21 Μαΐου 2024
27.9 C
Athens

Αλόη: Χρήσεις και οφέλη 


Η αλόη είναι μια οικογένεια φυτών με φαρμακευτικές ιδιότητες. Μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά (στο δέρμα) ή να ληφθεί από το στόμα για να βοηθήσει στην πρόληψη και επούλωση ορισμένων παθήσεων υγείας, όπως η ακμή και τα εγκαύματα.

Η Aloe Vera είναι ο πιο κοινός τύπος σε προϊόντα με βάση την αλόη. Προέρχεται από το φυτό Aloe barbadensis Miller που μοιάζει με κάκτο. Η έρευνα έχει βρει ότι οι δραστικές ενώσεις που έχει μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των οστών και στην πρόληψη καταστάσεων όπως του καρκίνου και του διαβήτη.

Είναι γενικά ασφαλής, αλλά μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν αρνητικές αντιδράσεις, όπως αλλεργία και δηλητηρίαση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα.

Τύποι και οι χρήσεις τους

Υπάρχουν πάνω από 500 είδη αλόης, τα οποία έχουν όλα διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρήσεις. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα και τοπικά προϊόντα περιλαμβάνουν την Aloe vera και την Aloe arborescens.

Aloe Vera (Aloe Barbadensis Miller)

Αλόη: Χρήσεις και οφέλη 

Η Aloe Vera προέρχεται από το φυτό Aloe barbadensis Miller, το οποίο περιέχει πάνω από 200 βιοδραστικές ενώσεις που υποστηρίζουν την υγεία. Οι περισσότερες από αυτές τις ενώσεις βρίσκονται στο εσωτερικό διαυγές πήκτωμα των φύλλων του.

Χρησιμοποιείται σε φάρμακα και προϊόντα περιποίησης του δέρματος—συχνά σε τζελ και κρέμες. Έχει δείξει ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες όταν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα. Οι υγιεινές ενώσεις της περιλαμβάνουν πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή, αμινοξέα και φαινολικά οξέα:

 • Πολυσακχαρίτες: Μόρια υδατανθράκων που παρέχουν ενέργεια στα φυτικά κύτταρα. Ορισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται για την επούλωση τραυμάτων και φάρμακα προέρχονται από τους πολυσακχαρίτες της αλόης.
 • Φλαβονοειδή: Φυσικές φυτικές ουσίες που περιέχουν αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντι-ιικές ιδιότητες. Αυτές οι ουσίες έχει  αποδειχθεί ότι προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο.
 • Αμινοξέα: Τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Τα αμινοξέα εκτελούν πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας του σώματος στη διάσπαση της τροφής και της επιδιόρθωσης των ιστών του σώματος. Λειτουργούν και ως πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
 • Φαινολικά οξέα: Φυσικά αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Η συσσώρευση οξειδωτικού στρες στο σώμα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα καταστάσεων όπως η ακμή και τα εγκαύματα.

Η αλόη που καταναλώνεται από το στόμα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, τον καρκίνο, τον διαβήτη, την ηπατίτιδα (ηπατική φλεγμονή) και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή IBD (καταστάσεις που περιλαμβάνουν μακροχρόνια φλεγμονή του πεπτικού συστήματος).

Ορισμένες ενώσεις Aloe vera, συμπεριλαμβανομένης της αλοΐνης, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των οστών και στην επιβράδυνση της εξέλιξης ασθενειών όπως η οστεοπόρωση (απώλεια οστού). Ενώ οι έρευνες είναι πολλά υποσχόμενες, απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να προσδιοριστεί πώς η aloe vera και οι ενώσεις της προστατεύουν το σώμα από ορισμένες συνθήκες.

Aloe Arborescens

Η Aloe arborescens έχει δείξει αντιοξειδωτικά αποτελέσματα σε κλινικές μελέτες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που αναστέλλουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών—μορίων που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στην Aloe vera.

Η Aloe arborescens περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση λιπαρών οξέων από την Aloe ferox ή την Aloe vera. Αυτά τα λιπαρά οξέα επικαλύπτουν αποτελεσματικά το φυτό και λειτουργούν ως φραγμός στους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Περιλαμβάνουν το λινολεϊκό οξύ και το λινολενικό οξύ, τα οποία είναι πολυακόρεστα, ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που θεωρούνται απαραίτητα λιπαρά (λίπη που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει από μόνο του).

Τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι ένα είδος υγιεινού λίπους που απαιτείται για την υγεία του εγκεφάλου και για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων του σώματος. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων.

Aloe Ferox

Η Aloe ferox είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φαρμακευτικά φυτά. Έχει δείξει πολλή υποσχόμενη μείωση του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) χοληστερόλης και της γλυκόζης αίματος αφού προηγηθεί νηστεία (FBG). Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα οφέλη για την υγεία μπορεί να οφείλονται σε ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται στο aloe ferox που αποτοξινώνουν φυσικά και δρουν ως φυσικό καθαρτικό για την προώθηση των κινήσεων του εντέρου.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η Aloe ferox έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την aloe ferox σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, καθώς το φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για περιορισμένες περιόδους λόγω παρενεργειών.

Aloe Perryi

Η Aloe perryi είναι ένα βότανο που έχει δείξει αντιοξειδωτική, αντιβακτηριακή και αντικαρκινική δράση σε κλινικές μελέτες. Τα εκχυλίσματά της χρησιμοποιούνται σε φάρμακα για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Η έρευνα εξακολουθεί να προσδιορίζει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισής του.

Το Aloe perryi περιέχει πολλές φυτοχημικές ουσίες (χημικές ουσίες φυτών) που βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών. Αυτά περιλαμβάνουν φλαβονοειδή και άλλες ενώσεις, όπως:

 • Γλυκοζίτες: Ενώσεις φυτικής προέλευσης ενός ή περισσότερων σακχάρων που συνδυάζονται με μια υδροξυ ένωση (μια ένωση ενός ατόμου οξυγόνου χημικά συνδεδεμένη με ένα άτομο υδρογόνου). Οι γλυκοσίδες έχουν δείξει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις που βοηθούν στην πρόληψη και διαχείριση ασθενειών.
 • Πρωτεΐνες: Πολύπλοκα μόρια που παίζουν πολλούς ρόλους στο σώμα. Απαιτούνται για τη λειτουργία, τη δομή και τη ρύθμιση των ιστών και των οργάνων του σώματος. Οι πρωτεΐνες περιέχουν αμινοξέα, τα οποία βοηθούν το σώμα να αφομοιώσει την τροφή, να επιδιορθώσει τον ιστό του σώματος και να παράγει ενέργεια.
 • Φαινόλες: Αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδεις δράσεις που βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης οξειδωτικού στρες στο σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες (μακράς διαρκείας) καταστάσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα άνθη της Aloe perryi έχουν μελετηθεί για το πλούσιο φυτοχημικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Τρόπος Χρήσης

Αλόη: Χρήσεις και οφέλη 

Οι δόσεις της αλόης εξαρτώνται από τον τύπο και τη χρήση. Ενώ έχει χρησιμοποιηθεί ως καθαρτικό σε χυμούς και άλλα αναλώσιμα προϊόντα, δεν είναι πλέον εγκεκριμένη για αυτή τη χρήση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) λόγω έλλειψης δεδομένων ασφαλείας.

Το τζελ aloe vera μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα ως αλοιφή για να επιταχύνει την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων ή για να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής. Bρίσκεται επίσης σε ποτά, κάψουλες, σκόνες και αρωματικές ύλες τροφίμων (ως πρόσθετο).

Το aloe arborescens μπορεί να καταναλωθεί ως χυμός ή να εφαρμοστεί ως τζελ. Η δοσολογία ποικίλλει ανάλογα με την πάθηση που αντιμετωπίζεται.

Το Aloe ferox μπορεί να καταναλωθεί ως συμπλήρωμα. Μια μελέτη παρείχε στους συμμετέχοντες δύο κάψουλες την ημέρα σε δόση 460 mg (mg) για δύο εβδομάδες, ακολουθούμενη από ένα διάλειμμα 2 εβδομάδων. Αυτός ο κύκλος επαναλήφθηκε τρεις φορές. Μετά από τρεις μήνες, οι συμμετέχοντες είδαν σημαντικές βελτιώσεις στο σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη (LDLc) και τη γλυκόζη αίματος νηστείας αφού προηγηθεί νηστεία (FBG).

Τα εκχυλίσματα Aloe perryi χρησιμοποιούνται σε ιατρικά περιβάλλοντα για την επούλωση πληγών και για τη θεραπεία καταστάσεων όπως ο καρκίνος. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης χορηγεί το φάρμακο και τη θεραπεία.

Συζητείτε πάντα τις δοσολογίες και τις χρήσεις της αλόης με τον πάροχο υγείας σας πριν την προσθέσετε στη ρουτίνα σας.

Ασφάλεια και Παρενέργειες

Όταν καταναλώνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται σωστά στο δέρμα, η αλόη είναι ασφαλής και καλά ανεκτή από τον οργανισμό. Ωστόσο, οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη της. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν δηλητηρίαση και αλλεργικές αντιδράσεις.

Δηλητηρίαση 

Η δηλητηρίαση από αλόη μπορεί να συμβεί εάν καταποθούν ορισμένα παρασκευάσματα (όπως με τη μορφή εκχυλίσματος ολόκληρων φύλλων, λατέξ ή τζελ). Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν:

 • Έντονος πόνος στην κοιλιά
 • Απώλεια όρασης
 • Δυσκολία αναπνοής
 • Διάρροια
 • Εξανθήματα 
 • Πρήξιμο του λαιμού
 • Εμετός
 • Δερματική ενόχληση

Καλέστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας ή ένα τοπικό Κέντρο Δηλητηριάσεων εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα μετά τη χρήση της.

Αλλεργία στην Αλόη

Αλόη: Χρήσεις και οφέλη 

Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην αλόη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνος στο στήθος
 • Σφίξιμο στο λαιμό
 • Εξάνθημα
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Άλλες Παρενέργειες

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν δερματικές, γαστρεντερικές (πεπτικές) αντιδράσεις και οξεία ηπατίτιδα. Για παράδειγμα: 

 • Η τοπική χρήση του τζελ μπορεί να προκαλέσει κάψιμο, έκζεμα και κνησμό (κνησμό). Εάν συμβεί αυτό, διακόψτε τη χρήση και μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
 • Η από χρήση από το στόμα της aloe latex μπορεί να προκαλέσει κράμπες ή πόνο στην κοιλιά.
 • Η κατανάλωση εκχυλισμάτων από φύλλα αλόης μεταξύ τριών εβδομάδων έως πέντε ετών έχει συσχετιστεί με περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας.

Επιλέγοντας ένα προϊόν αλόης

Κατά την επιλογή ενός προϊόντος, οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν την προβλεπόμενη χρήση, εάν λαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται τοπικά, και τον τύπο της.

Τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται από τον FDA, αλλά ο FDA έχει εγκρίνει την Aloe vera ως πρόσθετο τροφίμων για γεύση. Εάν παίρνετε συμπλήρωματα, ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε εάν έχει ελεγχθεί από τρίτους. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν έχει ελεγχθεί ως προς την ποιότητα και περιέχει μόνο τα συστατικά που αναγράφονται στη φιάλη.

Όταν επιλέγετε κρέμες ή τζελ με βάση την αλόη, προτιμήστε αυτές που είναι κατασκευασμένες από εκχυλίσματα ολόκληρων φύλλων που έχουν αποχρωματιστεί. Τα εκχυλίσματα aloe vera που δεν έχουν υποστεί σωστή επεξεργασία έχουν συνδεθεί με καρκίνο.

Μιλήστε με έναν πάροχο υγείας εάν δεν είστε σίγουροι ποιος τύπος είναι κατάλληλος για εσάς. Να παίρνετε πάντα τα προϊόντα αλόης σύμφωνα με τις οδηγίες ή τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος.

Μια γρήγορη ανασκόπηση

Η αλόη είναι μια οικογένεια φυτών που διαθέτει πολλές θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες, από την επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών έως τη βοήθεια στη θεραπεία νόσων όπως ο καρκίνος. Μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στο δέρμα ή να καταναλωθεί από το στόμα, ανάλογα με τον τύπο και τη μορφή.

Η Aloe vera είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τύπος. Η Aloe perryi, η Aloe ferox και η Aloe Arborescens είναι άλλοι τύποι.

Πλούσια σε φυτικές χημικές ουσίες που επιδεικνύουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, η αλόη είναι ένα ευέλικτο φυτό με πολλά οφέλη για τη συνολική υγεία σας. Είναι μια φυσική ουσία, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε την με προσοχή. Είναι δυνατή η δηλητηρίαση ή η αλλεργία. Επισκεφθείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης το συντομότερο δυνατό εάν εμφανίσετε συμπτώματα δηλητηρίασης ή αλλεργίας —όπως απώλεια όρασης, εξάνθημα ή ερεθισμό του δέρματος.

Άρθρα υγείας 

Πηγή

 

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks