντιστρέψετε την γήρανση από το άγχος

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η βιολογική μας ηλικία αυξάνεται ως απάντηση στο στρες.

Νέα έρευνα δείχνει ωστόσο, ότι αυτή η βλάβη μπορεί να αντιστραφεί σε μόλις λίγες ημέρες ή μήνες χαλάρωσης.

Ο Δρ. Vadim Gladyshev, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είναι μέλος μιας ομάδας που θέλησε να διερευνήσει πώς μπορεί να αλλάξει η βιολογική μας ηλικία.

«Παρά την κοινή παραδοχή ότι η βιολογική ηλικία είναι σε ένα βαθμό ευμετάβλητη, ο βαθμός στον οποίο υφίσταται αναστρέψιμες αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής και τα γεγονότα που προκαλούν τέτοιες αλλαγές παραμένουν άγνωστα», είπε.

Η ομάδα του σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke, υπολόγισαν τις αλλαγές στη βιολογική ηλικία σε ανθρώπους και ποντίκια ως απάντηση σε διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις.

Γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό άγχος στην πραγματική ζωή είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση, μια εγκυμοσύνη ή μια σοβαρή πάθηση.

Στρες: Πώς θα αντιστρέψετε την γήρανση από το άγχος

Παρότι η βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη αυξήθηκε σχετικά γρήγορα ως απάντηση στο στρες, επανήλθε στην προηγούμενη τιμή μετά την ανάκαμψη από το στρεσογόνο γεγονός.

«Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι η βιολογική ηλικία των ανθρώπων και των ποντικών δεν είναι στατική ούτε αυξάνεται σταθερά, αλλά υφίσταται αναστρέψιμες αλλαγές σε σχετικά σύντομες χρονικές περιόδους ημερών έως μηνών. Ένα ξεκάθαρο μοτίβο που προέκυψε κατά τη διάρκεια των μελετών μας είναι ότι η έκθεση στο στρες αύξησε τη βιολογική ηλικία. Όταν το άγχος ανακουφίστηκε, η βιολογική ηλικία μπορούσε να αποκατασταθεί πλήρως ή εν μέρει. Τα δεδομένα μας αποκάλυψαν τη δυναμική φύση της βιολογικής ηλικίας – το άγχος μπορεί να προκαλέσει μια ταχεία αύξηση της βιολογικής ηλικίας, η οποία μπορεί να αντιστραφεί».

Άλλη πρόσφατη μελέτη, έδειξε ότι η μείωση των θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ρυθμού με τον οποίο οι άνθρωποι γερνούν βιολογικά.

Οι άνθρωποι που μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 25% σε διάστημα δύο ετών, γέρασαν 2-3% πιο αργά από τα άτομα που συνέχισαν να τρώνε κανονικά.

Αυτό συνδέεται με 10-15% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ποσοστό που παρατηρήθηκε και σε μελέτες όπου οι άνθρωποι έκοψαν το κάπνισμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Metabolism.

Στρες: Πώς θα αντιστρέψετε την γήρανση από το άγχος

Άρθρα Ψυχικής Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks