21 Μαΐου 2024
27.9 C
Athens

Οργασμός: 5 εκπληκτικά οφέλη 


Η ερωτική οικειότητα παίζει σημαντικό ρόλο σε μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για να δοθεί προτεραιότητα στον σεξουαλικό οργασμός.

Η σωματική οικειότητα είναι ένα ζωτικό μέρος των σχέσεων. Όταν το σεξ απορρίπτεται, τα ζευγάρια μπορεί να αισθάνονται λιγότερο συνδεδεμένα μεταξύ τους και ζητήματα όπως η επικοινωνία και το άγχος μπορεί να ξεσπάσουν και να οδηγήσουν σε σύγκρουση.

Όμως, ενώ η σεξουαλική οικειότητα είναι σημαντική για να κρατήσει τους δεμένους και ευτυχισμένους συντρόφους, τα οφέλη της σεξουαλικής ευχαρίστησης δεν σταματούν εδώ. Οι τακτικοί οργασμοί συνοδεύονται από μια σειρά από οφέλη τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία.

«Ο οργασμός είναι η κορύφωση της σεξουαλικής διέγερσης και προκαλεί έντονα συναισθήματα, λέει η Monique De Four Jones, MD, συνεργάτης επικεφαλής τοκετού και τοκετού στο Γυναικείο Νοσοκομείο Katz στο Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο του Λονγκ Άιλαντ στο Hempstead.

Εδώ είναι πέντε τρόποι με τους οποίους ο οργασμος οδηγεί σε καλύτερη υγεία:

1. Καλύτερη διάθεση

Οργασμός: 5 εκπληκτικά οφέλη

Κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, το σώμα απελευθερώνει ντοπαμίνη, η οποία είναι γνωστή ως η ορμόνη της «ευτυχίας» ή της «καλής αίσθησης». Πυροδοτείται από οτιδήποτε δίνει σε κάποιον ευχαρίστηση, συμπεριλαμβανομένου του οργασμού.

«Η ντοπαμίνη δρα σε περιοχές του εγκεφάλου για να σας δώσει συναισθήματα ευχαρίστησης, ικανοποίησης και κινήτρου», λέει ο Δρ Ντε Φουρ Τζόουνς. «Επίσης, ενεργοποιεί την οδό ανταμοιβής στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να επιθυμούμε περισσότερο αυτές τις δραστηριότητες».

Η ντοπαμίνη και άλλες ορμόνες που τονώνουν τη διάθεση που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της βαζοπρεσσίνης και της ωκυτοκίνης (η ορμόνη της «αγάπης») μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες του σώματος.

Ενώ η κορτιζόλη είναι σημαντική για πολλές σωματικές λειτουργίες, η υπερβολική ποσότητα της στο σώμα μας με την πάροδο του χρόνου λόγω του χρόνιου στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και διαταραχή του ύπνου.

2. Ο οργασμός βελτιώνει τον ύπνο σας

Επειδή ο οργασμός μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να βοηθήσει στη μείωση του στρες, πιστεύεται ότι βοηθά στην προώθηση του καλύτερου ύπνου, λέει ο De Four Jones. Μια μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2023 στο περιοδικό Sleep διαπίστωσε ότι το 75% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν καλύτερο ύπνο μετά τη σεξουαλική επαφή ή έναν οργασμό κοντά στην ώρα του ύπνου.

Σε μια άλλη μελέτη, 250 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο ημερολογίου για 14 συνεχόμενες ημέρες σχετικά με τις αντιλήψεις τους για το πώς το σεξ και ο οργασμός επηρέασαν τον ύπνο τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σεξουαλική επαφή με κορύφωση συσχετίστηκε με σημαντικές βελτιώσεις στον ακόμα και στον λανθάνοντα χρόνο ύπνου (τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθείς) και στην ποιότητα του ύπνου.

3. Ενισχύστε το πυελικό έδαφος

Ενώ η έρευνα είναι περιορισμένη, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι οργασμοί μπορεί να ενισχύσουν το πυελικό έδαφος, ιδιαίτερα σε όσες έχουν γεννήσει πρόσφατα. Η αντοχή του πυελικού εδάφους είναι σημαντική γιατί μπορεί να αποτρέψει την ακράτεια ούρων και κοπράνων και να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine τον Μάιο του 2022 παρατήρησε 55 γυναίκες που είχαν γεννήσει παιδί με κολπικό τοκετό χωρίς επιπλοκές. Περίπου τις μισές συμβούλεψαν να κάνουν καθημερινές ασκήσεις Kegel (μια γνωστή μέθοδος για την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους) ενώ οι άλλες μισές έλαβαν οδηγίες για ικανοποίηση με ή χωρίς σύντροφο, μαζί με καθημερινές ασκήσεις Kegel. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες κάθε μήνα για έξι μήνες και διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική λειτουργία και η ικανότητα χαλάρωσης του πυελικού εδάφους ήταν σημαντικά υψηλότερες στην ομάδα οργασμού.

«Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουν σθεναρά την σχέση ότι ο οργασμός ενισχύοντας το πυελικό έδαφος», λέει ο De Four Jones. «Αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν το βλάπτει».

4. Ο οργασμός ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Οργασμός: 5 εκπληκτικά οφέλη

Η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο οργασμός και η σεξουαλική δραστηριότητα έχουν διαρκή οφέλη για τους καρδιοπαθείς.

Σε μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2022 στο European Journal of Preventive Cardiology, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις με 495 επιζήσαντες καρδιακής προσβολής ηλικίας 65 ετών και άνω σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους. Διαπίστωσαν ότι η επιστροφή σε ένα φυσιολογικό ή αυξημένο επίπεδο σεξουαλικής δραστηριότητας κατά τους πρώτους έξι μήνες συσχετίστηκε με 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου τις επόμενες δύο δεκαετίες.

5. Ανακουφίζει από τον πόνο

«Πιστεύεται ότι οι μεγάλες ποσότητες ενδορφινών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια ενός οργασμού μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που το σώμα αντιδρά στον πόνο», λεει ο De Four Jones.

Αν και υπάρχει περιορισμένη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι ο οργασμός είναι μια μορφή ανακούφισης από τον πόνο. Σε μια μελέτη παρατήρησης 304 ατόμων με ημικρανία και 96 ατόμων με πολλούς πονοκεφάλους, το 60% των πασχόντων από ημικρανία ανέφεραν ότι ανακουφιζόντουσαν από τον πόνο με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Μεταξύ των ατόμων με έντονους πονοκεφάλους, το 30% ανέφερε βελτίωση.

Άρθρα Σεξουαλικής Υγείας

Πηγή 

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks